Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Το πτώμα βρόμησε – κηδέψτε το

Έγραφα προχθές για τον θάνατο του Μανώλη Φασουλή που τον βρήκαν νεκρό μετά από τέσσερις μέρες (τελικά οι μέρες ήταν δέκα). Η τραγωδία αυτή έπεσε πάνω στην εξέλιξη της Ιαπωνικής τραγωδία;. Ως τότε είχε συντελεστεί η πρώτη και η δεύτερη πράξη της. Βρισκόταν σε εξέλιξη όμως η τρίτη. Είχε γίνει ο σεισμός ( μας είπαν αρχικά 8,9 και το ανεβάσαν στο 9 Richter. Ακολούθησε το τσουνάμι που λόγω της διαφοράς ώρας το είδαμε και σε ζωντανή μετάδοση. Αρχιζαν και τα προβλήματα με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Καθησύχαζαν τον κόσμο η κυβέρνηση, που υπέδειξε φοβερή ψυχραιμία και στον σεισμό και στο τσουνάμι, ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Μας καθησύχαζαν κι εδώ οι επιστήμονες, με τις πληροφορίες που μας δίναν. Διάφοροι προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά συγκρίνοντάς το με το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ το Πάσχα του 1986. «Τι θα γινόταν αν οι αντιδραστήρες ήταν Σοβιετικής κατασκευής», και «Πόσο υπεύθυνοι είναι οι Ιάπωνες».
Όμως από την Δευτέρα μαθαίναμε για εκρήξεις σε αντιδραστήρες, στον πρώτο στον τρίτο κλπ. Μάθαμε για την ραδιενέργεια που ανεβοκατέβαινε όπως ο υδράργυρος στο θερμόμετρο. Οι επιστήμονες εδώ άλλαξαν την πλάκα. Ίσως έχει όλος ο κόσμος πρόβλημα (απειροελάχιστες βέβαια οι πιθανότητες). Γαλλική εταιρία έβγαλε ανακοίνωση που λέει αν ήμασταν εμείς κι όχι οι Αμερικάνοι (νομίζω) δε θα υπήρχε πρόβλημα. Έτσι έμαθα πως το Ιαπωνικό κράτος δεν συμμετέχει στα πηρυνικά της χώρας και μόνο ιδιώτες συμμετέχουν και δη πολυεθνικές. Άρα προβλήματα έχουμε κι εδώ. Ποια η διαφορά με την αντιμετώπιση των Σοβιετικών; Καμία.
Άλλο λοιπόν υπεύθυνοι (έτσι δε λένε τους Ιάπωνες;) κι άλλο υπάκουοι (Εκεί οφείλετε η ψύχραιμη αντίδραση σε σεισμό και Τσουνάμι)
Έχω γράψει κι άλλες φορές πως ενώ τον Κομουνισμό όταν πέθανε τον κηδέψαν μ’ όλες τις τιμές (μπορεί και να τον σκοτώσαν δίνοντάς του την χαριστική βολή αν και σοβαρά άρρωστος) τον ιμπεριαλισμό, επειδή τον αγαπούν πολύ και τους βολεύει έστω κι έτσι, προσπαθούν να τον επαναφέρουν στην ζωή κοιτώντας τον.
Τα γεγονότα στην Ιάπωνα δείχνουν πως άρχισε να βρωμάει. Κι αν δεν τον θάψουν τώρα (αλλάζοντας ρότα αφήνοντας κατά μέρους τη μάχη για τα μεγάλα κέρδη και να κοιτάξουν πιο πολύ τον άνθρωπο, την ποιοτική ζωή, τη φύση κλπ) θα μας πάρει κι εμάς μαζί του. Και το θέμα είναι πως δε θα πάρει μόνο εμάς, τον απλό κόσμο, αλλά και όλους τους, πλνητάρχες κάθε είδους. Πολιτικούς, και Οικονομικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου