Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

9η Μάϊου: δεν είναι «η μέρα της Ευρώπης»
είναι η μέρα της νίκης κατά του Ναζισμού


Σήμερα (9 Μάϊου) είναι, λένε, η «μέρα της Ευρώπης». Το νόημά που θέλουν να δώσει το «διευθυντήριό» της είναι πως «γιορτάζουμε την νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στον ολοκληρωτισμό».
Φυσικά θα διαφωνήσω. Δεν είναι έτσι κύριοι. Δεν θα ξεχάσει κανείς Δημοκράτης Ευρωπαίος κι ας το αποσκοπείτε τεχνηέντως είναι η μέρα που τέλειωσε ουσιαστικά ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος με την κατάληψη του Βερολίνου από τους Σοβιετικούς. Ας δούμε πολύ σύντομα τι συνέβη εκείνες τις μέρες. Βέβαια αναδημοσιεύω τα γεγονότα των τελευταίων ημερών της νικηφόρας για τους Σοβιετικούς «μάχης του Βερολίνου» που στοιχεία της θα βρείτε εδώ.
* * *
Στις 30 Απριλίου 1945 και ώρα 14:25, ο Κόκκινος Στρατός εισερχόταν στο Βερολίνο και ο Χίτλερ αυτοκτονούσε στο καταφύγιό του. Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, ο στρατιώτης Μιχαήλ Μίνιν ύψωνε την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στον ιστό του γερμανικού κοινοβουλίου (Ράιχσταγκ), μια πράξη που θα επαναληφθεί την επόμενη μέρα με άλλους πρωταγωνιστές (Μελίτων Κανταρίγια και Μιχαήλ Εγκόροβ) για φωτογραφικούς λόγους.
Μετά την αυτοκτονία του Χίτλερ, ο Γερμανός Στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ υπέγραψε συνθηκολόγηση άνευ όρων (8 Μαΐου 1945).
Στις 9 Μαΐου 1945, ώρα 0.43 π.μ., στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, υπογράφεται η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας.
Με τον τρόπο αυτό τερματίσθηκε ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος. Ακόμη και σήμερα τα περισσότερα κράτη που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ εορτάζουν τη «Μέρα της Νίκης» στις 9 Μαΐου, με αποκορύφωμα την μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.


Πηγή: el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου