Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016

Η εφορία απειλεί με δημοσιοποίηση ονομάτων
για όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώΑυτές τις μέρες (τέλος του Μάη αρχές Ιούνη) το υπουργείο οικονομικών στέλνει σε μικρoοφειλέτες mail με υπενθύμιση οφειλών τους. Μιλάμε για ποσά κάτω των 1000 ευρώ.
Οι πιο πολλοί αναρωτιόμαστε: «Μα πάλι οι μικροί; Από εκεί θα μαζέψουν χρήματα;».
Όχι. Δημοσιεύω την είδηση όπως εγώ την βρήκα αλλά μεταδόθηκε και από την ΕΡΤ.
Δεν την πρόσεξα σε κανένα πρωτοσέλιδο, που μόλις είδα.
* * *
Μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους θα λάβουν τις επόμενες ημέρες και όλοι οι μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν στην εφορία πάνω από 150.000 ευρώ μετά τη μαζική αποστολή email σε 50.000 μικροοφειλέτες που χρωστούν στην εφορία από 30 έως 500 ευρώ.
Μέσω του email θα ενημερωθούν ότι επίκειται δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να γλιτώσουν τη διαπόμπευση.
Πιο συγκεκριμένα με το email θα ενημερωθούν για το ύψος της οφειλής τους, σύμφωνα με την Ημερησία, αλλά κυρίως ότι επίκειται η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους και φυσικά ότι σύντομα θα κινηθεί εναντίον τους η προβλεπόμενη διαδικασία από τον νόμο που προβλέπει κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, ποινική δίωξη και ποινή φυλάκισης.
Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι αρκετοί από τους παραβάτες θα θελήσουν να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα και τη διαπόμπευση και θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εντασσόμενοι στη μόνη ρύθμιση που ισχύει σήμερα των 12 δόσεων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ετοιμάζονται πυρετωδώς για την αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ενώ μετά θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση της «μαύρης» λίστας με τα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων που χρωστούν από 150.000 ευρώ και άνω, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα των τόκων και προσαυξήσεων.

Οι συγκεκριμένες λίστες θα περιλαμβάνουν:
• Για τα φυσικά πρόσωπα: ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
• Για τις επιχειρήσεις: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πρόβλεψη και για τους ανήλικους οφειλέτες, για τους οποίους το σχέδιο προβλέπει ότι θα αναγράφονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου, του ονόματος, του ονόματος του πατέρα και της μητέρας, η συνολική οφειλή χωρίς το ΑΦΜ και με την ένδειξη «ανήλικος» στις παρατηρήσεις.
Στις νέες λίστες δεν θα περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης αλλά και ληξιπρόθεσμα χρέη αποβιωσάντων οφειλετών, καθώς και οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή δικαστικής. απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.

«Ραβασάκια»
Με τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια», η ΓΓΔΕ υπενθυμίζει στους 50.000 μικροοφειλέτες την παλαιά οφειλή τους προς την εφορία διευκρινίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισής της και τμηματικής εξόφλησης.

Παλαιές οφειλές
Ως παλαιά ληξιπρόθεσμα, νοούνται οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 των οποίων η καταβολή δόσης εξόφλησης έχει καθυστερήσει για περισσότερο από τρεις μήνες.

Κατασχέσεις
Αν και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στο email δεν υπάρχει απειλή κατασχέσεων, η νομοθεσία επιτρέπει την κατάσχεση εις χείρας τρίτων και συγκεκριμένα την κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων χωρίς να προβλέπεται συγκεκριμένο όριο.

Εξαιρούνται
Στις νέες λίστες δεν θα περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης αλλά και ληξιπρόθεσμα χρέη αποβιωσάντων οφειλετών.


Αναδημοσίευση: enikonomia.gr