Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Ποιες τροφές ενισχύουν τη μνήμη;



Η διατροφή παίζει ρόλο στη μνήμη; Πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει τροφές, οι οποίες βοηθούν την λειτουργία του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να αποδίδει καλύτερα σε θέματα μνήμης και συγκέντρωσης. Παρακάτω, παραθέτουμε κάποιες τροφές οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν την «υγεία» του εγκεφάλου σας, άρα και τους βαθμούς σας! Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να τηρείται το μέτρο.
* * *
Γάλα και δημητριακά: Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε το πρωινό σας. Το γάλα συμβάλει τόσο στην ισορροπία του νευρικού συστήματος όσο και στην εγκεφαλική λειτουργία. Αν μάλιστα συνδυαστεί με την υψηλή θρεπτική αξία των δημητριακών ολικής αλέσεως, τότε θα καταφέρετε να δώσετε ένα «σπρώξιμο» και στη συγκέντρωσή σας
Ψάρια: Τα ψάρια είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα. Ο σολομός, η σαρδέλα, ο φρέσκος τόνος, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενισχύουν την πνευματική λειτουργία, ενισχύουν τη μνήμη και κατ’ επέκταση κάνουν ακόμα πιο αποδοτική τη μελέτη. Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσετε και την αντιφλεγμονώδη δράση τους, θα καταλάβετε ότι αποτελούν μια πολύ σημαντική τροφή, η οποία είναι καλό να κάνει την εμφάνισή της στο οικογενειακό τραπέζι τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα.
Αβγά: Τα αβγά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12, η οποία βοηθάει τη μνήμη και τη μάθηση αλλά και σε βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Επίσης, τα αβγά περιέχουν πρωτεΐνες και αμινοξέα που ενισχύουν τη «δουλειά» των νευροδιαβιβαστών, κάνοντάς τους να μεταφέρουν ακόμα πιο γρήγορα τα μηνύματα στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη διαδικασία της σκέψης και τη λειτουργία της μνήμης.
Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί περιέχουν αμέτρητα ευεργετικά στοιχεία για τον οργανισμό μας. Δύο από τα πιο σημαντικά είναι ο σίδηρος και το μαγνήσιο, που και αυτά συμβάλλουν στην τόνωση της μνήμης, κάνοντας τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τις σταφίδες πρώτης τάξης λιχουδιές – ειδικά σε περίοδο έντονης μελέτης κι εξετάσεων.
Φρούτα: Ένα ποτήρι φυσικού χυμού φρέσκων φρούτων την ημέρα είναι ιδανικό για την υγεία του εγκεφάλου μας, καθώς είναι πλούσια όχι μόνο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες αλλά και σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης
Κρέας: Το κρέας, και ειδικά το κόκκινο, θεωρείται μια από τις πλουσιότερες πηγές σιδήρου και πρωτεϊνών, στοιχεία τα οποία ενισχύουν τη μνήμη και μας γεμίζουν με ενέργεια.
Ζάχαρη: Η γλυκόζη ιδιαίτερα, αποτελεί το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου για όλες τις ηλικίες. Οι υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά κτλ) και τα σάκχαρα (μέλι, μαρμελάδα, ζάχαρη, φρούτα) προμηθεύουν στο κύτταρο γλυκόζη, η οποία αποτελεί και το κατ’εξοχήν σάκχαρο του, για την παραγωγή της ενέργειας που είναι απαραίτητη για τις διάφορες λειτουργίες του, άρα και την μνήμη.



Αναδημοσίευση: e-didaskalia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου