Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ποια ήταν η πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο
και ποια είναι σήμερα αυτή των δανειστών μας



Στις αρχές Νοεμβρίου του 1936, οι εθνικιστικές δυνάμεις πολιορκούσαν ασφυκτικά τη Μαδρίτη. Την πόλη υπεράσπιζε ο στρατηγός Χοσέ Μιάχα. Πέρα από την πίεση των εθνικιστών, οι οποίοι είχαν ήδη καταλάβει τα περίχωρα της Μαδρίτης, ο Μιάχα αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα. Οι πολιτοφύλακες δεν υπάκουαν στις διαταγές του, αφού δέχονταν εντολές μόνο από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Παράλληλα, οι χιλιάδες αναρχικοί που είχαν συρρεύσει εκεί από τη Βαρκελώνη, αρνούνταν να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή.
 Την ίδια στιγμή, στο αντίπαλο στρατόπεδο, ένας από τους διοικητές των πολιορκητών, ο στρατηγός Εμίλιο Μόλα (φωτο), παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ποια από τις τέσσερις φάλαγγές του, θα εισερχόταν πρώτη στη Μαδρίτη, απάντησε: «Ήδη βρίσκεται μέσα στην πόλη μία φάλαγγά μας, είναι η πέμπτη φάλαγγα των Ισπανών πατριωτών, οι οποίοι είναι έτοιμοι να ξεσηκωθούν κατά των ερυθρών δήμιων».
Οι ανόητοι κομπασμοί του, έδωσαν το σύνθημα της σφαγής των αντιφρονούντων μέσα στην πόλη. Εξτρεμιστικές ομάδες άρχισαν να περιφέρονται από συνοικία σε συνοικία και να συλλαμβάνουν οποιονδήποτε, για τον οποίο μπορεί να υπήρχε η υποψία πως ήταν συμπαθών τον Φράνκο. Οι συλλήψεις αυτές ισοδυναμούσαν στην πραγματικότητα με θάνατο, αφού οι συλληφθέντες μεταφέρονταν από τη μια φυλακή στην άλλη, με την πρόφαση της μεταγωγής τους, μέχρις ότου να χαθούν τα ίχνη τους και τελικά εκτελούνταν σε απόμερα σημεία της πρωτεύουσας. Τα θύματα δεν ήταν απαραίτητα εθνικιστές, αλλά και μέλη αντίπαλων πολιτικών ομάδων του δημοκρατικού στρατοπέδου και συνδικάτων. Πολύ γρήγορα, στις δολοφονίες αυτές ενεπλάκησαν άτομα του κοινού ποινικού δικαίου, ώστε να λεηλατήσουν τα σπίτια των φονευθέντων. Ο Μιάχα δεν είχε την δυνατότητα να επιβάλει την τάξη. Χιλιάδες Μαδριλένοι κατέφυγαν στις ξένες πρεσβείες και στα προξενεία. Τελικά χρειάστηκε να παραμείνουν εκεί 33 ολόκληρους μήνες, μέχρι οι εθνικιστές να καταλάβουν την πόλη.
* * *
Κάπως έτσι ενεργούν στην Ελλάδα, ως «Πέμπτη φάλαγγα» και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μιλώ κυρίως για την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων με μπροστάρη τον Στουρνάρα, που δυστυχώς έχει ακόμη εξουσία. Όλοι αυτοί ενεργούν εις βάρος της κυβέρνησης και υπέρ των δανειστών. Τελικά όμως ότι κάνουν είναι εις βάρος του Ελληνικού λαού, αφού οι δανειστές στον λαό θέλουν να φορτώνουν τα παραπάνω μέτρα. Κι αυτό να ξεσηκωθεί για να «ρίξει» την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να έρθουν (μετά από εκλογές είναι αλήθεια) όσοι επιβιώσουν από τους πεμπτοφαλαγκίτες.

Θα μου πείτε ότι υπονοώ πως όλοι αυτοί «σαμποτάρουν» την κυβέρνηση. Τα ίδια δεν έκαναν οι κυβερνώντες όταν ήταν στην αντιπολίτευσή; Ναι, αλλά δεν θεωρώ πως ήταν το ίδιο. Σήμερα η κυβέρνηση θέλει να πείσει τους δανειστές να μην ανησυχούν, για τα κεφτά τους, μια που η Ελλάδα θα πάει καλά. Ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και οι δυο προηγούμενες, (Παπαδήμου και ΓΑΠ) τον ελληνικό λαό πως «μας παίρνει τα μέτρα για το καλό μας». Ήταν ουσιαστικά από την ίδια μεριά του τραπεζιού και το πρόβλημά τους ήταν «πώς να περάσουν» τα μέτρα κι όχι «πως να τα αποφύγουν».
Με αυτά και αυτά φτάσαμε λίγο πριν το Πάσχα θα «σας αφήσω» για μια βδομάδα και θα είμαι και πάλι εδώ την Πέμπτη 5 του Μάη. Να σας ευχηθώ λοιπόν

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Σε όλους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου