Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Τέλειωσε το 1821 του Σκάι

Την Τρίτη που μας πέρασε προβλήθηκε το τελευταίο επεισόδιο το δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ 1821 από τον Σκάι. Ενός ντοκιμαντέρ που κατηγορήθηκε από εθνικιστές γιατί είπε πράγματα που μαθαίναμε από διάφορες άλλες πηγές (ο Γιάννης Σκαρίμπας για παράδειγμα έγραψε το «άλλο 1821»)
Σ’ αυτό το επεισόδιο μάθαμε πως η σύγχρονη Ελλάδα μας είναι κράτος και λόγω του (μοναδικού ίσως πολιτικού) φιλέλληνα. Του βασιλιά της Βαυαρίας και πατέρα του Όθωνα. Βασιλιάς Λουδοβίκος Α' της Βαυαρίας. Του ανθρώπου που έκανε στο Μόναχο Ελληνικά μνημεία Έβαλε τους γερμανούς ζωγράφους να κάνουν πινακες με τα ηρωικά κατορθώματα των Ελλήνων. Βέβαια οι Βαυαροί που ήρθαν με τον γιο του στην Ελλάδα δεν, μάλλον, πολύ λιγότερο φιλέλληνες.
Τώρα για την εκκλησία ως κομμάτι του συστήματος δεν ευνόησε την επανάσταση αλλά πάντα υπήρχαν ηρωικοί κληρικοί που ήταν στο πλευρό των Ελλήνων.
Η θρησκεία ήταν και είναι στοιχείο που ενώνει τους απανταχού Έλληνες και γι’ αυτό και καλλιεργήθηκε πως η εκκλησία βοήθησε την επανάσταση.
Για τις σφαγές του Ελληνικού στρατού ποτέ δεν μάθαμε μια που η ιστορία απευθυνόταν σε μικρά παιδιά και δε λες σε μικρό παιδί πως οι πρόγονοι του έκαναν βαρβαρότητες.
Το κυριώτερο για μένα είναι πως ενώ στην αρχή την χώρα μας την λέγαν Hellas, για να δείξουν πως δεν έχουμε καμιά σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό καθιερώθηκε από μια στιγμή και μετά να μας λένε Greece. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια (κυρίως την 8ετία ΠΑΣΟΚ, γιατί ΠΑΣΟΚ είναι μόνο η περίοδος 1981 – 1989) δειλά δειλά βλέπουμε το Hellas σε όλο και πιο πολλά σημεία (Τηλεοπτικές μεταδόσεις, souvenir κλπ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου