Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Μάρτιν Σουλτς: «Η Ευρωπαϊκή
Ένωση κινδυνεύει να διαλυθεί»Τον κίνδυνο να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τον  έχουμε ακούσει πολλές φορές. Αλλά όλες σχεδόν οι φωνές προέρχονταν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος αξιωματούχος στην Ευρώπη εκφράζει αυτό τον φόβο. Ας είναι διαφορετικέε οι αιτίες του (ο Μάρτιν Σουλτς  μιλα για το μεταναστευτικό ενώ οι Αμερικάνοι κυρίως για την οικονομία)
* * *
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να διαλυθεί και αυτοί που την υποστηρίζουν θα πρέπει να παλέψουν για τη διατήρησή της, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (φωτο) σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να τη διαλύσουν.
«Υπάρχουν δυνάμεις στην ΕΕ που επιδιώκουν να μας απομακρύνουν τους μεν από τους δε. Οφείλουμε να το αποφύγουμε αυτό, καθώς οι συνέπειες θα ήταν δραματικές», σημειώνει.
Πρόκειται για την αντίδρασή του σε πρόσφατη προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για θέματα Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να καταρρεύσει.
«Κανένας δεν μπορεί να πει αν η ΕΕ θα εξακολουθεί να υπάρχει σε αυτήν τη μορφή σε 10 χρόνια. Αν το θέλουμε τότε χρειάζεται να πολεμήσουμε πολύ σκληρά γι’αυτό», προσθέτει.
Ο Σουλτς σπεύδει να συμπληρώσει ότι υπάρχουν εναλλακτικές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ότι «βεβαίως και θα μπορούσε να καταρρεύσει», καθώς στις άλλες επιλογές περιλαμβάνεται μια Ευρώπη στην οποία κυριαρχούν ο εθνικισμός, τα σύνορα και τα τείχη.
«Αυτό θα ήταν καταστροφικό (…) Μια Ευρώπη του εθνικισμού, μια Ευρώπη των συνόρων και των τειχών» είναι αυτή που οδήγησε στο παρελθόν την ήπειρό μας «στην καταστροφή», υπογραμμίζει.
Ο Σουλτς σημείωσε εξάλλου όσον αφορά τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την πρόκληση αυτή του προσφυγικού και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο από κοινού ως Ευρωπαϊκή Ένωση.Αναδημοσίευση: tribune.gr