Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Σημάδια που δείχνουν πως
δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο


Μια από τις μεγαλύτερες αναγκαιότητες για όσους ασχολούνται συστηματικά με το τρέξιμο είναι να κρατάνε τα οστά και τους μύες σε δυνατή και υγιή κατάσταση, ώστε να μπορεί το σώμα να ανταπεξέρχεται στις διαδρομές όλων των αποστάσεων και όλων των προσπαθειών.
Και σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν ορισμένα μεταλλικά στοιχεία που είναι πολύ σημαντικά. Ένα από αυτά είναι το ασβέστιο.
Οι βασικότερες πηγές πρόσληψης ασβεστίου στη διατροφή μας είναι:

  • τα γαλακτοκομικά
  • το τόφου (προϊόν από γάλα σόγιας)
  • ο σολομός
  • η βρόμη
  • οι σαρδέλες
  • τα ρεβίθια
  • η ρικότα (ανθότυρο)
  • τα πράσινα λαχανικά, όπως η λαχανίδα και το σπανάκι

Αν δεν είστε σίγουροι αν παίρνετε αρκετό ασβέστιο ή όχι, ακολουθούν ενδείξεις πως υπάρχει έλλειμμα στον οργανισμό σας:
* * *
Υπάρχει αύξηση των τραυματισμών σας στα οστά
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι δρομείς μπορεί να πάθουν κατάγματα. Η απότομη αύξηση στα χιλιόμετρα για παράδειγμα είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους. Αν ωστόσο, ακολουθείτε τη παραδοσιακή ρουτίνα σας στην προπόνηση αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μια αύξηση στα τραύματα που σχετίζονται με τα οστά, η έλλειψη ασβεστίου είναι μάλλον η αιτία.

Παθαίνετε συνέχεια κράμπες
Επειδή το ασβέστιο βοηθά στη σύσπαση των μυών, όταν τα επίπεδά του είναι χαμηλά μπορεί να εμφανίσετε περισσότερες μυϊκές κράμπες από το συνηθισμένο, ειδικά στην πλάτη και τα πόδια σας.

Έχετε ανεβασμένη πίεση
Η έλλειψη ασβεστίου είναι μια σπάνια αλλά πιθανή αιτία πίσω από την υπέρταση. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να αποτελέσει ένα καλό μέτρο πρόληψης της υπέρτασης.

Τα μαλλιά και τα νύχια σας είναι εύθραυστα
Το ασβέστιο ευνοεί τη δύναμη και την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών. Έτσι, αν δεν παίρνετε αρκετό ασβέστιο, τα μαλλιά και τα νύχια σας είναι εύθραυστα. Τα αδύναμα, εύθραυστα νύχια καθώς και η αραίωση των μαλλιών είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια σε ασβέστιο.

Υπάρχουν νευρολογικά συμπτώματα
Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου οδηγούν στη λεγόμενη νευρομυϊκή ευερεθιστότητα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα, κυρίως γύρω από το στόμα και στα ακροδάχτυλα. Μια σοβαρή έλλειψη ασβεστίου προκαλεί εντονότερα νευρολογικά συμπτώματα, όπως οι ανεξέλεγκτοι σπασμοί.

Αισθάνεστε τσούξιμο ή μούδιασμα στα άκρα σας
Αν τα άκρα των χεριών ή των ποδιών τσούζουν ή μουδιάζουν πολύ συχνά, είναι δεδομένο πως τα επίπεδα ασβεστίου έχουν κάποια σχέση με αυτό. Το ασβέστιο άλλωστε είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση των νευρικών σημάτων, συνεπώς αν υπάρχει έλλειψη του, τα σημάδια γίνονται αισθητά στα άκρα σας.

Ο καρδιακός παλμός σας είναι ακανόνιστος
Με δεδομένο πως το ασβέστιο είναι υπεύθυνο για λειτουργίες όπως η μετάδοση των νεύρων, η σύσπαση των μυών και η συστολή και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, η έλλειψη ασβεστίου συνδέεται με την κακή καρδιακή λειτουργία. Αν η καρδιά σας χτυπάει γρήγορα, νιώθετε δύσπνοια ή πόνους στο στήθος, τότε υπάρχουν σοβαρά σημάδια έλλειψης ασβεστίου και θα πρέπει να δείτε αμέσως γιατρό.

Αναδημοσίευση: runnfun.gr
Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου