Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Μήπως σας κλέβουν WiFi; - Τί πρέπει να κάνετε
για να το διαπιστώσετε και να το αντιμετωπίσετε



Αρκετά χρόνια τώρα το Internet με την τεχνολογία του wi fi έγινε ασύρματο. Έχει παρατηρηθεί να το «κλέβει» κάποιος, από τον γείτονα του.
Δυστυχώς δεν είναι και τόσο δύσκολο, εκτός του ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποιος δεν το «κλειδώνει», που ευτυχώς είναι όλο και πιο σπάνιο.
Θα μου πείτε και τι πειράζει; Η απάντηση είναι απλή. Εκτός πως αν «δουλεύεις» κι εσύ παράλληλα με κάποιον που είναι συνδεδεμένος στο δικό σου δίκτυο είναι αργό (κι όλο πιο αργό όσοι παραπάνω συνδεθούν). Αλλά κι ότι αν κάποιος που είναι στο internet με τη δική σου σύνδεση κάνει κάτι παράνομο θα ενοχοποιηθείς εσύ κι άντε να αποδείξεις πως δεν ήσουν.
Να τι πρέπει να ξέρει και να κάνει κανείς να μην έχει αντίστοιχα προβλήματα.
* * *
Θυμάστε τότε που για να συνδεθείτε με το διαδίκτυο έπρεπε να τραβήξετε καλώδιο από την πρίζα του τηλεφώνου μέχρι τον υπολογιστή σας; Που τα καλώδια μπερδεύονταν στα πόδια σας και στα έπιπλα ή κομποδιάζονταν; Που η ιδέα της ασύρματης σύνδεσης με το internet έμοιαζε σχεδόν εξωπραγματική;
Ούτε κι εμείς, αλλά η άφιξη και διάδοση του WiFi, του πιο συνηθισμένου τρόπου ασύρματης σύνδεσης με το διαδίκτυο ενέχει διάφορους «πονοκεφάλους» για τους χρήστες. Ο βασικότερος εκ των οποίων είναι ο κίνδυνος κάποιος κακόβουλος γείτονας να χρησιμοποιεί τη σύνδεσή σας για να σερφάρει ανενόχλητος.
Υποθέτοντας ότι έχετε κάποια υποψία ότι το WiFi σας έχει γίνει... κοινοκτημοσύνη, ιδού πώς μπορείτε να το διαπιστώσετε και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακτήσετε την πλήρη κυριαρχία της ασύρματης σύνδεσής σας.
1. Μπείτε στην IP του router σας και δείτε ποιες συσκευές είναι συνδεμένες: Κάθε router έχει μια μοναδική IP μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να παρέμβει στις ρυθμίσεις του. H ΙΡ αυτή βρίσκεται πάνω στο μηχάνημα και χτυπώντας την στον browser σας μπαίνετε στη σελίδα του router. Εκεί μπορείτε να δείτε ποιες συσκευές είναι συνδεμένες με το μηχάνημα και αν κάποια δεν την αναγνωρίζετε, ο «κλέφτης του WiFi» βρέθηκε.
2. Χρησιμοποιήστε εφαρμογή για έλεγχο του δικτύου σας: αν θέλετε να αποφύγετε την είσοδο στη σελίδα του router, μια πιο εύκολη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα εργαλεία που είτε ο κατασκευαστής του router σας είτε κάποια άλλη εταιρεία σας δίνουν (π.χ. Netgear’s Genie, Linkys Connect ή το AirPort Utility για iOS) για να σκανάρετε το δίκτυό σας για... παρείσακτους.
3. Μετρήστε την ταχύτητα του διαδικτύου: αν είναι υπερβολικά χαμηλή, είναι πιθανόν κάποιος άλλος να χρησιμοποιεί τη σύνδεσή σας και να σας «φρενάρει».
4. Κλείστε όλες τις συσκευές σας που χρησιμοποιούν το WiFi σας: μόλις δείτε τη λίστα των συνδεδεμένων συσκευών, για να σιγουρευτείτε ότι υπάρχει «σφετεριστής» του δικτύου σας, κλείστε όλες τις συνδεμένες συσκευές σας. Όποια απομείνει στη λίστα είναι αυτή του «κλέφτη».
5. Αλλάξτε παραμέτρους ασφαλείας: είναι αυτονόητο, αλλά αξίζει να επαναληφθεί. Μέσω της σελίδας διαχείρισης του router σας, αλλάξτε το συνθηματικό και χρησιμοποιήστε αλφαριθμητικούς χαρακτήρες και σύμβολα, ώστε να γίνει δύσκολο να «σπάσει».
Και φυσικά, πρέπει να ελέγχετε περιοδικά το δίκτυό σας για πιθανούς «εισβολείς».

Αναδημοσίευση: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου