Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Ιστορικό χαμηλό για το SPD -
Ποσοστό κάτω από 20%!Ότι πρόβλημα έχει το ΠΑΣΟΚ με τον εναγκαλισμό του με τη Νέα Δημοκρατία δείχνει να αποκτά, επιτέλους και το αδερφό Γερμανικό κόμμα. Το SPD του Ζίκμαρ Γκάμπριελ που στηρίζει το Χριστιανικοδημοκρατικό (αδερφό της ΝΔ) κόμμα CDU της Άγγελας Μέρκελ. Ελπίζω ο κ. Γκάμπριελ να μην είναι τόσο πολύ «χωμένος στη βρωμιά» όπως οι εδώ πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και να έχει τη δύναμη να κάνει τη στροφή στον Σοσιαλδημοκρατικό δρόμο. Όχι όπως η κ. Γεννηματά που δεν μπορεί και δεν ξέρουμε αν θέλει. Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί είναι να καθαρίσει το κόμμα της από τα «λαμόγια» και τους άχρηστους.
* * *
Το ποσοστό των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που μοιράζονται την εξουσία με τους συντηρητικούς της Άγγελα Μέρκελ, έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό του τα τελευταία 24 χρόνια
Αυτό δείχνει δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενδεχόμενες νέες συμμαχίες μετά τις επόμενες εκλογές.
Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δεχθεί πλήγμα τους τελευταίους έξι μήνες από διαρροές προς το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), λόγω της μεταναστευτικής κρίσης. Η δημοτικότητα της Μέρκελ, ωστόσο, της καγκελαρίου της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι ένα «μαξιλάρι» για τη συντηρητική ένωσή της.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, το ποσοστό του SPD μειώνεται κατά δύο μονάδες, στο 19%. Είναι η πρώτη φορά σε διάστημα άνω των 20 χρόνων που το ποσοστό του κόμματος πέφτει κάτω από το 20% σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου.
Το ποσοστό του SPD έχει πέσει κάτω από το 20% και σε άλλες δημοσκοπήσεις.
Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δέχεται πιέσεις από το κόμμα του για στροφή προς τα αριστερά πριν από τις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2017, σε μια προσπάθεια να κινητοποιηθούν οι παραδοσιακοί υποστηρικτές του.
Σύμφωνα με το Forsa, το ποσοστό της συντηρητικής ένωσης της Μέρκελ παραμένει στο 34%, αναλλοίωτο από την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι σημειώνουν αύξηση μίας μονάδας στο 14%. Το ποσοστό του AfD αυξάνεται κατά μία μονάδα φθάνοντας το 11%.
Ορισμένοι αναλυτές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι τα μεγάλα κόμματα μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναζήτησης νέων εταίρων προκειμένου να αντικρούσουν την άνοδο του AfD, περιλαμβανομένου και εκείνου ενός συνασπισμού των συντηρητικών με τους Πράσινους.


Αναδημοσίευση: allesgr.de