Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Με εντολή Κωνσταντοπούλου ξεκινά έρευνα
για Siemens - λίστα Λαγκάρντ - ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Μία σημαντική κίνηση της προέδρου της Βουλής κ.Ζωής Κωνσταντοπούλου (φωτο) ανακοινώθηκε χθες(30/4/14) από την Βουλή των Ελλήνων. Ανοίγει ξενά τις υποθέσεις της Siemens και της λίστα Λαγκάρντ αλλά και της ΕΛΣΤΑΤ. Αν προσθέσουμε και την «Επιτροπή αλήθειας» (ουσιαστικά Επιτροπή Λόγιστικού Ελέγχου Δημοσίου Χρέους και την Επιτροπή για την διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί την κυνηγάνε τα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (των νταβατζήδων όπως είπε κάποτε ο κ. Καραμανλής).
* * *
Τις δικογραφίες για τη Siemens, τη λίστα Λαγκάρντ και την ΕΛΣΤΑΤ θα ανασύρει η Βουλή ώστε να εξεταστούν κατά προτεραιότητα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως ομοφώνως αποφασίστηκε από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, ύστερα από εισήγηση της Προέδρου της Βουλής και της Επιτροπής Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας Συνόδου.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «ζωντανά σκάνδαλα που κηλιδώνουν τον δημόσιο βίο της χώρας», ενώ επικαλέστηκε την έκθεση της γενικής γραμματείας Διαφάνειας κατά την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο, η οποία καταγράφει 12 δισ. ευρώ ετήσιες απώλειες από τη διαφθορά και αποφαίνεται ότι αν είχε παταχθεί η διαφθορά στην Ελλάδα η χώρα δεν θα είχε χρεοκοπήσει.
Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι για τη Siemens το μεγαλύτερο μέρους του υλικού δεν αξιοποιήθηκε δικαστικά, ενώ για τη λίστα Λαγκάρντ τα περισσότερα στοιχεία που προέκυψαν από την προκαταρκτική εξέταση θάφτηκαν.
Για τη Βουλή τα ζητήματα της λίστας μεγαλοκαταθετών στην HSBC (Λαγκάρντ), των μαύρων ταμείων του γερμανικού κολοσσού και του συμβιβασμού που σύναψε μαζί του το Ελληνικό Δημόσιο είναι ανοιχτές υποθέσεις που πρέπει να διερευνηθούν, τόνισε η Ζ. Κωνσταντοπούλου. «Υποθέσεις που δεν έχουν διαλευκανθεί και είναι πρόδηλη η υποχρέωση της Βουλής να τις ερευνήσει και επιτακτικό το καθήκον τα στοιχεία που έχει να τα δημοσιοποιήσει και να τα αναδείξει», σημείωσε και πρότεινε: «Αυτά τα μείζονα σκάνδαλα να τα ανασύρει η Βουλή ως δικογραφίες και ως στοιχεία, να μεριμνήσει για την έρευνά τους και να αναδείξει τις πτυχές που επιμελώς και τεχνηέντως έχουν αποσιωπηθεί».
Αξίζει να θυμίσουμε ότι στη διάρκεια της ομιλίας της κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, στις 6 Φεβρουαρίου 2015, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε σημειώσει: «Η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί ως πλυντήριο σκανδάλων και νεκροταφείο ποινικών δικογραφιών. Η ανάσυρση και η διερεύνηση των υποθέσεων που, ενώ έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη, αραχνιάζουν για μήνες ή και χρόνια στα συρτάρια, χωρίς καν να εξετάζονται, αποτελεί στοιχειώδες και θεμελιώδες δημοκρατικό καθήκον, αλλά και προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής».

Άκυρος ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens
H Ζωή Κωνσταντοπουλου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, είχε χαρακτηρίσει «άκυρο» και «υπό αμφισβήτηση» τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του Ελληνικού Δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία Siemens. Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι με το συμβιβασμό η τότε κυβέρνηση παραιτήθηκε από αξιώσεις 2 δισ. ευρώ και πως το θέμα των μαύρων ταμείων του γερμανικού κολοσσού θα απασχολήσει την επιτροπή για τον έλεγχο του δημόσιου χρέους.
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της κυβέρνησης Σαμαρά. Υπογράφηκε λίγες μέρες προτού ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκεφτεί το Βερολίνο για να συναντήσει την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και ουσιαστικά ήταν το δώρο του στη γερμανική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2012, ο Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε την εν λόγω σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Siemens. Η συμφωνία τερμάτιζε φιλικά τη διένεξη παρά το γεγονός ότι οι 590 σελίδες του πορίσματος της Βουλής αποφαίνονται ότι υπήρξε ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να διεκδικήσει αυτά τα 2 δισ., επέλεξε να υπογράψει ένα συμβιβασμό που αφενός έβγαζε λάδι τη γερμανική εταιρεία για τις μίζες, αφετέρου συμβιβάστηκε με ψίχουλα που υποσχέθηκε να δώσει η Siemens, η καταβολή των οποίων ακόμα αγνοείται...

