Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Εκτονώστε τον θυμό σας για να μην αρρωστήσετε ....


Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να χειριστούμε αποτελεσματικά τον θυμό; Η επιστημονική έρευνα μας έχει πια αποδείξει ότι οι αιμορροίδες, οι κύστες, η αρθρίτιδα, η κολπίτιδα, οι ρευματισμοί, οι όζοι, το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο, η λαρυγγίτιδα, αλλά ακόμη και πολλές μορφές καρκίνου συνδέονται με το χρόνιο κράτημα του θυμού.
Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να χειριστούμε αποτελεσματικά τον θυμό;
Ας δούμε τι μας λέει η Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Φαίδρα Λογοθέτη:
* * *
Μπορεί να μεγαλώσετε σε οικογένειες που δεν επέτρεπαν την εκτόνωση του θυμού. Μπορεί η οργή να επιτρεπόταν μόνο σε έναν γονιό ή μόνο σε ένα συγκεκριμένο παιδί της οικογένειας . Έτσι, λοιπόν, μάθατε από νωρίς ότι η αν θυμώσετε, θα χάσετε τον έλεγχο ή το μυαλό σας,, θα χάσετε την αγάπη και την εκτίμηση των άλλων ή θα βλάψετε τους γύρω σας. Μάθατε, με άλλα λόγια, ότι ο θυμός είναι ένα «κακό» συναίσθημα που πάντα θα πρέπει να κρύβετε με μαεστρία.
Τώρα όμως που μεγαλώσετε, πρέπει να μάθετε την αλήθεια: Αν δεν εκφράσετε τον θυμό σας, δεν πρόκειται απλά να «σας περάσει». Αν δεν μάθετε να τον εξωτερικεύετε με κάποιον τρόπο, θα αναγκαστείτε να τον αντιμετωπίσετε εσωτερικά– δηλαδή μέσα στο σώμα. Να πως γίνεται αυτό: Κάθε φορά που κρατάτε τον θυμό, εκείνος μεταμορφώνεται σε πικρία καθώς και μια αίσθηση ότι κάποιος σας αδίκησε. Με τον καιρό, παράγονται μέσα στο σώμα σας συγκεκριμένες χημικές ουσίες καθώς και μια σειρά μεταβολικών αλλαγών. Ο βουβός θυμός είναι τοξικός και σύντομα αυτή η συσσώρευση μπορεί να εξελιχθεί σε μια κανονική οργανική ασθένεια.
Η επιστημονική έρευνα μας έχει πια αποδείξει ότι οι αιμορροίδες, οι κύστες, η αρθρίτιδα, η κολπίτιδα, οι ρευματισμοί, οι όζοι, το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο, η λαρυγγίτιδα, αλλά ακόμη και πολλές μορφές καρκίνου συνδέονται με το χρόνιο κράτημα του θυμού.
Γιατί, όταν δεν μιλαει το στόμα, μιλαει…το σώμα…
Γνωρίζετε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που υποφέρουν από κατάθλιψη στη πραγματικότητα είναι βαθιά θυμωμένοι; Θυμωμένοι επίσης είναι πολλοί υπέρβαροι που ουσιαστικά «τρώνε» όσα δεν μπορούν να πούνε. 
Οι δυο πιο λανθασμένοι τρόποι διαχείρισης του θυμού είναι οι συστηματικές, ανεξέλεγκτες και κατά βάση άστοχες εκρήξεις, αλλά και η απώθησή του.
Συνειδητοποιείστε ότι  έχετε το δικαίωμα να νοιώθετε θυμό όταν  πληγώνεστε, όταν σας εκμεταλλεύονται, όταν σας απορρίπτουν ή σας αγνοούν, όταν σας εγκαταλείπουν, σας απογοητεύουν ή όταν σας απειλούν. Αποδεχθείτε τα δύσκολα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένου και του θυμού σας.  Μιλήστε ανοιχτά στο άλλον για την ενόχλησή σας. Μην διστάσετε να του πείτε «Είμαι θυμωμένος μαζί σου γιατί…».
Είναι καταπληκτικό πόσο ευτυχισμένοι και ελεύθεροι μπορείτε να νοιώσετε αν επιτρέψετε στο θυμό να πετάξει εκτονωθεί. Θα νοιώσετε σαν να έχετε αποδεσμευτεί από ένα τεράστιο βάρος. Δοκιμάστε το!

 
Αναδημοσίευση: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου