Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Επί Σημίτη έγινε και αυτόΤην Τρίτη 28 Μαρτίου τα μεσάνυχτα (την ώρα που βγαίνουν τα φαντάσματα) έκανε την εμφάνισή του ο καταστροφέας του Ελληνικού κράτους Κώστα Σημίτη.
Σ’ αυτή έκανε μπόλικη κριτική και καθόλου αυτοκριτική.
Για τον καθένα μας έμεινε η πρωθυπουργία του έμεινε στην ιστορία για διαφορετικά πράγματα. Είτε καλά (μιλώ για προσωπικά, γιατί στην Ελλάδα δεν νομίζω άφησε κάτι καλό) ή άσχημα. Εγώ νομίζω πως η οχταετία του, που ξεκίνησε με την κρίση στα Ιμια, ήταμ η χειρότερη από την μεταπολίτευση.
Αυτό που θυμάμαι είναι το πόσο κυνήγησε την Μαλβίνα Κάραλη, που με τις παρεμβάσεις του την άφησε άνεργη και από την εφημερίδα που εργαζόταν (Ελευθεροτυπία) και δυσικά το τηλεοπτικό ΤΟΥ κανάλι MEGA. Και είχε την ατυχία, η Μαλβίνα, να μη ζήσει την συντριβή του κόμματός του μια που «έφυγε από τη ζωή» στις 7 Ιουνίου του 2002. Και μιλάω για τη συντριβή του ΠΑΣΟΚ γιατί λίγο πριν τις εκλογές του 2004 κι αφού έβλεπε την ήττα να έρχεται έδωσε το τιμόνι του κόμματος στον Γιωργάκη. Κι ο Σημίτης έμεινε τεως κι αήτητος.
Με την συνέντευξη αυτή ο δημοσιογράφος Γιώργος Τούλας έγραψε το παρακάτω κείμενο (με τον ίδιο τίτλο) στο parallaximag.gr.
Το αφιέρωσε σε όσους γράφουν στάτους εξαγνισμού του Σημίτη (τελικά δεν διάβασα πολλά θετικά σχόλια) μετά την «πρώτη» συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ.
Εγώ το αφιερώνω στην ίδια την Μαλβίνα και ξαναλέω πως πολύ μας λείπει (τόσο από το γυαλί όσο και τα γραφτά της). Την απολαμβάνουμε όμως ξανά και ξανά στα αποσπάσματα που κυκλοφορούν στο youtube
* * *
Εργάζομαι στην ΕΡΤ 23 χρόνια. Μια και μόνη φορά δέχτηκα λογοκρισία ή παρέμβαση στη δουλειά μου και μάλιστα από ψηλά. Ήταν την εποχή που η Μαλβίνα Κάραλη διώκονταν ανελέητα από παντού, λόγω της έντονης κριτικής που έκανε μέχρι τη στιγμή που απομακρύνθηκε από το Mega, με το φοβερό ΙΕΚ Τάπερμαν.
Η κριτική αφορούσε για όσους δεν θυμούνται ή δεν το πρόλαβαν με τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Σημίτη. Η Μαλβίνα ήταν απολαυστικότατη κάθε βράδυ αλλά η αποκαθήλωση των όσων συνέβαιναν και κυρίως της εικόνας του πρωθυπουργού ήταν τόσο έντονη που ξεκίνησε έναν αγώνα εξαφάνισης της, από παντού.
Το χειμώνα του 2000 λοιπόν έκανα ένα ζωντανό μαγκαζίνο κάθε βράδυ στην τηλεόραση της ΕΡΤ3 που λέγονταν Viewmaster με καλεσμένα διάφορα πρόσωπα. Μια τέτοια νύχτα λοιπόν είχα καλέσει τη Μαλβίνα που θα βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για μια παρουσίαση των συνταγών μαγειρικής της και θεώρησα καλό να την έχω στου στούντιο. Είχαμε κανονίσει τα πάντα από μέρες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, λίγες ώρες πριν έρθει στο στούντιο, η εκπομπή ξεκινούσε στις 9 το βράδυ, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τους προϊσταμένους μου που μου μετέφεραν την εντολή ”άνωθεν”, και όταν λέμε άνωθεν εννοώ την τότε διοίκηση της ΕΡΤ και το γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου, που έλεγε πως η Μαλβίνα δεν έπρεπε να φιλοξενηθεί στην εκπομπή.
Τους εξήγησα ότι η καλεσμένη ήταν στο δρόμο και ερχόταν στην εκπομπή και κείνη μου είπαν ότι αν έρθει δεν θα βγει στον αέρα. Ήταν τέτοια η λύσσα του πρωθυπουργού εναντίον της που η εντολή ήταν ρητή και δεν σήκωνε κανενός είδους διαπραγμάτευση.
Της τηλεφώνησα και της εξήγησα, μου είπε καταλαβαίνω καλά τι μου λες, μη νοιώθεις άσχημα, παντού το ίδιο συμβαίνει τελευταία, δεν είναι μόνο η ΕΡΤ, είμαι κομμένη από παντού.
Η Μαλβίνα ”έφυγε” δυο χρόνια αργότερα, άγρια διωγμένη από ένα πρόσωπο που σήμερα επιχειρείται η αγιοποίηση του με τη βοήθεια πρόθυμων αγιογράφων.


Αναδημοσίευση: parallaximag.gr