Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015

Το Έθνος μικραίνει… η άγνοια βαθαίνει


Με τα ουσιαστικά μεγάλα (ρθνικά) προβλήματα της Ελλάδας καταπιάστηκε σε άρθρο του δτη «Κυριακάτικη Δημοκρατία» της 6ης/12 ο Μανώλης Κοττάκης. Προβλήματα που δεμ αναδεικνύονται από τα ΜΜΕ (κυρίως τα ηλεκτρονικά θα έλεγα εγώ)
* * *
Αυτό είναι το πρώτο θέμα! Η σιωπηρή συρρίκνωση
Θα σας εξομολογηθώ την αμαρτία μου: Δυσκολεύομαι πλέον να παρακολουθώ το τρέχον ρεπορτάζ. Αδυνατώ. Μου φαίνεται ασήμαντο. Και αν τυχόν -ο μη γένοιτο- μας βρει καμιά εθνική συμφορά, ξέρετε ποιο θα είναι το success story των ιστορικών του μέλλοντος; Τα βίντεο με τις ειδήσεις των καναλιών, οι εκτός τόπου ανακοινώσεις των πολιτικών, οι αμαρτίες των επωνύμων. Δικαίως θα αναρωτιούνται οι άνθρωποι σε ποια χώρα ζούσαμε!
Το έναυσμα για το σημερινό σχόλιο το έδωσε ένας δεκαοκτάχρονος, ο ανιψιός μου ο Στέλιος: «Λες και έχουμε λυμένα όλα μας τα προβλήματα, καθόμαστε και συζητάμε για το αν μπορούν τα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά. Μα, εδώ το έθνος αφανίζεται, οι γεννήσεις μειώνονται, η υιοθεσία παιδιών από ομοφύλους είναι το θέμα;» Εχει δίκιο. Και αν τυχόν κάνουμε τον κόπο να κοιτάξουμε γύρω μας, θα καταλάβουμε τον μείζονα κίνδυνο που διατρέχουμε. Αυτό είναι το πρώτο θέμα: Η σιωπηρή συρρίκνωση.
Η απώλεια προκεχωρημένων φυλακίων - στον πολιτισμό, στη γλώσσα, στην οικονομία. Το έθνος συρρικνώνεται και εκφυλίζεται. Κοιτάξτε γύρω σας και σκεφτείτε: Την ώρα που εμείς μειωθήκαμε σε 10.800.000 -ούτε κάν 11 δεν είμαστε (σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ)-, το αλβανικό έθνος ξεπερνά τα 20.000.000! Η γειτονική Βουλγαρία εκπόνησε εκατονταετές πρόγραμμα για την αύξηση του πληθυσμού της. Για το πέλαγος των 80.000.000 Τούρκων δεν το συζητάμε... Βουλευτής της Αριστεράς, με τον οποίο συζητούσα τα αίτια της έλλειψης ηγετών, υποστηρίζει ότι, εξαιτίας της υπογεννητικότητας, «χάνεται το εθνικό DNA».
Για προσέξτε τι είδους χρήση γίνεται στη γλώσσα μας - μια γλώσσα που ομιλείται επί 3.000 χρόνια, αδιατάρακτα, από την εποχή του Ομήρου. Σταδιακά εξαφανίζονται όχι μόνο η αστική, αλλά και η λαϊκή γλώσσα. Το ρήμα «σε δουλεύω» αντικαστάθηκε στο διαδίκτυο από το «σε τρολάρω». Η υπέροχη λέξη «διαδεδομένο» από το «viral». Αφήστε την καταιγίδα με τα greeklish. Πάνε οι λέξεις! Οσο για την ορθογραφία; Πάει κι αυτή... Ποιος ασχολείται με το να μάθει ελληνικά, όταν οι υπολογιστές έχουν αυτόματη διόρθωση; Το γεγονός ότι, την ώρα που πετάμε «ρουκέτες», δεν υπάρχει αυτόματος διορθωτής για να σταματήσει τη λέξη στην έξοδο των χειλέων μας ποιον ενδιαφέρει; Τα αυτά ισχύουν για οικονομία και Ιστορία.
Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας ανοίγουν στα Βαλκάνια, γιατί ο φόρος είναι μόλις 10%. Εκατοντάδες νέοι επιστήμονες βρίσκουν θέση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια Κύπρου και Τουρκίας όχι για να συζητούν τι έγινε στην Ιστορία, αλλά για το τι θα γίνει. Οι θυγατρικές των τραπεζών μας στα Βαλκάνια, που ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις, πωλούνται. Και το χειρότερο: Εχουν βγει στη δημοπρασία ιστορικοί τίτλοι, στη Μακεδονία (Σκόπια), στο Αιγαίο (χάνεται η κυριαρχία αιώνων), στον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο. Ποιος Τσίπρας, ποιος Τζιτζικώστας και ποιος Τσακαλώτος, λοιπόν; Μας παίρνουν τα κλειδιά του καταστήματος! Ενα ολόκληρο έθνος έχει βγει στον πλειστηριασμό και εμείς αρμενίζουμε.