Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ένας φίλος από τα παλιά


Σε ρεπορτάζ της η κ. Ξένια Kουναλάκη από αποστολή της στη Γερμανία στην Καθημρινή της Κυριακής, αναφέρει τις απόψεις του πρώην καγκελάριου Δυτικής (τότε) Γερμανίας κ. Χέλμουτ Σμιτ (φωτο) σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Απόψεις οι οποίες μας θλίβουν γιατί οι νεότεροι πολιτικοί δεν έχουν τις απόψεις των παλιοτέρων.
Αν τα έλεγε αυτά κάποιος Νότιος και πολύ περισσότερο Έλληνας η frau Μερκελ θα απαιτούσε τον λιθοβολισμό του προς παρσειγματρισμό. Ας έχει ο Θεός κλά τον γηρεό Γρμανό παλαίμαχο της πολιτικής κ. Χέλμουτ Σμιτ. Οι Έλληνες τον χρειαζόμαστε γιατί ελπίζουμε να εισακουσθεί έστω την τελευταία στιγμή και να βάλουν οι πατριώτες του στην άκρη τον Μερκελισμό.
Βάζω αυτούσιο το κείμενο της κ. Ξένιας Kουναλάκη όπως δημοσιεύτικε στην Καθημερινή την περασμένη Κυριακή 2/12 με τον τίτλο του

«Λυπάμαι ειλικρινά τον πρωθυπουργό της Ελλάδας...»


«Σας φέραμε τασάκι», είπε ο συνεκδότης της εφημερίδας Ζeit, Γιόζεφ Γιόφε, στον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ. «Δεν μου πάει εδώ μέσα στην εκκλησία», απάντησε ο 93χρονος πολιτικός, ο οποίος είναι πλέον καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, έχει προβλήματα ακοής, αλλά η διαύγεια και το χιούμορ του ταιριάζουν σε έφηβο.
Η τελευταία φορά που βρέθηκε στην Εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ στο Αμβούργο ήταν πέρυσι, στην κηδεία της πολυαγαπημένης συζύγου του, Λόκι. Οταν ξεκίνησε να μιλάει ο Σμιτ στο Οικονομικό Φόρουμ της εβδομαδιαίας γερμανικής επιθεώρησης Zeit, στο Αμβούργο, την Παρασκευή, όλοι παρακολουθούσαν με θρησκευτική ευλάβεια. «Ποιος είναι τελικά ο εχθρός σε αυτήν την κρίση;», ρώτησε ο Γιόφε τον πρώην καγκελάριο. «Ο εχθρός δεν έχει καθοριστεί. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει βρεθεί η διάγνωση της παθογένειας, είμαστε ακόμη στο στάδιο του πειραματισμού, δοκιμάζουμε το τάδε φάρμακο ή το δείνα. Πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, πρέπει να δώσουμε εσωτερικές μάχες, και οι τραπεζίτες πρέπει να αλλάξουν και οι δημοσιογράφοι πρέπει να αλλάξουν και οι πολιτικοί», είπε ο Σμιτ.
«Ο τρόπος λειτουργίας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι τόσο σύνθετος, που αμφιβάλλω αν ακόμη και ο Γιόζεφ Ακερμαν (σ. σ.: καθόταν δίπλα) ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει», πρόσθεσε. «Σίγουρα ούτε η καγκελάριος», πρόσθεσε γελώντας ο Γιόφε και ο Σμιτ συμφώνησε. «Ναι, συμμερίζομαι την άποψή σας, ούτε η καγκελάριος». Καυτηρίασε το «μερκελισμό», όπως τον αποκάλεσε, της αντιφατικής, ενίοτε ασυνεπούς, πολιτικής του καρότου και του μαστιγίου. «Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εξυπνότερα την κρίση η Μέρκελ;», ρώτησε ο Γιόφε κι έδωσε το έναυσμα στον Σμιτ να ξεσπάσει: «Εξυπνότερο θα ήταν να μη βρίζεις τους Ελληνες, να μην τσουβαλιάζεις δέκα εκατομμύρια ανθρώπους μαζί με τις παλαιότερες κυβερνήσεις τους και στη συνέχεια να τους μαστιγώνεις. Είναι υπερβολικά εύκολο: ο χοντρός Γερμανός με πληθυσμό 80 εκατομμύρια να στριμώχνει τον ανίσχυρο Ελληνα», είπε ο Σμιτ και καταλόγισε στη σημερινή καγκελάριο ότι έχει απομονώσει πλήρως τη Γερμανία από την υπόλοιπη Ευρώπη. «Λυπάμαι ειλικρινά τον σημερινό πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον φτωχό αυτόν άνθρωπο, που παρέλαβε μία κατάσταση για την οποία δεν ευθύνεται και την οποία καλείται σήμερα να διαχειριστεί», είπε για τον κ. Λουκά Παπαδήμο ο Σμιτ.
Η Γερμανία έχει τεράστιο εξαγωγικό πλεόνασμα ως χώρα, αυτό το πλεόνασμα δημιουργήθηκε από τα ελλείμματα των δοκιμαζόμενων σήμερα χωρών. «Εχουμε ηθική υποχρέωση να τις βοηθήσουμε» είπε ο πρώην καγκελάριος.
«Οι Γερμανοί πρέπει να επανεξετάσουν τον ρόλο τους στην Ευρώπη. Ως σοσιαλδημοκράτης αισθάνομαι την ανάγκη για συμπαράσταση και αλληλεγγύη, ο αδύναμος χρειάζεται βοήθεια και ο δυνατός που έχει τα μέσα πρέπει να του την παράσχει», ανέφερε ο Χέλμουτ Σμιτ. Τέλος, εξέφρασε την ενόχλησή του για τον μεγαλοϊδεατισμό των Γερμανών που θεωρούν ότι πρέπει μόνοι τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την Ευρώπη. «Εχουν πολλή βρωμιά στα χέρια τους από το 1933 ώς το 1945 για να μεγαλοπιάνονται», είπε με έντονα αυτοκριτική διάθεση και κάλεσε τους συμπατριώτες του να προτείνουν ιδέες, αλλά να μην έχουν την απαίτηση να αποφασίζουν μονομερώς για το μέλλον της Ευρώπης.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_04/12/2011_465052

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου