Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Τί αποκάλυψε ο διαγωνισμός για τηλεοπτικές άδειες



Τα ξημερώματα της 2ας Σεπτεμβρίου, τελείωσε μια μαραθώνια (ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης 30 Αυγούστου) διαδικασία για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.
Από εκείνη τη μέρα ως και σήμερα το θέμα αυτό εξακολουθεί και μονοπωλεί σχεδόν τα υπάρχοντα τηλεοπτικά δίκτυα. Και αυτά που πήραν άδεια Αντέννα και Σκάι και όλα τα υπόλοιπο (Star, Ε, Alpha, το Mega δεν δε το βάζω μια που κατά τον κ. Μπόμπολα «το κλείνουν» οι μέτοχοί του) που πλέον αν θέλουν να εκπέμπουν θα πρέπει να βρουν άλλον τρόπο.
Και θεωρώ εν μέρη σωστό για τα μη αδειοδοτημένα μέσα να έχουν «σηκώσει» αυτή την είδηση βοηθούμενη και από την αντιπολίτευση. Κι αυτό γιατί νιώθουν την απειλή της ανεργίας. Και φωνάζουν πλέον ενώ δεν τους έκαιγε καρφί όταν χιλιάδες υπάλληλοι έχαναν την δουλειά τους στις επιχειρήσεις που έκλειναν.
Αν και οι τηλεοπτικοί σταθμοί αν θελήσουν «τα αφεντικά» τους μπορούν να ενταχθούν σε ένα «δορυφορικό μπουκέτο», Nova ή OTE TV, και να εκπέμπουν από εκεί. Μα δεν θα απευθύνονται σε όλο τον κόσμο θα μου πείτε. Σίγουρα ναι αν τόσο η Nova όσο και η OTE TV θα μπορούσαν να διανείμουν με κάποιο τρόπο, ή να πουλήσουν σε τιμές κόστους,  κεραίες και αποκωδικοποιητές για να βλέπει ο κόσμος τα Ελεύθερα κανάλια του μπουκέτου. Για να όποιον δε θέλει να χάσει την προπαγάνδα του Πρετεντέρη, και κουτσομπολιά της Τατιάνας ή τις έρευνες της Νικολούλη τα πακέτα της Βίκυς και την ενημέρωση με την Πόπη.
Την ίδια στάση κρατάνε και οι δυο νόμιμοι πλέον τηλεοπτικοί σταθμοί. Γιατί άραγε;
Σίγουρα ως ένα σημείο για συμπαράσταση στους συναδέρφους που ίσως χάνουν τις δουλειές τους. Ένας δεύτερος λόγος να αντιπολιτευθούν την κυβέρνηση μια που οι δυο τηλεοπτικοί σταθμοί που πήραν άδεια είναι, ίσως οι πιο, έντονες φωνές της αντιπολίτευσης.
Αλλά κατά τη γνώμη μου άλλος είναι ο λόγος που φωνάζουν τόσο. Ότι η κυβέρνηση τους ρεζίλεψε, τόσο αυτούς όσο και τους άλλους επιχειρηματίες που μπήκαν στην διαδικασία να πάρουν μία τηλεοπτική άδεια. Και στο πρόσωπο αυτών των επιχειρηματιών ΟΛΟ τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας.
Και εξηγούμε: Δεν εννοώ πως «φυλάκισε» μερικούς από τους σπουδαιότερους επενδυτές ή τους εκπρόσωπούς τους για τρεις ολόκληρες μέρες. Και τους «φυλάκισε» μη μπορώντας να επικοινωνήσουν με τον κόσμο έχοντας ουσιαστικά μόνο ένα κρεββάτι και μια τηλεόραση. Θεωρώ ο εξευτελισμός έγκειται στις συνέπειες αυτού του εγκλεισμού. Μη βλέποντας ο ένας τον άλλο και μη μπορώντας να συνεννοηθούν,  τους ανάγκασε να ανεβάσουν την τιμή των αδειών σε δυσθεώρητα ύψη.
Έτσι ο Όμιλος Αλαφούζου  έδωσε 43,6 εκατομμύρια ευρώ για την πρώτη άδεια.
Ο Όμιλος Καλογρίτσα 52,6 ο κ. Κυριακού (ΑΝΤ1) 75.9 και ο κ. Μαρινάκης 73,9 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα για τις υπόλοιπες (θυμίζω πως η δημοπρασία αφορούσε άδειες τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια)


Κι αυτό για άδειες που η αξία τους δεν ξεπερνά όπως είπε ο κ. Βαρδινογιάννης το 15 εκατομμύρια ευρώ. Και το απέδειξε μια που στη δημοπρασία οι εκπρόσωποί του δεν «χτύπησαν» καμία άδεια πάνω από 10 εκατομμύρια.
Τώρα που βρήκε «το κουμπί τους» η κυβέρνηση πιστεύω θα πρέπει να βγάλει και θεματικές άδειες. Για να βγουν πολλά εκατομμύρια με 1-2  αθλητικά κανάλια, άλλα τόσα παιδικά, ισάριθμα ίσως μόνο με ταινίες μαζί με θεατρικές παραστάσεις ή και μουσικές εκδηλώσεις. Μαζί κι ένα δωράκι στην Ελληνική Εκκλησία. Αλλά και περιφερειακά τόσο της Αθήνας όσο και της Ελληνική περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου