Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Έκλεισαν τα μικρόφωνα και το chat στη Βουλή των Εφήβων - Επιστολή διαμαρτυρίας εφήβων βουλευτών

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας που προέδρευε την Παρασκευή 15 Ιουλίου στη Βουλή των Εφήβων μόλις άκουσε έφηβους βουλευτές να μιλούν για Λιγνάδη και νόμο Κεραμέως τους έκλεισε τα μικρόφωνα την ώρα που εξέφραζαν την συμφωνία τους με τον εκπρόσωπό τους! Οι έφηβοι βουλευτές διαμαρτύρονται για λογοκρισία και θέτουν έλλειψη Δημοκρατίας.

Η συζήτηση αφορούσε τον ψηφιακό κόσμο και ήταν εξ αποστάσεως. Οι ερωτήσεις και τα θέματα ήταν δοσμένα και ο μόνος χώρος έκφρασης των εφήβων βουλευτών ήταν το chat που λειτουργούσε παράλληλα.

Ένας μαθητής – βουλευτής μίλησε για τον Λιγνάδη, τον Κορκονέα, την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και το νόμο – έκτρωμα Κεραμέως για την παιδεία. Ο έφηβος βουλευτής Ραφαήλ Διόλαντζης είπε: «μπορεί να ασχολούμαστε με τον ψηφιακό κόσμο, αλλά βλέπουμε και τα νομοσχέδια εκτρώματα που περνάνε στη Βουλή με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης για Λιγνάδη και Κορκονέα και θα έπρεπε η μαθητική κοινότητα να ασχολούμαστε και γι’ αυτά».

Αμέσως στο chat όπου οι έφηβοι βουλευτές μπορούσαν να εκφράσουν τη γνώμη τους υπήρξε σωρεία θ
ετικών αντιδράσεων.

Όμως το chat που ήταν ο μοναδικός χώρος συζητήσεων για τους έφηβους βουλευτές έκλεισε! Η δημοσιογράφος Αναστασία Γιάμαλη ανέφερε ότι οι έφηβοι βουλευτές όταν κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να σχολιάσουν και να στείλουν άλλα μηνύματα, διαμαρτυρήθηκαν και έβαζαν στην κάμερά τους χαρτιά που έγραφαν «δεν είναι δημοκρατία», «είναι λογοκρισία».

Επιστολή διαμαρτυρίας κοινοποίησε ομάδα εφήβων βουλευτών καταγγέλλοντας αντιδημοκρατικές πρακτικές

Δείτε ολόκληρη την επιστολή διαμαρτυρίας.

• • •

Είμαστε ομάδα εφήβων βουλευτών της 26ης Συνόδου και με το παρών δηλώνουμε βαθιά απογοήτευση όσον αφορά τον τρόπο διεκπεραίωσης του προγράμματος "Βουλή των Εφήβων”. Σκοπός των πρόσφατων ενεργειών μας δεν είναι η κομματικοποίηση, κύριο και μόνο μέλημα μας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα συμβάντα που έλαβαν χώρα, τόσο στην Συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΚΣΤ' Συνόδου -την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022- της Βουλής των Εφήβων όσο και καθ' όλη την διάρκεια του προγράμματος.

Ενώ η Βουλή των Εφήβων -αποτελώντας δημοκρατικό θεσμό- οφείλει να προασπίζει την ελευθερία του λόγου, αποδείχτηκε ότι όχι μόνο αναιρεί αυτό το πρωταρχικό δικαίωμα αλλά θέλει την νεολαία στον ρόλο των παθητικών αποδεκτών των όσων συμφέρουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

Εκτός αυτού, από την όλη μας εμπειρία συνειδητοποιήσαμε πως ο θεσμός της Βουλής των Εφήβων δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση, στην οποία τα μέλη της μαθητικής κοινότητας καλούνται να εκπληρώσουν και να ικανοποιήσουν τα πολιτικά συμφέροντα προσποιούμενα ότι έχουν κάποιον πολιτικό ρόλο χωρίς αυτό να ισχύει.

Τα παραπάνω μας λόγια δεν είναι έπεα πτερόεντα, καθώς μετά την σύνταξη των ερωτήσεων για την Συνεδρίαση της Ολομέλειας, οι ερωτήσεις μας στάλθηκαν και μελετήθηκαν από τους απαντώντες, καθιστώντας την παρουσία μας καθαρά τυπική. Όπως φαίνεται μάλιστα στο βίντεο από την συνεδρίαση της Παρασκευής, το οποίο έχει αναρτηθεί στο κανάλι της Βουλής των Εφήβων, ο Πρόεδρος της Βουλής, κύριος Τασούλας, όταν ένας έφηβος βουλευτής δεν ακουγόταν, λόγω αδυναμίας του Διαδικτύου, είπε πως έχει ήδη στα χέρια του τις ερωτήσεις, όποτε μπορεί να απαντήσει. Επίσης, σημαντικό είναι να γνωστοποιηθεί ότι σε μια Σύνοδο με θέμα τον Ψηφιακό κόσμο δεν υπήρχε εκπρόσωπος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να απαντήσει στις ερωτήσεις ορθότερα αξιοποιώντας τις γνώσεις του στον τομέα.