Ετεροβαρής συμφωνία συμβιβασμού

Η συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens Α.Ε. προβλέφθηκε στο άρθρο 324 του νόμου 4072/2012 (11.4.2012) (ΦΕΚ Α΄ 86) και στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών (27.8.2102). Με βάση αυτή:
– Συνομολογείται πως λύθηκαν όλες οι διαφορές σχετικά με διαφθορά, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων που διερευνήθηκαν από τις αρχές της Ελλάδας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ κ.λπ.
– Προβλέπονταν 80 εκατ. ευρώ για το συμψηφισμό ισόποσων απαιτήσεων της Siemens έναντι διάφορων δημόσιων φορέων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται νοσοκομεία, ΕΡΓΟΣΕ κ.λπ.
– Την παροχή 90 εκατ. ευρώ εκ μέρους της Siemens για περίοδο πέντε ετών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν: φορείς που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος, πανεπιστημιακά και επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα που αποσκοπούν στη βελτίωση της γνώσης και της εξειδίκευσης στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων. Επίσης, χορηγούνται 100 υποτροφίες ανά έτος για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), αλλά και ιατρικός εξοπλισμός (συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, εγκατάστασης και συντήρησης) για τα δημόσια νοσοκομεία, με έμφαση στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
– Προβλέπεται επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ στη Siemens Ελλάδας, εντός του 2012, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζόμενους.
– Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατ. ευρώ, το οποίο θα απασχολήσει πάνω από 700 άτομα.
Ουσιαστικά, η επίμαχη συμφωνία απάλλαξε παντελώς τη γερμανικών συμφερόντων εταιρεία από την υποχρέωση καταβολής του ποσού των 2 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο παραιτήθηκε από τις αξιώσεις του και συμβιβάστηκε με την καταβολή μόνο των 80 και των 90 εκατ. ευρώ και άλλων δευτερεύουσας σημασίας όρων. Ακόμα όμως και αυτά τα ποσά δεν είναι βέβαιο ότι δόθηκαν, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι η Siemens δεν προχώρησε σε καμία επένδυση στην Ελλάδα.
Αυτός ακριβώς ο σκανδαλώδης συμβιβασμός σήμερα με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής μπαίνει στο μικροσκόπιο του Κοινοβουλίου.

Στο σκοτάδι η λίστα Λαγκάρντ
Η απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της λίστας Λαγκάρντ μπορεί να φέρει στην επιφάνεια νέα στοιχεία.
Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος κατάλογος περιλάμβανε 2.059 ονόματα Ελλήνων καταθετών –μεταξύ άλλων πολιτικών και συγγενών τους, καθώς επίσης εφοπλιστών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων κ.ά.– και δόθηκε στην τότε ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι καταθέσεις των συγκεκριμένων ατόμων στο εξωτερικό ήταν δικαιολογημένες βάσει των φορολογικών τους δηλώσεων.
Η κυβέρνηση, όμως, αρνήθηκε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη λίστα, όπως είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι στη Βουλή είχε φτάσει η σχετική δικογραφία. Σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεσμεύτηκε να εξετάσει τη δικογραφία.

Ανοίγει και ο φάκελος ΕΛΣΤΑΤ

Η διερεύνηση των καταγγελιών που έγιναν από πρώην μέλη της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ και αφορούσαν τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009, προκειμένου να εισέλθει η χώρα στο μηχανισμό στήριξης και στο καθεστώς των μνημονίων, είναι ένα από τα σοβαρότερα θέματα που καλείται να εξετάσει η Επιτροπή της Βουλής. Βάσει των στοιχείων που διαθέτει, θα κληθεί να διαπιστώσει αν υπήρξε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος και ως εκ τούτου αν κακώς εισήλθε η Ελλάδα σε καθεστώς μνημονίων. Στόχος της Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να διαπιστώσει αν υπήρξαν ευθύνες πολιτικών προσώπων καθώς και παρατυπίες στις διαδικασίες.



Αναδημοσίευση: ertopen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου