Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ζούμε επί πέντε χρόνια τη μέρα της μαρμότας!

Την ομιλία του κ Τσίπρα πριν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του στις 5/10 με αυτόν του κ Σαμαρά πριν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του στις 6/7 του 2012 συνέκρινε ο Δημήτρης Ριζούλης στην «Δημοκρατία» της Παρασκευής 9/10 σε άρθρο του με τον ίδιο τίτλο. (Σημ Garfield: «H μέρα της μαρμότας» είναι ταινία το ’93 με τον Μπιλ Μάρεϋ)


* * *
«Η κυβέρνηση έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Να αλλάξει ό,τι μπορεί και πρέπει να αλλάξει και να ανοίξει τον δρόμο της ανάπτυξης, ώστε η χώρα να μη χρειάζεται πια Μνημόνια». Αυτά θα μπορούσε να είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις του... Ομως το παραπάνω απόσπασμα δεν ανήκει σ' αυτόν. Είναι όσα είπε στην ίδια ομιλία το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς! Ο ελληνικός λαός, όπως φαίνεται, ζει τη μέρα της μαρμότας. Μια ημέρα που επαναλαμβάνεται ίδια και απαράλλαχτη ό,τι κι αν συμβεί. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά οι υποσχέσεις μένουν ίδιες (και έως τώρα ανεφάρμοστες). Μια σύγκριση όσων είπε ο κ. Τσίπρας τη Δευτέρα με αυτά που υποσχόταν ο κ. Σαμαράς στις προγραμματικές του Ιουλίου του 2012 είναι ενδεικτική:

Τσίπρας: Στόχος στο τέλος της τετραετίας να έχουμε μια Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της κρίση και Μνημόνια. Αυτή η Βουλή με την τετραετή της θητεία θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.
Σαμαράς: Εμείς θα κάνουμε τα πάντα. Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει! Κι εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε όλες τις μάχες που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Τσιπρας: Η επιμονή των δανειστών δεν ήταν δυνατόν να καμφθεί παντού. Οι αλλαγές  στο συνταξιοδοτικό ήταν μεν αναγκαίες, αλλά δημιουργούν ανατροπές σε σχεδιασμούς ζωής. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρεθεί αντίδοτο.
Σαμαράς: Για τα περισσότερα από τα υφεσιακά μέτρα που ζητάμε να αλλάξουν προτείνουμε ισοδύναμα, ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικό κόστος. Όπως τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και οι άλλες ακραίες αδικίες που πρέπει να επανορθωθούν.

Τσίπρας: Χρειάζεται ένα νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ευρυζωνικότητα. Θα καταρτίσουμε και θα εφαρμόσουμε εθνικό σχέδιο για την ψηφιακή ανάπτυξη.
Σαμαράς: Δεν υπάρχει ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Δηλαδή την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Τσίπρας: Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις για τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών για τις νέες επιχειρήσεις.
Σαμαράς: Προσωπικά θεωρώ τη νοσηρή γραφειοκρατία νούμερο ένα εχθρό του τόπου! Το κατεξοχήν εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουμε για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να ανοίξουμε τον δρόμο της ανάπτυξης.

Τσίπρας: Στόχος να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ. Εχουν γίνει ενέργειες για την αποκατάσταση των πληρωμών, την προώθηση νέων επιχειρήσεων και ειδικά στους τομείς όπου η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Σαμαράς: Βασικό είναι το ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ. Εδώ άμεση προτεραιότητά μας είναι να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και να εκταμιευθούν το ταχύτερο. Δεν μπορεί τέτοιοι πόροι να χάνονται.

Τσίπρας: Μόνος στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τη σταθερότητα για να κάνουμε τις αλλαγές. Για εμάς σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα και αναπαραγωγή κατεστημένων εξουσιών.
Σαμαράς: Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μια σειρά από μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές, όχι γιατί μας τις ζητά η δανειακή σύμβαση, αλλά γιατί πρέπει να τις κάνουμε. Μερικές, μάλιστα, απ' αυτές έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια.

Τα κοινά σημεία μιλούν από μόνα τους. Οπότε το βασικό ερώτημα είναι ένα: Ο κ. Σαμαράς έκανε ελάχιστα από όσα υποσχέθηκε. Ο κ. Τσίπρας θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του ή ο επόμενος πρωθυπουργός θα εξαγγείλει πάλι τα ίδια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου