Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από
παρακολούθηση μέσω του κινητού μας



Την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου ο ιστότοπος των Wikileaks προκάλεσε παγκόσμιο σάλο με αναρτήσεις χιλιάδων ντοκουμέντων τα οποία υποστηρίζει ότι προέρχονται από τη CIA.  Όπως αναφέρει, αποκαλύπτουν χρήση κυβερνο-όπλων για παρακολουθήσεις ακόμη και μέσω ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούν καθημερινά οι πολίτες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται από τον ιστότοπο, η CIA φέρεται να χρησιμοποιούσε κατασκοπευτικό κακόβουλο λογισμικό που ήταν σχεδιασμένο να προσβάλει προϊόντα τεχνολογικών κολοσσών όπως η Samsung και η Apple, «εισβάλλοντας» σε «έξυπνες» τηλεοράσεις και μετατρέποντάς τις σε μικρόφωνα, αλλά και προβαίνοντας σε υποκλοπές δεδομένων, μηνυμάτων και ηχητικών αρχείων από συσκευές με λειτουργικό σύστημα iOS και Android.
Αν η CIA έχει τέτοιο λογισμικό να μπορεί να παρακλουθεί κινητά και τηλεοράσεις, ποιος μας λέει πως σύντομα θα το αποκτήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Για παράδειγμα ντέτεκτιβ. Αν δεν έχει γίνει ήδη.

Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στα κινητά για να προστατευθούμε.
* * *
Τα smartphones είναι πολύ χρήσιμες συσκευές, ωστόσο μπορούν να μετατραπούν σε «μηχανές παρακολούθησης», όχι μόνο από μυστικές υπηρεσίες, αλλά και από κυβερνο-απατεώνες οι οποίοι επιδιώκουν να κλέψουν προσωπικά μας δεδομένα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, ο βασικός τρόπος προστασίας μας από τα κινητά-κατασκόπους είναι να περιορίζουμε τα δικαιώματα που οι εφαρμογές μας έχουν όταν λειτουργεί το τηλέφωνό μας.
Για παράδειγμα, μπορούμε να απαγορεύσουμε σε μια εφαρμογή να έχει πρόσβαση στην κάμερα του κινητού, στο μικρόφωνο, στα αρχεία μας ή στο GPS, ιδίως αν δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο.
Επίσης, καλό είναι τα τηλέφωνά μας να έχουν την τελευταία έκδοση λογισμικού και λειτουργικού, καθώς συνήθως αυτές έχουν επιδιορθώσεις για προβλήματα ασφαλείας που είχαν παρατηρηθεί σε προηγούμενες εκδόσεις τους.
Σημαντικό, επίσης, είναι να παρακολουθούμε το κινητό μας για ύποπτη συμπεριφορά: ξαφνικά συχνά reboots, περίεργοι ήχοι όταν μιλάμε, άγνωστες εφαρμογές ή ασυνήθιστοι συμπεριφορά γνωστών εφαρμογών είναι «καμπανάκια κινδύνου».
Τέλος, οι ειδικοί συμβουλεύουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. όταν ταξιδεύουμε σε μια χώρα, όπου η κυβερνοπαρακολούθηση είναι κανόνας…) να χρησιμοποιούμε μια «καθαρή» συσκευή, η οποία δεν περιέχει ευαίσθητες πληροφορίες για εμάς.
Θυμηθείτε, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ λέγεται πως έχει καλυμμένη με αδιαφανή ταινία την κάμερα του υπολογιστή του…



Αναδημοσίευση: periergaa.blogspot.gr και ireporterworld.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου