Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Τριήμερο της Αποκριάς στην άδεια Λάρισα


Το Σάββατο το απόγευμα ως κλασσικός ποδοσφαιρόφιλος παρακολούθησα το κατ’ ευφημισμών ντέρμπυ μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού.
Η αλήθεια είναι πως το ματς δεν είχε και πολύ ενδιαφέρων. Έτσι κοιτούσα έξω από το cafe που ήμουν, μιας και ο αγώνας δεν ήταν σε κανάλι ελεύθερης λήψης, έβλεπα να περνάει που και που κάποιος περαστικός να «τιμήσει» από τα καταστήματα που είναι κοντά στη τρίγωνη πλατεία.
Και μιλάμε για το Σάββατο της Αποκριάς, που κάποτε γινόταν σε όλο το κέντρο της Λάρισας χαμός. Με «μασκαράδες», χαρτοπόλεμο, σερπαντίνες δυναμιτάκια και με διάφορους τρόπους που οι νέοι κυρίως, ξέδιναν.
Μα θα μου πείτε, στις πλατείες πήγες; Εκεί γινόταν χαμός. Πράγματι δεν πήγα. Όμως, όπως μου επιβεβαίωσε και μια φίλη αυτό που γινόταν φέτος το Σάββατο το βράδυ, εκτός των πλατειών το επαναλαμβάνω, ήταν απερίγραπτο. Είναι φυσικά και η οικονομική δυσπραγία του κόσμου ως ένα βαθμό, αλλά τέτοιες μέρες πάντα ο κόσμος ήταν στους δρόμους και τα χρόνια της κρίσης
Να σημειώσω πως οι δυο φωτογραφίες είναι στις 9:30 το βράδυ του Σαββάτου,που αν δεν το ξέρει κανείς αυτό θα νομίζει πως «είναι τραβηγμένες» τουλάχιστον στις τρεις μετά τα μεσάνυχτα.
Βέβαια στις πλατείες  γιόρτασε η Λάρισα μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου με  τα «μπουλούκια» αλλά και με παραδοσιακούς χορούς υπό τους ήχους του Πέτρο- Λούκα Χαλικά. Αλλά λίγα οικοδομικά τετράγωνα από το «κέντρο» ούτε που το πήραμε χαμπάρι…
- Τις Κυριακές βγαίνω λίγο μετά τις δέκα το πρωί από το σπίτι, για να αγοράσω την Κυριακάτικη εφημερίδα μου. Η Λάρισα αυτή την ώρα είναι σχεδόν έρημη μια που ο κόσμος ή ξενύχτυσε την προηγούμενη μέρα, για διασκέδαση ή απλά είναι ακόμη στο σπίτι, μια που συνήθως δεν υπάρχουν υποχρεώσεις τις Κυριακές. Λίγο αργότερα αποκτά ζωή σιγά σιγά η πόλη αφού «σχολάει» η εκκλησία υπάρχουν οι πιστοί που γυρίζουν στο σπίτι τους ή πάνε για καφέ.
Την Κυριακή της Τυρινής, της Αποκριάς δηλαδή, βγήκα κατά τις 12 το μεσημέρι. Μια που τον Τύπο τον είχα αγοράσει από την προηγούμενη μια που λόγω της αργίας οι εφημερίδες της Κυριακής κυκλοφόρισαν μια μέρα νωρίτερα. Όμως η κίνηση που είδα στην πόλη ήταν περίπου η ίδια που βλέπω τις άλλες Κυριακές, δυο ώρες νωρίτερα. Και μάλιστα αυτό που μου έκανε εντύπωση η πόλη ήταν «καθαρή» σα να μην υπήρχε κόσμος την προηγούμενη βραδιά.
Αυτό ήταν που σχολιάσαμε ήταν πως έφταιγε ο «Ανοιξιάτικος καιρός» και ο κόσμος πήγε σε καρναβαλικές εκδηλώσεις.
- Και φτάνουμε την Καθαρή Δευτέρα που πάντα το κέντρο της Λάρισας είναι άδειο τις πρωινές ώρες. Αναμενόμενη λοιπόν η ερημιά, βοηθούντος και του καλού καιρού. Ως Λαρισαίοι λοιπόν «τιμήσαμε» τα νηστίσιμα στο μοναδικό πλέον τσιπουράδικο της Τρίγωνης πλατείας, που έσφυζε από κόσμο μαζί με την διπλανή του Ταβέρνα. Όλη η άλλη περιοχή, εκτός του πεζόδρομου της Καποδιστρίου, επικρατούσε η αναμενόμενη ερημιά. Με το που διαλύσαμε την παρέα κατά τις 4, αποφάσισα να δω τι γίνεται στο υπόλοιπο κέντρο.
Πραγματικά έζησα την γιορτινή ατμόσφαιρα στην οδό Βενιζέλου απέναντι από το αρχαίο θέατρο. Και φεύγοντας αφού παρατήρησα τους άδειους δρόμους της πόλης, πρόσεξα την άδεια οδό Παπαναστασίου, στη φωτο κάτω, που μπορούσες να δεις ως και την Ηρώων Πολυτεχνείου. Και μάλιστα μια ώρα που συνήθως ο κόσμος γυρνώντας από τις Καθαροδευτεριάτικες εξορμήσεις ερχόταν στο κέντρο για καφεδάκι και χαλάρωμα πριν κοιμηθεί αποκαμωμένος νωρίς το βράδυ.
Κάπου εδώ θα ήθελα να γράψω κάποια από τα συμπεράσματα μου, γιατί όπως έγραψα και στο προηγούμενο σημείωμά μου, δυστυχέστατα, αισθάνομαι δικαιωμένος μ’ αυτά που γράφω ένα χρόνο τώρα.
Ο κόσμος έρχεται στη Λάρισα. Αλλά έρχεται με τα αυτοκίνητά του και λόγω των λίγων θέσεων πάρκιγκ δεν μπορεί να σταματήσει. Οπότε θα φεύγει πάει πιο έξω. Θα μλήσει κανείς για τα ιδιωτικά πάρκιγκ. Δεν ξέρω πόσοι θα είναι διατεθειμένοι να δώσουν 2 ευρώ την ώρα. Και φυσικά δεν ξέρω τα ωράρια τους, αλλά και το πόσο είναι ανοιχτά τις αργίες.
Άρχισα να ελπίζω πως κάτι θα αλλάξει σύντομα, ακούγοντας την κ. Καραλαριώτου το απόγευμα της Πέμπτης 14 Μαρτίου στην εκπομπή του Δημήτρη Μαρέδη στην τηλεόραση της TRT. Που αξίζει να την παρακολουθήσει κάποιος:
 Τέλος θα πώ πως η κ. Καραλαριώτου έκανε τις ενδιαφέρουσες αυτές προτάσεις της και σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τις αρχές του μήνα. Αλλά γι’ αυτή θα αναφερθώ μετά την 25η  Μαρτίου. Θέλω να δω την κατάσταση στο κέντρο αυτό το τριήμερο ειδικά την Κυριακή 24. Αλλά και τη Δευτέρα 25 εκτός στου χώρου της παρέλασης.  Γιατί αυτές τις μέρες θα δείξει ακόμη πιο καλά πόσο καταστροφικά ήταν τα έργα στο κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου