Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Μείωση κοπαδιών και χρήσης λιπασμάτων έβγαλαν στους δρόμους τα τρακτέρ στην Ολλανδία

Οι αποφάσεις της Κομισιόν για την πράσινη συμφωνία με την μείωση αερίων θερμοκηπίου στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα στους αγρότες της ΕΕ.

Μαζικές διαδηλώσεις οργανώνονται τις τελευταίες ημέρες από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους στην Ολλανδία κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της χρήσης των λιπασμάτων και της μείωσης του αριθμού των ζώων, με αιτιολογία την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

• • •

Οι αγρότες έχουν κατέβει κατά χιλιάδες στους δρόμους διαφόρων ολλανδικών πόλεων, καθώς και σε εθνικές οδικές αρτηρίες και αεροδρόμια, όπου πραγματοποιούν μπλόκα ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Επίσης απόκλεισαν με τρακτέρ κέντρα διανομής πολλών σουπερμάρκετ, προκαλώντας ελλείψεις σε κάποια τρόφιμα.

Η κ. Μαρία Δεναξά (φωτο), ανταποκρίτρια στο Παρίσι του Star και του Real Group (ραδιοφώνου κι εφημερίδας του Νίκου Χατζηνικολάου) γράφει στο twitter.

«Οι Ολλανδοί αγρότες έχουν αποκλείσει αεροδρόμια, λιμάνια, κέντρα διανομής τροφίμων, σύνορα κτλ .Μια πρωτόγνωρη διαμαρτυρία, αλλά σχεδόν κανένα μεγάλο ευρωπαϊκό ΜΜΕ δεν προβάλει εκτενώς. Βίντεο με εικόνες από τα σχεδόν άδεια ράφια σούπερ μαρκετ. Εικόνες από το προσεχές μέλλον;»

Και το συγκεκριμένο tweet το συνοδεύει με το παρακάτω video:

Μάλιστα, το βράδυ της Τρίτης (5/7), αστυνομικοί έριξαν προειδοποιητικά πυρά κατά των αγροτών χωρίς να προκληθούν θύματα και έγιναν συλλήψεις τριών ατόμων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι χρειάζεται να γίνουν μειώσεις στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου από την κοπριά των ζώων και από τη χρήση αμμωνίας στα λιπάσματα. Μέχρι το 2030 η κυβέρνηση έβαλε στόχο την μείωση κατά 70% των οξειδίων του αζώτου.

Το Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση διόρισε εκπροσώπους για να ηγηθούν των συνομιλιών μεταξύ των οργανώσεων των αγροτών και των αξιωματούχων που εκπονούν μέτρα μείωσης της ρύπανσης.

Από την πλευρά της η οργάνωση αργοτών LTO υποστηρίζει ότι οι μειώσεις των ζώων κατά 30% αλλά και της χρήσης των λιπασμάτων κατά 50% θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή της χώρας. Υπάρχουν σχεδόν 54.000 αγροτικές επιχειρήσεις στην Ολλανδία με εξαγωγές συνολικά 94,5 δισ. ευρώ το 2019, οι οποίες απειλούνται με αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης.

Τις τελευταίες μέρες είχαν αποκλείσει με τρακτέρ κέντρα διανομής πολλών σουπερμάρκετ, προκαλώντας ελλείψεις σε κάποια προϊόντα.

Η Ολλανδία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός αγροτικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, είναι επίσης μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές στην Ευρώπη- και ιδιαιτέρως αζώτου. Η κατάσταση αυτή οφείλεται εν μέρει στα πολλά κοπάδια που βόσκουν στις πεδιάδες της.

Η ολλανδική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές αζώτου έως και 70% σε 131 σημαντικές ζώνες – οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται κοντά σε φυσικά καταφύγια και προστατευόμενες περιοχές – προκειμένου να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους το 2030. Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, το σχέδιο αυτό σημαίνει μείωση των εκπομπών κατά 40% και περίπου 30% λιγότερα ζώα εκτροφής, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αγρότες δηλώνουν ότι στοχοθετούνται άδικα σε σύγκριση με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία και πολλοί δεσμεύονται να αντισταθούν σε οποιοδήποτε σχέδιο μείωσης ή κλεισίματος των εργασιών τους.

 

Προειδοποιητικά πυρά και καταστολή

Την ίδια ώρα, η  ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έριξε προειδοποιητικά πυρά χθες, Τρίτη, το βράδυ, χωρίς να προκληθούν θύματα, αλλά πλήττοντας ένα τρακτέρ, στο περιθώριο των κινητοποιήσεων αγροτών και κτηνοτρόφων κατά κυβερνητικού σχεδίου που αποσκοπεί στην μείωση των εκπομπών αζώτου.

«Γύρω στις 22:40 (23:40 ώρα Ελλάδος) οδηγοί τρακτέρ επιχείρησαν να συγκρουστούν με αστυνομικούς και οχήματα της αστυνομίας», στο Χίρενβιν, στη βόρεια Ολλανδία, σημειώνει η αστυνομία σε μήνυμά της στο Twitter.

«Παρουσιάστηκε μια απειλητική κατάσταση. Ρίφθηκαν προειδοποιητικά πυρά και στοχευμένα πυρά», προσθέτει.

Η κ. Δεναξά γράφει σχετικά στο twitter συνοδεύοντας το σχετικό βίντεο:

«Ολλανδοί αγρότες καίνε μπάλες σανού στη μέση  εθνικής οδού κοντά στο Άπελντοορν.Στην πόλη Χέρενβεν,η αστυνομία του Μαρκ Ρούτε πυροβόλησε Ολλανδούς αγρότες σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις Το Νοέμβριο στο Ρόντερνταμ η αστυνομία είχε ανοίξει πυρ με αληθινά πυρά κατα διαδηλωτών»

«Ένα τρακτέρ χτυπήθηκε» και τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν, διευκρινίζει η αστυνομία, υπογραμμίζοντας ότι ξεκίνησε ανεξάρτητη έρευνα για τα πυρά της αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων δεν είναι λίγες φορές που έχει γίνει λόγος για αστυνομική βία.

 

 

Αναδημοσίευση: documentonews.gr

Πηγές: agrotypos.gr  και twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου