Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

12μηνη φυλάκιση στον Ανδρέα Γεωργίου
πρώην της ΕΛΣΤΑΤ για δυσφήμησηΑκόμη μια είδηση που δεν κυκλοφόρησε στον «Κλασσικό Τύπο», εκτός ελαχίστων εξερέσεων. Μιλάω για την φυλάκιση, με αναστολή, που επιβλήθικε στον Γεωργίου. Τον άνθρωπο που ήταν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και με τα στοιχεία που έβγαζε εκείνη την εποχή, η σημερινή κυβέρνηση λέει πως τα παραποίησε, μπήκαμε στα μνημόνια.
Βέβαια «η ποινή που εισέπραξε» δεν είναι γι’ αυτό, αλλά για «παρεμφερές αδίκημα» όμως έγινε η αρχή. Και το γεγονός πως καταδικάστηκε εν κρυπτώ, αφου δεν το έγραψαν ή το είπαν τα ΜΜΕ (νομίζουν) πως δεν υπάρχει η είδηση αλλά και πως δεν βρέθηκε Έλληνας μάρτυρας υπεράσπισής του πέρα από την αρχιέρεια του νεοφιλελευθερισμού Μιράντα Ξαφά δείχνει πως θα υπάρξει και συνέχεια.
* * *
Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πειραιά στον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου (φωτο) για το αδίκημα της δυσφήμησης, ύστερα από μήνυση που είχε καταθέσει ο πρώην διευθυντής Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Νίκος Στρόμπλος.
Η δίκη, που έγινε σε τεταμένο κλίμα χωρίς την παρουσία του κ. Γεωργίου, ουσιαστικά επιβεβαίωσε την πρωτόδικη ποινή θεωρώντας ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δυσφήμησε τον υφιστάμενό του.
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2014 όταν ο Α. Γεωργίου στην επίσημη σελίδα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στο Διαδίκτυο ανήρτησε «δελτίο Τύπου» στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα με το οποίο καταφερόταν κατά της προηγούμενης διοίκησης της ΕΣΥΕ και συγκεκριμένα κατά του αείμνηστου επικεφαλής του καθηγητή Μανώλη Κοντοπυράκη και του διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών Ν. Στρόμπλου υποστηρίζοντας ότι έγιναν «αλχημείες» την περίοδο 2004-2009.
Ο κ. Στρόμπλος, ο οποίος υπηρετεί ακόμη σε διευθυντική θέση στην ΕΛ.ΣΤΑΤ., προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, η οποία τον δικαίωσε και στο βαθμό του Εφετείου δικάζοντας τον κ. Γεωργίου σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών.
Ως μάρτυρες υπεράσπισης προσήλθαν ένας Ιταλός αξιωματούχος της Eurostat και η κυρία Μιράντα Ξαφά, η οποία υποστήριξε ότι ορθώς ο κ. Γεωργίου εξέδωσε το επίμαχο δελτίο Τύπου. Στις ερωτήσεις του δικηγόρου του κ. Στρόμπλου και πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννη Αδαμόπουλου εάν η κυρία Ξαφά, η οποία υπηρετούσε στο ΔΝΤ έως το 2009, είχε επισημάνει στις τότε κυβερνήσεις περιπτώσεις αλχημειών, απάντησε ότι δεν είχε πράξει κάτι τέτοιο γιατί δεν ήταν στα όρια των αρμοδιοτήτων της.
Από την πλευρά του ο πρώην γενικός γραμματέας του υπ. Οικονομικών επί κυβερνήσεων Καραμανλή κ. Γιώργος Κουρής κατέθεσε ότι την περίοδο 2004-2009 όχι μόνο δεν έγινε καμία στατιστική παρέμβαση, αλλά επιπλέον η οικονομία φορτώθηκε τα κρυμμένα ελλείμματα της περιόδου Σημίτη μέσω του ομολόγου της Goldman Sachs αλλά και της μετάθεσης πληρωμών των εξοπλιστικών ύψους 8,6 δισ. που επιβάρυναν το δημόσιο χρέος.Αναδημοσίευση: kerdos.gr