Επιπλέον, αφού εκφωνήθηκαν τα κείμενα της κάθε ομάδας και ήρθε η σειρά των ερωτήσεων διαπιστώθηκε ότι οι απαντήσεις ήταν ανεπαρκής και πολλές φορές άσχετες με το θέμα. Κάποιοι έφηβοι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν για τις αναπάντητες ερωτήσεις στο chat του webex ξεκινώντας μια συζήτηση μεταξύ των εφήβων συμμετεχόντων. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω chat φαινόταν μόνο στην πλατφόρμα του webex κι όχι στο Ίδρυμα της Βουλής και κατ’ επέκταση στην ζωντανή μετάδοση σε αντίθεση με τα reactions της πλατφόρμας. Όταν ήρθε η σειρά ενός έφηβου βουλευτή να εκφωνήσει την ερώτηση της ομάδας, ο ίδιος αφού εκπλήρωσε τον σκοπό του, άδραξε την ευκαιρία να εκφέρει την προσωπική του άποψη για τα γεγονότα της επικαιρότητας. Συγκεκριμένα: "Και θα ήθελα να συμπληρώσω μιας που είμαι στο βήμα την προσωπική μου άποψη γιατί μπορεί να ασχολούμαστε με τον ψηφιακό κόσμο αλλά βλέπουμε τα νομοσχέδια εκτρώματα που περνάνε στην Βουλή, πανεπιστημιακή αστυνομία, τις υποθέσεις ελληνικής δικαιοσύνης Λιγνάδη, Κορκονέα και θα έπρεπε πιστεύω οι μελλοντικοί συνοδοί να αφοσιωθούν και σε αυτά. Ευχαριστώ πολύ.

Μετά από αυτή τη δήλωση ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι δεν υπάρχουν νομοσχέδια εκτρώματα αφού όλα τα νομοσχέδια τίθενται σε δημόσια διαβούλευση για 2 με 3 εβδομάδες. Τότε μια έφηβη βουλευτής άνοιξε το μικρόφωνο της και έθεσε την εξής ερώτηση: «Τότε γιατί το τελευταίο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μόνο για μια εβδομάδα;» Η έφηβη βουλευτής όπως η ίδια εξήγησε αργότερα έθιξε το ζήτημα αφού το εν λόγω περιβαλλοντικό νομοσχέδιο αποτελείται από σχεδόν 100 άρθρα και μόνο μια εβδομάδα δεν επαρκεί για τον πλουραλιστικό του σχολιασμό από το κοινό ενώ πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό θέμα όσο το περιβάλλον πόσο μάλλον σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο απειλητική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καύσωνες που επικρατούν στην Ευρώπη.

Μετά από αυτές τις τοποθετήσεις και την θερμή υποστήριξη άλλων εφήβων βουλευτών από το chat, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να κλείσουν το chat στερώντας από τα νέα άτομα το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι έκλεισαν το chat επειδή στάλθηκε υβριστικό περιεχόμενο. Παρόλα αυτά, την ίδια στιγμή αφαίρεσαν το δικαίωμα στην κριτική όπως και μετέπειτα που έκλεισαν μικρόφωνα και κάμερες εφήβων βουλευτών που μίλησαν ή κρατούσαν πλακάτ, όπως αναφέρεται και παρακάτω.

Έπειτα, η υφυπουργός παιδείας τοποθετήθηκε επίσης λέγοντας ότι τα άτομα που σπουδάζουν στα ΑΕΙ θέλουν να είναι ασφαλή στον χώρο φοίτησης τους. Το εν λόγω σχόλιο προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών εφήβων βουλευτών οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το "thumps down" reaction και έγραψαν σε χαρτιά τις τοποθετήσεις τους και τις έδειξαν στην κάμερα αφού δεν τους δόθηκε άλλη ευκαιρία να εκφράσουν την γνώμη τους σε μια διαδικασία που η έννοια της ανταπάντησης δεν υφίσταται. Μερικά από τα συνθήματα ήταν: "Φοιτητές στα νοσοκομεία", "Έξω από τα πανεπιστήμια η αστυνομία", "Όχι στη λογοκρισία των εφήβων", "Δημοκρατία δεν είναι να μας κλείνετε το chat", "Τα πανεπιστήμια δεν είναι αγορά ούτε φυλακή", " Μία εβδομάδα για δημόσια διαβούλευση νομοσχεδίου περιβάλλοντος".

Παρόλα αυτά, οι διαμαρτυρίες μας, τα σχόλια μας και οι τοποθετήσεις μας αγνοήθηκαν ως μη γινόμενα γιατί η αναγνώρισή τους θα σήμανε την έναρξη κοινωνικού διαλόγου. Δεν είναι τυχαίο που η χώρα μας συγκαταλέγεται στις τελευταίες θέσεις, συγκεκριμένα στην 108η, παγκοσμίως όσον αφορά την ελευθερία τύπου. Δεν κατηγορούμε τους συνανθρώπους μας που διεκπεραίωσαν το πρόγραμμα αλλά αυτούς που το διαμόρφωσαν με βάση τα δικά τους οριοθετημένα πλαίσια.

Ζήτησαν τις ιδέες μας, των συμμαθητών μας και της νεολαίας αλλά τις αγνόησαν. Ζήτησαν την φωνή μας αλλά δεν την άκουσαν. Αντιθέτως, προσπέρασαν τις τοποθετήσεις μας και τις αντιδράσεις μας συνεχίζοντας ανενόχλητοι την αποστειρωμένη τους διαδικασία. Πόσο δημοκρατική είναι άραγε μία διαδικασία η οποία δεν παραχωρεί το δικαίωμα το σχολιασμού και της ανταπάντησης;

Όντως σκοπός του προγράμματος είναι να ακουστεί η νεολαία;

 

 

Αναδημοσίευση: newsbreak.gr

και efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου