Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Σκηνές του καλοκαιριού '15 στην Ελλάδα
λίγο πριν το δημοψήφισμα στην Ιταλία



Την προσεχή Κυριακή, 4/12, έχουμε την μια ακόμη εκλογική μάχη στην Ευρώπη. Την πρώτη στη σειρά αυτών που φοβάται το «σύστημα». Δηλαδή των νεοφιλελεύθερων, του λαϊκού κόμματος και μερίδας των Σοσιαλδημοκρατών, των τραπεζιτών και των βιομηχάνων. Αυτούς που αποτελούν τα θεμέλια της Γερμανοκρατούμενη οικονομικά και πολιτικά Ευρώπης. Φοβούνται δηλαδή μη βγει κάτι που δεν θέλουν, όπως ένα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ιταλία. Γι’ αυτό κάνουν προπαγάνδα υπέρ του ΝΑΙ.
Για το τί θα κληθούνε να ψηφίσουν και πώς είναι το εκλογικό κλίμα όμως στην Ιταλία;
* * *
Λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία,  για τις αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας, ο Γιούνκερ ελπίζει ότι οι Ιταλοί δε θα απορρίψουν τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και οι Ιταλοί διαδηλώνουν μαζικά υπέρ του «ναι» ή του «όχι». Και οι δύο πλευρές όμως αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και αγοράζουν χρυσό από το γειτονικό Λουγκάνο της Ελβετίας και το  φυλλάσουν  σε θυρίδες της ελεύθερη τελωνειακής ζώνης.

Το δημοψήφισμα
Στις 4 Δεκεμβρίου οι Ιταλοί θα ψηφίσουν αν θέλουν να περιορίσουν τις εξουσίες της γερουσίας,  μια μεγάλη μεταρρύθμιση του Ματέο Ρέντσι με στόχο να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στη χώρα.
Η Ιταλία έχει ένα σύστημα δύο σωμάτων, τα οποία έχουν ακριβώς τις ίδιες εξουσίες και αυτό πολλές φορές οδηγεί σε αδιέξοδο, σύμφωνα με τη κυβέρνηση Ρέντσι, καθώς ένα νομοσχέδιο χρειάζεται την έγκριση και των δύο σωμάτων.
Στο δημοψήφισμα προτείνεται το «σπάσιμο» Γερουσίας σε μικρότερες τοπικές γερουσίες. Έτσι, από ένα σώμα 315 άμεσα εκλεγμένων πολιτικών, η νέα Γερουσία θα έχει μόνο 100 έδρες.
Σύμφωνα με το Euronews, αν η μεταρρύθμιση εγκριθεί, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα έχει τον τελευταίο λόγο για τα νομοσχέδια. Η Γερουσία θα διατηρήσει το δικαίωμα του βέτο σε συνταγματικά ζητήματα και θα εξετάζει τα νομοσχέδια αν το ένα τρίτο των μελών το επιθυμεί.

Το διακύβευμα
Το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου ουσιαστικά είναι ένα «ναι» ή ένα «όχι» στην κυβέρνηση Ρέντσι, ο οποίος είχε δηλώσει αρχικά ότι αν δεν περάσει η συνταγματική μεταρρύθμιση, θα παραιτηθεί.
Επίσης, η ΕΕ φοβάται ότι αν ο Ρέντσι χάσει, ανοίγει ο δρόμος για ένα δημοψήφισμα αλά Ελληνικά, με θέμα την παραμονή της Ιταλίας – η οποία επίσης αντιμετωπίζει μεγάλη λιτότητα και ανεργία- στην ΕΕ, γεγονός που μπορούσε να οδηγήσει σε περεταίρω κοινωνική αναταραχή και αστάθεια σε όλη την Ευρώπη. Ήδη το Brexit ήταν ένα ισχυρότατο πλήγμα.

Καλπάζει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα
Όλα τα γκάλοπ που δημοσιεύονται σήμερα στην Ιταλία δίνουν προβάδισμα στο «όχι» στο συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.
Πιο αναλυτικά, στην δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Demopolis, για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7, η πρόθεση ψήφου υπέρ του «όχι» αγγίζει το 39%, υπέρ του «ναι» το 36%, ενώ το υπόλοιπο στατιστικό δείγμα δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τελική του απόφαση.
Σε γκάλοπ παράλληλα της εταιρίας Tecnè, για λογαριασμό της Rai, οι ερωτηθέντες απαντούν ότι θα καταψηφίσουν τις μεταρρυθμίσεις σε ποσοστό 53,5%, ενώ το 46,5% εννοεί να τις στηρίξει.
Βάσει της δημοσκοπικής έρευνας της εταιρίας Euromedia Research, τέλος, το «όχι» «πείθει» το 52,5% των ερωτηθέντων και το «ναι» το 47,5%. Σύμφωνα με τους περισσότερους δημοσκόπους, το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται γύρω στο 20%, κάτι που δείχνει ότι αυτή η κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση πρόκειται να κριθεί, πιθανότατα, με αρκετά μικρή διαφορά.

Η μάχη "ναι" και "όχι"
Στο μεταξύ, στη Ρώμη έγινε και σήμερα μαζική κινητοποίηση δεκάδων κινημάτων υπέρ του «όχι» στην κεντρική πλατεία Ντελ Πόπολο (του Λαού).
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσονται κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης για ισχυρίζονται ότι προδίδει ένα δημοκρατικό και ισορροπημένο κοινοβούλιο.
Κατά την διάρκεια της πορείας που ξεκίνησε από την πλατεία Εσέντρα και κατέληξε στην πλατεία του Λαού, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε αυγά στην πρόσοψη της Τράπεζας της Ιταλίας. Παράλληλα, ο Τύπος αναφέρει ότι σε ένα λεωφορείο το οποίο μετέφερε μέλη οργανώσεων αντιεξουσιαστών στην πορεία, βρέθηκαν τσάντες με ξύλινα και σιδερένια μπαστούνια.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι, «αν υπερισχύσει το "όχι", δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ο ίδιος, αλλά το σύνολο του ιταλικού λαού, διότι θα έχει χάσει μια μεγάλη ευκαιρία».


Αναδημοσίευση: iefimerida.gr (και 2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου