Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Αρχηγός της Ιντερπόλ: Όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία να καταλήγουν στη μαύρη αγορά της Μέσης Ανατολής

 Τέτοια ήταν τα όπλα του Antonov που συνετρίβη στην Καβάλα;

Ερωτήματα εγείρονται γύρω από το φορτίο με τα πυρομαχικά που μετέφερε το αεροσκάφος Antonov που συνετρίβη Σάββατο (16/7)  το βράδυ στην Καβάλα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, το αεροσκάφος ξεκίνησε από την Ουκρανία και θα έφτανε στο Μπαγκλαντές, μέσω της Σερβίας, ενώ οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο και για εμπλοκή της Ιορδανίας ως πιθανό προορισμό του αεροπλάνου.

Από τη σερβική εταιρεία επ’ ωφελείας της οποίας γινόταν η μεταφορά των πυρομαχικών, το αεροσκάφος μετέφερε εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67. 

Ειδικοί που είδαν φωτογραφίες του υλικού, που είναι διασκορπισμένο στο σημείο πτώσης στην Καβάλα, όπως λένε στην ελληνική τηλεόραση πως τα συγκεκριμένα βλήματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εκπαιδευτικά.

• • •

Η Ιντερπόλ εξέφρασε ξανά την σοβαρή ανησυχία για την παράδοση μικρών, μεσαίων και βαρέων όπλων στην Ουκρανία που μπορεί να καταλήξουν στα χέρια εγκληματιών στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γιούργκεν Στοκ (φωτο) προέτρεψε τις χώρες που προμηθεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο να επικεντρωθούν στους μηχανισμούς εντοπισμού.

«Η ευρεία διαθεσιμότητα όπλων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης θα οδηγήσει στη συγκέντρωση του εξοπλισμού ως παράνομων πλέον όπλων στη φάση μετά τη σύγκρουση, ενδεχομένως και εν μέσω αυτής», είπε στην Αγγλοαμερικανική Ένωση Τύπου στο Παρίσι, όπως αναφέρει η Le Figaro news.

Ο Στοκ ανησυχεί για την καπήλευση όπλων και οπλικών συστημάτων από εγκληματίες στη μαύρη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής, καθώς οι τιμές των όπλων είναι υψηλότερες εκεί. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, μαζί με τις ΗΠΑ, έχουν παραδώσει αμυντικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, πυρομαχικά πυροβολικού και όπλα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφός της και να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

 Η ανησυχία έρχεται αφότου οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν το 2021 μετά από δύο δεκαετίες πολέμου και άφησαν τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού που τελικά έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν.

 Ο Στοκ είπε ότι τα βαριά στρατιωτικά όπλα, όπως βαλιστικοί πύραυλοι αλλά και όπλα χημικού πολέμου θα είναι διαθέσιμα στην εγκληματική αγορά.

 

 

Αναδημοσίευση: newpost.gr

Πηγές: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου