Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Το ευχάριστο πρόσωπο των άχρηστων

Λίγο πριν σας πω ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ βάζω το άρθρο του κ. Σεραφείμ Κωνσταντινίδη (serkon@otenet.gr) σε άρθρο του στην «Καθημερινή» την Τρίτη 20/12 περιγράφει την προηγούμενη κυβέρνηση, που μας έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Και ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΜΙΑ ΚΛΩΤΣΙΑ.
Και μετά έφερε έναν από τους κυρίως υπεύθυνους της κατάστασης να μας σώσει.
Παρ’ όλο αυτά ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Θα τα πούμε και πάλι την Τρίτη

* * *


Οι πολιτικές εξελίξεις που δρομολογούνται στο ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου καθιστούν επίκαιρη μια παρατήρηση του Νικολό Μακιαβέλι από τον «Ηγεμόνα». Αναφερόμενος στους υπουργούς που βρίσκονται στο περιβάλλον του ηγέτη, γράφει: «Υπάρχουν τριών ειδών μυαλά: στο ένα, ο άνθρωπος καταλαβαίνει από μόνος του, στο άλλο (καταλαβαίνει) αυτά που εξηγούν οι άλλοι και στο τρίτο δεν καταλαβαίνει ούτε από μόνος του ούτε από τους άλλους. Το πρώτο είναι εξαιρετικό, το δεύτερο πολύ καλό, το τρίτο άχρηστο».
Η ηγετική ομάδα του Γ. Παπανδρέου που κυβέρνησε, και σε μεγάλο βαθμό κυβερνά ακόμα, ήταν η πλέον ακατάλληλη για τη συγκυρία. Οι περισσότεροι ανήκαν στην τρίτη κατηγορία. Προκάλεσαν αρχικά ελπίδες επειδή έχουν καλές και ευχάριστες αρχές, όπως η διαφάνεια και η οικολογία, αλλά ανέλαβαν σε λάθος εποχή. Τη στιγμή που χρειάζονταν ηγέτες που λύνουν προβλήματα, η άτυχη Ελλάδα βρέθηκε με επιτελείο ακτιβιστών που νόμιζαν ότι αλλάζουν τον κόσμο με βάση τις επιθυμίες τους. Και η ατυχία ήρθε έπειτα από την παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας και παράλυσης, κατά την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να προλάβει την κρίση ή να περιορίσει την έντασή της.
Σε μια εποχή που χρειάζονταν αποτελεσματικοί διαχειριστές και ηγέτες που λαμβάνουν γρήγορα δύσκολες αποφάσεις, βρέθηκαν στην εξουσία αλαζόνες πρίγκιπες που καμάρωναν με την απλοϊκή σκέψη ότι αλλάζουν τη χώρα επειδή έχουν «καλές» ιδέες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διατροφή, την προστασία των ζώων, τη γυμναστική! Οι ακτιβιστές, εκτός από τον βολονταρισμό του Νίτσε, που θεωρεί ότι η ανθρώπινη βούληση είναι η αρχή του κόσμου, δεσμεύονται από ιδεοληψίες. Οπως ότι οι αγορές και τα κράτη εξυπηρετούν τους προνομιούχους επιχειρηματίες, τραπεζίτες κ.λπ., σε βάρος των πολιτών. Γι’ αυτό οι τελευταίοι πρέπει να δρουν εθελοντικά, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), να συμμετέχουν σε μαραθώνιους δρόμους, σε συναυλίες διαμαρτυρίας κ.λπ. Δεν είναι τυχαία η γενναία χρηματοδότηση πολλών δεκάδων ΜΚΟ που εξυπηρετούσαν υποτίθεται υψηλούς σκοπούς, ούτε η «αυθόρμητη» συμμετοχή υπουργών και αξιωματούχων σε μαραθώνιους και άλλες εκδηλώσεις μαζικού ακτιβισμού. Αυτός ήταν ο κόσμος στον οποίο ζούσαν. Την ώρα της μεγάλης καταστροφής έλεγαν ότι θα «βάλουν περίστροφο στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με τις αγορές», η ύφεση της οικονομίας ήταν ήδη απειλητική όταν προωθούσαν την… πράσινη ανάπτυξη και την πανάκριβη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Οι ίδιοι εφεύρισκαν αλγόριθμους και κώδικες ώστε να συλλάβουν τη φοροδιαφυγή και τελικά ήρθαν τα Χριστούγεννα, αλλά όχι τα βιβλία στα σχολεία. Υποκριτικά προώθησαν το opengov για να φέρουν διαφάνεια στην επιλογή προσωπικού και στην πράξη διόρισαν τους γνωστούς κολλητούς.
Οι περισσότεροι είναι ευχάριστοι άνθρωποι με χαριτωμένα χόμπι και απόψεις υπέρ της κοινωνίας. Τίποτα όμως απ’ αυτά δεν τους καθιστά ικανούς να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου