Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Ένας στους δύο Ρώσους επιθυμεί
επαναφορά της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού



Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν τα στοιχεία του Russia Today που παραθέτει το παρακάτω κείμενο. Όμως αν βγάλω συμπέρασμα από το πόσοι Έλληνες είμαστε μετανιωμένοι από το ότι ο Σημίτης μας έβαλε στη ζώνη του Euro είμαι σίγουρος πως κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Αντίστοιχο ποσοστό πιστεύω υπάρχει και στις άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, Μια που ήταν κομμάτι μιας υπερδύναμης, ενώ τώρα στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορες για τον υπόλοιπο κόσμο.
* * *
Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της Ρωσίας θεωρούν ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν μια αρνητική εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί
ενώ ακόμα περισσότεροι υποστηρίζουν ότι θα καλωσόριζαν την επαναφορά του σοσιαλιστικού συστήματος και της ΕΣΣΔ.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που επικαλείται το Russia Today το 56% των Ρώσων εκφράζει αρνητικά συναισθήματα για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ το 28% υποστηρίζει ότι τα συναισθήματά του για την ΕΣΣΔ είναι απολύτως θετικά. Άλλο ένα 16% θεωρεί ότι η ερώτηση δεν προσφέρεται για απλοϊκές απαντήσεις.
Το 51% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η κατάρρευση της ΕΣΣΔ θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, ενώ το 33% ανέφερε ότι ήταν αναπόφευκτη.
Όταν οι ερευνητές ρώτησαν το κοινό αν θα ήθελαν την επανίδρυση της Σοβιετική Ένωσης το 58% απάντησε θετικά, με το 14% να θεωρεί τέτοιο ενδεχόμενο ρεαλιστικό. Το 44% απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ακατόρθωτο, ενώ το 31% ανέφερε ότι θα δυσαρεστούταν από μια τέτοια εξέλιξη.
Το ποσοστό της νοσταλγίας για της ΕΣΣΔ στη Ρωσία είναι το υψηλότερο από το 2000, όταν το 75% τασσόταν υπέρ της επιστροφής στον σοσιαλισμό.


Αναδημοσίευση: toumba-lights.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου