Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Λεγεωνέλλωση, η «νόσος των κλιματιστικών» -
Πώς μεταδίδεται και πώς εκδηλώνεται

Η λεγεωνέλλωση, γνωστή και ως «νόσος των κλιματιστικών» είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας που περιλαμβάνει τη φλεγμονή των πνευμόνων λόγω λοίμωξης.
* * *
Η λεγεωνέλλωση οφείλεται σε βακτήρια του γένους Λεγεωνέλλα (Legionella).
Η νόσος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με την άμεση επαφή. Συνήθης οδός μετάδοσης είναι η εισπνοή των παθογόνων βακτηρίων. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό είναι πιο επιρρεπή στη λεγεωνέλλωση.
Τα περισσότερα κρούσματα λεγεωνέλλωσης οφείλονται σε λοίμωξη από το βακτήριο Legionella pneumophila. Σε εξωτερικούς χώρους, τα βακτήρια του γένους Λεγεωνέλλα μπορούν να επιβιώσουν στο έδαφος και το νερό, όμως στην περίπτωση αυτή σπανίως προκαλούν λοιμώξεις. Ωστόσο, σε εσωτερικούς χώρους, τα παθογόνα βακτήρια αναπαράγονται σε συστήματα που περιλαμβάνουν νερό, από υδρομασάζ και κλιματιστικά έως μεγάλα συστήματα εξαερισμού.
Η λοίμωξη είναι πιθανή από οικιακά συστήματα, οι πιθανότητες όμως είναι αυξημένες σε μεγάλα κτίρια, λόγω της πολυπλοκότητας των συστημάτων κλιματισμού που επιτρέπουν την ευκολότερη ανάπτυξη και εξάπλωση των παθογόνων βακτηρίων.

Η λεγεωνέλλωση συνήθως εκδηλώνεται 2 με 10 ημέρες μετά την έκθεση στα βακτήρια του γένους Λεγεωνέλλα. Τα πρώτα σημάδια και συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- πονοκέφαλο
- μυϊκούς πόνους
- ρίγη
- πυρετό 40 βαθμών και άνω

Τη 2η ή 3η ημέρα εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα, όπως:
- βήχας (μερικές φορές με βλέννα ή αίμα)
- δύσπνοια
- πόνος στο στήθος
- ναυτία, εμετός, διάρροια
- σύγχυση και άλλες μεταβολές στην πνευματική κατάσταση
Η άμεση χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής βοηθά να επέλθει άμεσα η ανάρρωση και να αποφευχθούν επιπλοκές.


Αναδημοσίευση: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου