Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Τα «καλώς» και τα «κακώς» μιας βρόμικης ιστορίας

Την αλλαγή στάσης όσων έλεγαν να μη κάνουμε κριτική στις αποφάσεις της δικαιοσύνη με το που βγήκε το βούλευμα για την «σκευωρία στην υπόθεση Novaris» καυτηριάζει σε άρθρο του με τον ίδιο τίτλο ο Τάσος Παππάς στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την Παρασκευή 8 Ιουλίου

• • •

Μην κάνετε κριτική στη Δικαιοσύνη. Οι υπαινιγμοί για τις αποφάσεις της υπονομεύουν την ανεξαρτησία της. Κρατηθείτε μακριά από κρίσεις που την αμφισβητούν. Είμαστε κράτος δικαίου και οφείλουμε να σεβόμαστε τα πορίσματά της. Αυτά και πολλά άλλα υποστήριζαν πολιτικοί της συντηρητικής παράταξης και φιλοκυβερνητικοί δημοσιολόγοι κάθε φορά που μια δικαστική απόφαση ή μια εισαγγελική πρόταση προκαλούσαν ερωτήματα, ακόμη και ισχυρές διαφωνίες. Κατά την εκτίμησή τους, όποιος εξέφραζε αντιρρήσεις ήταν ύποπτος.

Τέτοιου τύπου επιχειρήματα κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέτασης της υπόθεσης Novartis. Μέχρι προχτές όλα ήταν καλώς καμωμένα. Καλώς μηνύθηκαν από πολιτικούς οι εισαγγελείς που έψαχναν την υπόθεση. Καλώς απειλήθηκαν ότι θα καταλήξουν στη φυλακή. Καλώς αντικαταστάθηκε η επικεφαλής της αρμόδιας Εισαγγελίας. Καλώς ο υπουργός Δικαιοσύνης προέτρεψε τους εισαγγελείς να στείλουν στο αρχείο τους φακέλους δύο στελεχών της Ν.Δ. Καλώς δεν μας προξένησε εντύπωση το γεγονός ότι στους φακέλους εντοπίστηκαν ποσά που είχαν κάνει περίεργες (αδιευκρίνιστες) διαδρομές.

Καλώς ο πρωθυπουργός είχε προεξοφλήσει την παραπομπή των κατηγορουμένων στο Ειδικό Δικαστήριο. Καλώς αποκάλεσε τους δημοσιογράφους συμμορία και υπόκοσμο. Καλώς δεν βρέθηκε ούτε ένας εισαγγελέας να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για τις δημόσιες δηλώσεις του που παραβίαζαν το τεκμήριο αθωότητας. Καλώς η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής (βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ) συνέταξε ένα πόρισμα που φωτογράφιζε ως ενόχους σκευωρίας πρώην υπουργό, εν ενεργεία εισαγγελείς και δημοσιογράφους. Καλώς οι μάρτυρες κρίθηκαν αξιόπιστοι.

Καλώς δεν αναρωτηθήκαμε για τα κίνητρα ορισμένων εξ αυτών. Καλώς δεν δώσαμε σημασία στο κείμενο που είχε καταθέσει μία εκ των μαρτύρων κατά των σκευωρών (εν ενεργεία εισαγγελέας) στο οποίο έλεγε ότι το θέμα της Novartis είναι μεγάλο σκάνδαλο. Καλώς αποκαλούσε ο κάθε πικραμένος τους προστατευόμενους μάρτυρες «πληρωμένους κουκουλοφόρους». Καλώς πρώην ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός είπε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να είναι κατηγορούμενοι και μάλιστα χωρίς κουκούλες. Καλώς η κυβέρνηση δεν έχει φέρει ακόμη προς ψήφιση στη Βουλή την ευρωπαϊκή οδηγία για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Καλώς η κυβέρνηση ερμήνευσε τα έγγραφα του αμερικανικού Δημοσίου χρησιμοποιώντας το εγχειρίδιο αγγλικών που έχει εκδώσει το κόμμα. Καλώς όταν διαβάζαμε για χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων σχηματίσαμε τη βεβαιότητα ότι εννοεί γιατρούς. Καλώς η ανακρίτρια δεν δέχθηκε να καταθέσει υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας ο οποίος προσφέρθηκε να βοηθήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Καλώς δεν πιέσαμε για να βρεθούν οι δράστες που παραχάραξαν, διά της αφαιρέσεως ονομάτων, επίσημα έγγραφα. Καλώς φορτώθηκε η ευθύνη στη μεταφράστρια. Καλώς κάναμε αγωγή αποζημίωσης εναντίον της εταιρείας με μεγάλη καθυστέρηση. Καλώς στο κείμενο της αγωγής υπάρχει αναφορά σε χρηματισμό μόνο γιατρών. Μέχρι εδώ τα «καλώς». Η ιστορία όμως έχει και κάποια «κακώς».

Κακώς, πολύ κακώς, κάκιστα, αφήσαμε την Τουλουπάκη να περιφέρεται στην Ευρώπη και να συκοφαντεί την Ελλάδα. Κακώς, πολύ κακώς, κάκιστα, η εισαγγελέας στην πρότασή της στο Δικαστικό Συμβούλιο αφαίρεσε το κακούργημα για σύσταση συμμορίας και εισηγήθηκε την απαλλαγή των δημοσιογράφων-σκευωρών. Κακώς, πολύ κακώς, κάκιστα, το αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου λέει ότι οι τρεις εισαγγελείς έκαναν καλά τη δουλειά τους και νομιμοποιεί όλες τις ενέργειές τους.

Κακώς, πολύ κακώς, κάκιστα, αφαιρεί τις κατηγορίες για δωροδοκία και εκβιασμό. Κακώς, πολύ κακώς, κάκιστα, το βούλευμα μετατρέπει τη σκευωρία σε σκάνδαλο. Και τώρα οι αυτοχειροτονημένοι προστάτες της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι οργισμένοι. Λένε ότι το βούλευμα δεν είναι στο ύψος της υπόθεσης! Ψάχνουν την αιτία σε συντεχνιακές λογικές! Δηλώνουν πως δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη!!! Οταν η Δικαιοσύνη πάει με τα νερά τους, είναι ανεξάρτητη. Οταν δεν τους κάνει τα χατίρια, είναι ύποπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου