Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ο Βέλγος Οικονομολόγος Eρίκ Ντορ για το
βρώμικο παιχνίδι των δανειστών της Ελλάδας

Το επικίνδυνο και συνάμα βρώμικο παιγνίδι των δανειστών προς την Ελλάδα για τη δημιουργία τεχνίτης κρίσης ρευστότητας προκειμένου να αξιώσουν αμφίβολης αποτελεσματικότητας μεταρρυθμίσεις καταγγέλλει ο Βέλγος καθηγητής και οικονομολόγος Eρίκ Ντορ (φωτο) διευθυντής των Οικονομικών Μελετών του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λιλ.
Σε άρθρο του καταπέλτη κατά των δανειστών στη βελγική εφημερίδα Le Soir, με τίτλο «Ελλάδα:
* * *

Η θηλιά στο λαιμό, μια επικίνδυνη στρατηγική» ο Βέλγος καθηγητής κάνει λόγο για «επικίνδυνα παιχνίδια» που ελλοχεύουν κινδύνους όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλα ευρωπαϊκά κράτη και τις τράπεζές τους.
Ο οικονομολόγος εξηγεί πως το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας είναι στην ουσία προσωρινό γιατί το δημιουργούν δάνεια περίπου 20 δισ. ευρώ που λήγουν φέτος.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά τα χορηγηθέντα από το ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης, καθώς και ομόλογα 6,6 δισ., που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν στις 20 Ιουλίου και στις 20 Αυγούστου αντίστοιχα.
«Από το 2016, τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέφονται θα είναι πολύ χαμηλότερα. Η Ελλάδα θα είναι σε σχετικά άνετη θέση με περιορισμένες ανάγκες σε ρευστότητα» αναφέρει ο καθηγητής και, ως εκ τούτου, αναρωτιέται: «Πώς μπορούμε να μη θεωρήσουμε ότι οι διεθνείς πιστωτές επωφελούνται από αυτή τη δύσκολη στιγμή για να πιέσουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και να την εξαναγκάσουν να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, των οποίων η αποτελεσματικότητα είναι αβέβαιη»;
Για τον Eρίκ Ντορ οι εταίροι της Ελλάδας θα ήταν καλύτερα να ...
καταβάλουν τα 7,2 δισ. ευρώ που υποσχέθηκαν, καθώς οι σημερινές οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας οφείλονται κυρίως στο πάγωμα της καταβολής τους.
«Πριν λίγο καιρό, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι μια προληπτική πιστωτική γραμμή, που χορηγείται υπό ορισμένους όρους, θα αρκούσε. Σήμερα, ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτο. Τόσο πολύ έχει τρωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών λόγω του ελληνικού χρέους», αναρωτιέται ο καθηγητής.
Τέλος, ο Ερίκ Ντορ παρ’ όλο που δεν αμφισβητεί ότι ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης είναι μάλλον περιορισμένος, εν μέρει λόγω του προγράμματος μαζικής εξαγοράς κρατικών τίτλων, που έχει ξεκινήσει η ΕΚΤ, κάνει λόγο για πιθανές σοβαρές συνέπειες για την Ευρωζώνη από ενδεχόμενη Ελληνική χρεοκοπία.
Έτσι ο Βέλγος καθηγητής καταλήγει πως αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ανεύθυνο παιγνίδι των Βρυξελλών που για λόγους που έχουν να κάνουν με προσωπικές «Βεντέτες» εναντίον ενός ολόκληρου λαού κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα όλο το ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα.
Ασφαλέστατα αυτό που αναφέρει ο Βέλγος καθηγητής είναι κάτι που έχει τονιστεί πολλάκις και από άλλους εξέχοντες οικονομολόγους σε σημείο που η άλλοτε «άτεγκτη» και «άμεπτη» πολιτική της Ε.Ε. απέναντι σε ένα κράτος μέλος της να «μπάζει κυριολεκτικά νερά» από παντού.
Αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι ίδιοι βέβαια, ότι δηλαδή χάνουν την ανοχή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης απέναντι στο «άτακτο» μέλος της την Ελλάδα όπως θέλουν να την παρουσιάζουν και είναι θέμα χρόνου πριν αποκαλυφθούν τα σχέδιά τους.
Σχέδια που έχουν να κάνουν όχι με την διάσωση της χώρας βέβαια, αλλά με την οικονομική υποδούλωσή της κυριότερα όμως με την πολιτική που θεωρούν ότι θα ακολουθήσει. Μόνο που τώρα τους πήραν χαμπάρι και οι «δικοί» τους άνθρωποι.
Μέχρι πότε άραγε ο πολύς κύριος Β.Σόιμπλε θα αρνείται να δει την πραγματικότητα ότι ο επικεφαλής της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης στην €ζώνη έχει χάσει από μια καταχρεωμένη χώρα, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική του είναι αδιέξοδη και πάνω από όλα εκδικητική.

Αναδημοσίευση: stoxasmos-politikh.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου