Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Διαθέσιμο και στην Ελλάδα το δορυφορικό Internet του Ίλον Μασκ

H Starlink, είναι η υπηρεσία ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρου που έχει αναπτύξει και προσφέρει η SpaceX, ένα από τα πιο γνωστά εγχειρήματα του κ. Musk (φωτο).

• • •


Η SpaceX υλοποιεί ένα δίκτυο δορυφόρων μέσω των οποίων ένας χρήστης έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τον σχετικό εξοπλισμό της Starlink. Καθώς το δίκτυο των δορυφόρων επεκτείνεται, αντίστοιχα διευρύνεται και η κάλυψη των περιοχών που είναι εμπορικά διαθέσιμη η υπηρεσία. Με την Ελλάδα να είναι μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες.

Σε σχέση με άλλες υπηρεσίες δορυφορικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, η SpaceX υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί καλύτερο εξοπλισμό, η εγκατάσταση του οποίου γίνεται αρκετά εύκολα και γρήγορα. Κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ο χρήστης εξειδικευμένες γνώσεις για να τον εγκαταστήσει.

Επίσης, προσφέρει αρκετά καλές ταχύτητες λήψης δεδομένων που μπορούν να κυμανθούν -σύμφωνα με την SpaceX- μεταξύ 50 και 250 Mbps.

Η Ελλάδα είναι και μία από τις χώρες όπου έχει γίνει αρκετά μεγάλη συζήτηση για τη Starlink. Σε σημείο που να έχουν εκφραστεί και απόψεις ότι η Starlink είναι η απάντηση σε όλα τα ζητήματα που υπάρχουν αναφορικά με τις γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά και υπάρχουν διάφοροι παράμετροι που πρέπει να υπολογίσει όποιος/α θέλει να γίνει συνδρομητής της υπηρεσίας. Για τη Starlink πάντως ο βασικός στόχος είναι να προσελκύσει πελάτες από περιοχές που δεν υπάρχει καν ευρυζωνική σύνδεση ή σημεία που η κάλυψη με επίγεια δίκτυα (είτε ενσύρματα είτε ασύρματα) είναι ιδιαίτερα κακή.

 

Κόστος και ταχύτητες

Μία βασική παράμετρος είναι το κόστος. Η μηνιαία συνδρομή ανέρχεται στα 99 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ ακριβότερη σε σχέση με το κόστος ανά μήνα που υπάρχει για μία σταθερή ευρυζωνική σύνδεση που προσφέρει ταχύτητες 200 Mbps για τη λήψη δεδομένων και 20 Mbps για την αποστολή δεδομένων.

Επιπλέον, υπάρχει ένα αρχικό κόστος προμήθειας του εξοπλισμού που φθάνει στα 654 ευρώ συν τα μεταφορικά, τα οποία στην περίπτωση της Ελλάδας ανέρχονται σε 85 ευρώ. Είναι προφανές ότι το αρχικό κόστος είναι αρκετά υψηλό για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.

Όσον αφορά στις ταχύτητες σύνδεσης που προσφέρει, η SpaceX δηλώνει αυτή τη στιγμή ότι αναμένει η υπηρεσία να κινείται μεταξύ 50 και 250 Mbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει από ανεξάρτητους φορείς, οι ταχύτητες λήψης δεδομένων σε διεθνές επίπεδο κυμαίνονται αυτή τη στιγμή μεταξύ 100 και 120 Mbps κατά μέσο όρο με την ταχύτητα αποστολής να είναι μεταξύ 12 και 15 Mbps.

Στην Ελλάδα πάντως εμφανίστηκαν αναφορές σε εξειδικευμένα fora που έκαναν λόγο για 400 Mbps τις πρώτες μέρες της εμπορικής διάθεσης. Όμως, όπως αναφέρεται στο site της Starlink, είναι πολύ πιθανό οι ταχύτητες σύνδεσης να είναι αρκετά χαμηλότερες τις ώρες αιχμής ήτοι μεταξύ 5 μ.μ. και 10 μ.μ.

 

Ορατοί στη Φθιώτιδα

Απόρησαν οι κάτοικοι της Φθιώτιδας το βράδυ του Σαββάτου (φωτο στην αρχή), καθώς στρέφοντας τα βλέμματα στον ουρανό, διέκριναν μια συστοιχία φωτεινών κουκίδων, που διέσχισε με ταχύτητα τον ουρανό.

Πρόκειται για δορυφόρους της εταιρείας SpaceX του Έλον Μασκ που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά για την παροχή γρήγορου δορυφορικού Ίντερνετ, μέσω του συστήματος Starlink.

Οι συγκεκριμένοι δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά σε σχετικά χαμηλό ύψος και για αυτό είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού.

Η εκτόξευση των 143 δορυφόρων του Έλον Μασκ έγινε στις 24 Ιανουαρίου 2021, ενώ στόχος είναι στα επόμενα χρόνια να έχει σε περιφορά γύρω από την Γη περίπου 4.000 τέτοιους δορυφόρους.

Το συγκεκριμένο θέαμα, έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, με ειδική εφαρμογή που προβλέπει πότε θα είναι ορατοί οι δορυφόροι στην κάθε περιοχή.

Εκτός από την Ελλάδα, οι δορυφόροι της SpaceX έγιναν ορατοί και άλλες χώρες, όπως στην Αϊόβα των ΗΠΑ, όπου τοπικό μέσο έλαβε δεκάδες κλήσεις και ηλεκτρονικά μηνύματα από πολίτες που δήλωναν ότι είδαν μία συστοιχία φωτών να ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή στον ουρανό στα ανατολικά της Πολιτείας.

 

 

Αναδημοσίευση: cnn.gr/ και δεύτερη σελίδα του cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου