Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

2015 πρώτη χρονιά αριστερά,
με λάθη λόγω της απειρίας (;;;)



Λίγο πριν φύγει το 2015 ας δούμε του ανθρώπους από την πολιτική σκηνή που για μένα την σημάδεψαν.
Το στίγμα του το 2015 το έδειξε να έρχονται πριν ακόμη μπει.
Στις 29 του Δεκέμβρη παραιτήθηκε από πρωθυπουργός ο Σαμαράς και αν και η νέα χρονιά τον βρήκε πρωθυπουργό ήταν μόνο τυπικά.
Έτσι στις εκλογές που έγιναν στις 25 του Γενάρη η ΝΔ πήρε 27,81 % ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτευσε με 36.34%. Έτσι ο κ. Τσίπρας έκανε κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον κ. Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες που πήραν 4,75 %
Άπειρος καθώς είναι ο πρωθυπουργό μας και με τον νεανικό ενθουσιασμό του έκανε κινήσεις που αποδείχθηκαν λανθασμένες ή τολμηρές. Μη πω πως έχουν και τα δυο χαρακτηριστικά.
Μιλώ κυρίως για την τοποθέτηση της κ. Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής. Και λέω ήταν λάθος μια που ο χαρακτήρας και η μαχητικότητα της Ζωής δεν της επέτρεψε να αναδειχθεί από την θέση αυτή. Βέβαια οι επιτροπές «που έτρεξε» άρχισαν να βγάζουν πράγματα. Αλλά εδώ πάμε στην αποφασιστικότητα του κ. Τσίπρα μια που η δουλειά που έκαναν θάβονταν από τα εχθρικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μια που η ΕΡΤ δεν είχε ανοίξει ακόμη. Από εκεί έπρεπε να αρχίσει ο κ. Τσίπρας, αλλά ας όψεται η Δημοκρατία με την οποία σεβόμενος θέλει να τα επιβάλει όλα.
Άλλο λάθος του είναι πως άφησε τα Μέσα να αλωνίζουν και να του κάνουν αντιπολίτευση και φυσικά να εκμεταλλεύονται οι δανειστές μας όλα αυτά που γραφόταν και ακουγόταν.
Σε σχέση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου η επίθεση που της κάναν ήταν φοβερή ακόμη και ως προς την τήρηση του κανονισμού της Βουλής. Για παράδειγμα την αντιμετώπιση των φυλακισμένων της Χρυσής Αυγής ή τα 10λεπτα (που ποτέ δεν τηρούνται) πριν τις ονομαστικές ψηφοφορίες. Αλλά ακόμη και το τι έκανε στα οικονομικά της Βουλής δεν μάθαμε τίποτε. Βλέπεις εξοικονόμησε 12.500.000 ευρώ ενώ αν ήταν έστω κι ένα ευρώ παραπάνω ακόμη θα φωνάζαν στα τηλεοπτικά στούντιο.
Ένα άλλο λάθος του κ. Τσίπρα, ακούει στο όνομα Γιάνης Βαρουφάκης. Που ενώ ήταν γνωστές σε όλους οι απόψεις του, τον έκανε υπουργό οικονομικών. Θα μου πείτε ήταν λάθος οι απόψεις του κ. Βαρουφάκη; Προσωπικά νομίζω πως είχε δίκιο, ως προς το διπλό νόμισμα που πρότεινε, κι εκεί είναι η ατολμία του πρωθυπουργού μας. Με το δημοψήφισμα ίσως έπρεπε να τον ακούσει και να χρεωκοπήσουμε. Βέβαια τότε η Ευρώπη θα γινόταν «Κούγκι» όπως είχε πει ο κ. Καμμένος. Και ο μύθος λέει πως ο καλόγηρος Σαμουήλ κατά την ανατίναξη του Κουγκίου είπε «Απόθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφίλων». Ο κ. Τσίπρας συντάχθηκε (μετά το δημοψήφισμα) με την άποψη πως θα έχαναν, ίσως οι Ευρωπαίοι, πολύ πιο λίγα απ’ όσα θα έχαναν αν χρεωκοπούσαμε του Άη Γιώργη το 2010, κι εμείς δεν θα κερδίζαμε και πολλα. Και οι αλλαγές που τώρα γίνονται στην Ευρώπη δεν θα μας επηρέαζαν.
Το ξαναέγραψα πρόσφατα πως τώρα είναι ο καιρός να δείξει ο Τσίπρας πως δεν έκανε κυβίστηση, «κωλοτούμπα» δηλαδή. Ή να κάνει την ανακυβίστηση για να επανέρθει στον σωστό δρόμο τώρα που απέκτησε συμμάχους στην Ιβηρικη (και σε λίγο και στην Ιρλανδία).
Όμως δεν  ήξερε ο κ. Τσίπρας τις συγκεκριμένες απόψεις του κ Βαρουφάκη;  σίγουρα τις ήξερε μια που τα είχε πει σεσυνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα». Μάλιστα είχε χρησιμοποιήσει τα λόγια ττου Γουίνστον Τσόρτσιλ: «Αντί για παροχές να υποσχεθεί δάκρυα και αίμα». Γιατί τον έβαλε στη συγκεκριμένη θέση του υπουργού αν δεν ήταν αποφασισμένος να «το τραβήξει ως το τέλος»; Τι φοβήθηκε και  δείχνει τόσο μνημονικός τελευταία; Κατά την γνώμη μου ο κ. Βαρουφάκης ήταν ακατάλληλος για υπουργός οικονομικών της Ελλάδας και για άλλο λόγο δεν μπορεί ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας μιας μικρής χώρας να «ξέρει περισσότερο οικονομά» από όλους τους άλλους, ίσως κι από τον Σόιμπλε, «και να τους διδάσκει».
Το θετικό είναι πως κράτησε, ο Γιάνης Βαρουφάκης, πολύ καλή στάση στις εκλογές του Σεπτέμβρη και μπορεί να επανέρθει στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση όταν ο Τσίπρας επιστρέψει στον δρόμο του. Αντίθετα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ακόμη κάνει επιθέσεις, που θα ήταν πιο χρήσιμη σε υπουργική θέση με δικαστικές ή διεκδικητικές αρμοδιότητες αλλά είναι πολύ δύσκολο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου