Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Αποφεύγοντας τις παγίδες της νηστείας


Είμαστε στις μέρες της μεγάλης Σαρακοστής που καταλήγει στην Αγία Μεγάλη εβδομάδα και το Πάσχα. Όσοι νηστεύουν ένα από τα επιχειρήματά τους  ότι τρώνε υγιεινά και υποχρεώνονται να κάνουν  δίαιτα. Ισχύει; Ας δούμε τι λέει ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γιάννης Δημακόπουλος (φωτο)
* * *
Όσοι νηστεύουν αυστηρά την περίοδο πριν από το Πάσχα, απέχουν από το κρέας, το ψάρι, ακόμα και από τα γαλακτοκομικά. Για πολλούς αυτή η αποχή συνεπάγεται και απώλεια βάρους εκείνη την περίοδο. Όμως η απουσία συγκεκριμένων τροφών από το διαιτολόγιό μας δεν σημαίνει αυτόματα πως θα αδυνατίσουμε.
Αντίθετα, για να χαθούν κιλά ή για να διατηρηθεί το βάρος πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχετε κατά νου δύο σημαντικά σημεία που, αν τα αγνοήσετε, ενδεχομένως να πάρετε αντί να χάσετε βάρος:
• Το αίσθημα κορεσμού
Το κρέας και τα γαλακτοκομικά μας χορταίνουν “ευκολότερα” από τα νηστήσιμα. Μοιραία, όταν τα αποκλείσουμε από τη διατροφή μας, για να μην πεινάμε συνήθως καταλήγουμε να τρώμε περισσότερο π.χ. τρώμε πολύ περισσότερο ψωμί. Έτσι, οι μειωμένες θερμίδες από την αποχή από το κρέας αντισταθμίζονται ή και υπερκαλύπτονται από την αυξημένη ποσότητα νηστήσιμης τροφής.
• Προσοχή στο λάδι
Τα δεύτερο σημείο αφορά στο λάδι, το οποίο έχει αρκετές θερμίδες και συνοδεύει κατά κόρον τα νηστήσιμα φαγητά. Αν δεν ελέγξουμε την ποσότητα λαδιού, είναι δύσκολο να ελέγξουμε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Τι μπορούμε να κάνουμε:
Πείνα φυγείν αδύνατον. Κατ’ αρχάς, ας δεχτούμε ότι, αν μας ενδιαφέρει να χάσουμε βάρος από τη νηστεία, πρέπει να πεινάσουμε και λίγο. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει να αντέξουμε το αίσθημα της πείνας χωρίς να καταφύγουμε στο φαγητό. Σε καμιά περίπτωση αυτή η πείνα δεν πρέπει να είναι υπερβολική – κάτι τέτοιο θα είχε αντίθετα αποτελέσματα. Κι αυτό διότι αυτός που πεινάει πολύ, παρατάει γρήγορα την προσπάθεια και το ρίχνει στο φαγητό συχνά τρώγοντας περισσότερο από πριν.
Να μάθω πότε σηκώνομαι από το τραπέζι. Πρέπει να μάθουμε να ακούμε την πείνα μας. Το σώμα μας ειδοποιεί πότε πεινάει και πότε έχει χορτάσει.
Γιατί πρέπει να κατανοεί κανείς πόσο πεινάει; Για να σταματήσει να τρώει ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Στο εν λόγω σημείο έχουμε φάει αρκετά ώστε να μην πεινάμε πλέον και, ταυτόχρονα, νιώθουμε ότι υπάρχει λίγος χώρος ακόμα για επιπλέον φαγητό. Είναι σωστό όταν αισθανόμαστε έτσι να σταματάμε να τρώμε. Αν θεωρήσουμε πως η πείνα μετριέται σε μια κλίμακα δέκα βαθμών, το σημείο αυτό είναι ο έκτος βαθμός. Από τα σημεία 7 και μέχρι το 10, η κατανάλωση τροφής οδηγείται πλέον από το μυαλό και όχι από το στομάχι.
Η κλίμακα κορεσμού. Προκειμένου να δούμε στην πράξη τη λειτουργία της κλίμακας, ας προσπαθήσουμε να τρώμε αργά. Αυτός είναι ένας τρόπος να “αντιληφθούμε” πότε περνάμε από τη μία διαβάθμιση της κλίμακας στην επόμενη. Για την ακρίβεια, θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να σταματήσουμε να τρώμε και να συγκεντρωθούμε στο στομάχι μας. Πεινάμε ακριβώς όσο και πριν το γεύμα;
Αν νομίζουμε ότι μας οδηγεί το συναίσθημα στο επιπλέον φαγητό, ας περιμένουμε 10 με 20 λεπτά. Αν δεν νιώθουμε χορτάτοι, ας φάμε λίγο ακόμα.
Φροντίζουμε να πίνουμε υγρά, καθώς καμιά φορά η δίψα μπορεί να συγχέεται με την πείνα. Επιπλέον, ας θυμόμαστε ότι το σώμα “πεινάει” περίπου κάθε 3-5 ώρες και ότι δεν χρειάζεται κάθε φορά να αδειάζουμε εντελώς το πιάτο μας.
Αμυλούχα τρόφιμα ολικής άλεσης. Προκειμένου να νιώθουμε πιο χορτάτοι με λιγότερη ποσότητα φαγητού, μπορούμε να καταναλώνουμε προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν φυτικές ίνες. Οι ίνες ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού, δηλαδή μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι χωρίς να υπερκαταναλώνουμε φαγητό. Αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν το ψωμί ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το μαύρο ρύζι και κάποια δημητριακά πρωϊνού. Καλό είναι να προτιμήσουμε προϊόντα με περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ανώτερη των 6 γραμμαρίων ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.
Όσπρια. Να τα προτιμήσουμε γιατί και αυτά περιέχουν φυτικές ίνες και, άρα, συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού. Εκτός αυτού, διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου, βοηθούν στον έλεγχο της γλυκόζης και στον περιορισμό της χοληστερίνης.
Λαχανικά. Άλλη μια πηγή φυτικών ινών καθώς και βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Από τα λαχανικά μπορούμε να πάρουμε και ένα μέρος του ασβεστίου που “χάνουμε” από τα γαλακτοκομικά την περίοδο της νηστείας.
Πρωτεΐνη. Το κρέας περιέχει πρωτεΐνη, και αυτός είναι ο λόγος που μας χορταίνει. Την περίοδο της νηστείας ας μην παραλείψουμε τις πρωτεϊνούχες τροφές. Τέτοιες είναι τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί. Καλό θα ήταν, όμως, να αποφύγουμε το τηγάνισμα και την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ξηρών καρπών.
Παν μέτρον άριστον. Ας καταναλώσουμε ψωμί με μέτρο, ακόμα κι αν τρώμε μαύρο ή πολύσπορο.


Αναδημοσίευση: planbemag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου