Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis και στην ΕλλάδαΣε ένα ακόμη σκάνδαλο, παγκοσμίου βεληνεκούς, φέρετε εμπλέκετε η Ελλάδα. Ακόμη δεν υπάρχει στα πρωτοσέλιδα των «σοβαρών ελληνικών εφημερίδων», μόνο ο Κουρής στην Kontra του το έχει πρώτο θέμα σήμερα σύντομα όμως θα είναι. Και δε λέω για «το ποντίκι» μόνο που στο site του δημοσιεύει παρόμοιο με τοπαρακάτω  κείμενο, αλλά και για άλλες ανάλογα με τα ονόματα των πολιτικών που θα αποκαλυφθούν.
* * *
Στις 12 Αυγούστου 2016 κατατέθηκε στις αρχές των ΗΠΑ αναφορά από μεγάλο δικηγορικό γραφείο στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει τις καταγγελίες δύο πρώην υπαλλήλων της Novartis στην Ελλάδα για αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά επί σειρά ετών.
Οι δύο πρώην υπάλληλοι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες βρίσκονται στις ΗΠΑ για να καταθέσουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αυτές τις ημέρες.
Οι πληροφοριοδότες οι οποίοι είναι Ελληνες πολίτες που εργάζονταν στη Novartis από το 2008, ως επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικής ευθύνης ο ένας και ως υπεύθυνος πωλήσεων ο δεύτερος κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο ή ασφαλιστικό σύστημα υγείας. Επίσης, κατέθεσαν ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η εταιρεία ξέπλενε χρήματα.
Η Novartis είναι υπότροπος, αφού ελέγχεται για παρόμοιες παρανομίες σε χώρες όπως η Νότιος Κορέα, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Κίνα.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο ο επικεφαλής της Εισαγγελίας της Άγκυρας διεξήγαγε έρευνα σήμερα στο τουρκικό παράρτημα της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis, σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, μετά από καταγγελίες ότι ευνοήθηκε μέσω δωροδοκίας.
Η Novartis από την πλευρά της ισχυρίστηκε ότι οι καταγγελίες είναι «αβάσιμες» και ότι προέρχονται από αντιδικία του παρελθόντος. Σύμφωνα με το Reuters, ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης κατηγόρησε την εταιρία για καταβολή «μιζών» μέσω μια εταιρίας συμβούλων ώστε να διασφαλίσει επιχειρηματικά προνόμια ύψους 85 εκατ. δολαρίων σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, η Novartis κέρδισε $20 εκατομμύρια από την δυνατότητα να συμπεριληφθούν σε συνταγολόγια νοσοκομείων νέα φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, την χρόνια πνευμονική νόσο και την νεανική αρθρίτιδα.
Η εταιρία επωφελήθηκε επίσης από την ευνοϊκή απόφαση τιμολόγησης φαρμάκων και την εξασφάλιση ειδικής άδειας εισαγωγής για ένα φάρμακο με πιστοποιητικό παραγωγής που είχε λήξει.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το μεγαλύτερο κέρδος, $50 περίπου εκατομμυρίων, εξασφαλίστηκε με την αδειοδότηση από τις τουρκικές αρχές που επέτρεψε στην Novartis να μετονομάσει τα φάρμακα Ilaris και Gilenya σε Ibecta και Fingya, αντίστοιχα.


Αναδημοσίευση: matrix24.gr