Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Θα μας δώσει η Ρωσία τα αρχεία της κατοχής,
μετά από αίτημα του υπ. Άμυνας της Ελλάδας

Η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας Ρωσίας, Κώστα Ήσυχο, πως θέτει στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης το μέρος αυτό των ρωσικών κρατικών αρχείων, που αφορά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται πως ο ΑΝΥΕΘΑ είχε υποβάλει σχετικό αίτημα, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα το διάστημα 17-20 Μαρτίου 2015, στον Ρώσο συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας Ρωσίας, Μ. Σοκόλωφ.
Σημειώνεται πως ήδη η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ), έχει αποκτήσει, μέσω των Κρατικών Αρχείων των ΗΠΑ, τα αρχεία της Βέρμαχτ (400 χιλιάδες σελίδες) που αφορούν την Ελλάδα, τα οποία είχαν κατάσχει τα αμερικανικά στρατεύματα όταν μπήκαν στο Βερολίνο το 1945.
Η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα, έστειλε εκτενή κατάλογο με τους τίτλος των αρχείων, έγγραφα, φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ, που αναφέρονται στη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα και την αντίσταση του ελληνικού λαού. Το περιεχόμενο του καταλόγου θα μεταφραστεί και ακολούθως θα μελετηθεί και θα αξιολογηθεί από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, ώστε να επιλεγούν τα συγκεκριμένα αρχεία που θα ζητηθούν από τις ρωσικές αρχές.
Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς θα δοθεί και στην Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, πρόεδρος της οποίας είναι η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ώστε να αξιοποιηθεί για τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος προς τις γερμανικές αρχές.
Ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος, μετά την παραλαβή του καταλόγου των αρχείων και της σχετικής συνοδευτικής επιστολής, ευχαριστεί την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την άμεση ανταπόκρισή της στο ελληνικό αίτημα, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα δείγμα των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους.

Αναδημοσίευση: dynati-ellada.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου