Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

«Ο παππούς μου ο Τίτο,
ΔΕΝ θα επέμενε στο όνομα Μακεδονία»...


Γνωστό το πρόβλημα της πολιτικής της Ελλάδας, με τα Σκόπια, FYROM, με το θέμα του ονόματος. Είναι ένα θέμα που δείχνει να έχει χαθεί, μια που μόνο επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη και Καραμανλή, Κώστα, φαίνεται πως η Ελληνική Εξωτερική πολιτική εργάστηκε σοβαρά. Όλες τις άλλες φορές δεν κάναν τίποτε ή δουλέψαν προς στην αντίθετη κατεύθυνση. Να δούμε η σημερινή κυβέρνηση του κ. Τσίπρα προς ποια κατεύθυνση εργαστεί το εν λόγω υπουργείο, αν δε αφήσει τα «πράγματα» να πάνε από μόνα τους, κι εκμεταλλευθεί τη συνέντευξη που γίνεται λόγος πιο κάτω
* * *
Η Σβετλάνα Μπροζ (Svetlana Bros, φωτο), εγγονή του Τίτο ― κόρη του γιου του Ζάρκο ― καρδιολόγος στο επάγγελμα, έχει αφιερωθεί εδώ και χρόνια στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Έχει ιδρύσει τη...
Μη Κυβερνητική Οργάνωση Gariwo (Gardens of Righteous Worlwide), στόχος της οποίας είναι να διδάξει στους νέους ανθρώπους την αξία του πολιτικού θάρρους (civil courage).
Η Σβετλάνα Μπρος βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, όπου συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο για τον «Θρησκευτικό και ιστορικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», το οποίο οργάνωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Με αυτή την αφορμή μίλησε στο in.gr.
Ερωτηθείσα, στο πλαίσιο της συνέντευξης της, για την πΓΔΜ και τη χρήση του ονόματος Μακεδονία, απάντησε ότι «παρότι είναι πολύ δύσκολο να υποθέσω πώς θα αντιδρούσε κάποιος σε ορισμένες καταστάσεις 35 χρόνια μετά, βάσει της πολιτικής του, για μένα είναι σαφές ότι (ο Τίτο) ποτέ δεν θα επέμενε στο όνομα «Μακεδονία».
«… Ο Τίτο ουδέποτε έδειξε κάποια φιλοδοξία για κανένα έδαφος ή κράτος και η πολιτική του ήταν όντως πολύ φιλική προς την Ελλάδα. Αν και είναι λοιπόν πολύ δύσκολο να υποθέσω πώς θα αντιδρούσε κάποιος σε ορισμένες καταστάσεις 35 χρόνια μετά, βάσει της πολιτικής του, για μένα είναι σαφές ότι ποτέ δεν θα επέμενε στο όνομα 'Μακεδονία'».
Θεωρώ ότι δεν είναι σοφή η πολιτική των νυν πολιτικών της πΓΔΜ, το όνομα της οποίας είναι ακόμη και δύσκολο να το προφέρει κανείς.
Για την ακρίβεια, δεν μπορώ καν να κατανοήσω την επιμονή τους.
Δεν θέλουν να κάνουν προσπάθειες με την Ελλάδα, άλλα κράτη στα Ηνωμένα Έθνη ή άλλου, προκειμένου να καταλήξουν από κοινού σε μία φυσιολογική απόφαση για μία φυσιολογική, κοινά αποδεκτή ονομασία για τη χώρα τους, η οποία δεν θα προσβάλλει την Ελλάδα.
Θα ήθελα όμως να προσθέσω κάτι ακόμη, όσον αφορά το γεγονός ότι ο Τίτο δεν θα επέμενε ποτέ στην ονομασία «Μακεδονία».
Βάσει νόμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όσο ο Τίτο ήταν πρόεδρος, ήταν σαφές ότι όσοι εξέφραζαν δημοσίως τις εθνικιστικές τους απόψεις, έπρεπε να τιμωρούνται γι’ αυτές.
Όταν ήμουν νέα, και καθώς ήμουν πάντα δημοκρατική, ήμουν αντίθετη με τον συγκεκριμένο νόμο υπό την έννοια ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να μιλούν για ό,τι θέλουν.
Όταν όμως είδα πώς διαμελίστηκε η Γιουγκοσλαβία εξαιτίας των εθνικιστών, οι οποίοι σχεδόν όλοι - πλην του Μιλόσεβιτς - τιμωρήθηκαν βάσει του νόμου, συνειδητοποίησα ότι ίσως αυτός ήταν ο σωστός τρόπος.
Εάν λοιπόν αναλογιστώ εκείνο τον νόμο, τότε πώς θα μπορούσα να πιστέψω ότι ο Τίτο θα δεχόταν οπουδήποτε εθνικιστικές απόψεις;
Και οι σύγχρονοι πολιτικοί των τελευταίων 20 ετών, στην πλειονότητά τους είναι εθνικιστές - δυστυχώς….»
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS


Αναδημοσίευση: exofitsio.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου