Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Ψυχολογικά κόλπα που πιάνουν
σε όλους τους ανθρώπους



Κάθε άνθρωπος είναι ένα μοναδικό σύμπαν, αλλά οι ψυχολόγοι που κοιτούν τις λεπτομέρειες συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέα πρότυπα συμπεριφοράς που πιστεύεται ότι έχουν ρίζες από την παιδική μας ηλικία και μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους.
* * *
Αποφασίσαμε να μοιραστούμε αυτά τα χρήσιμα ψυχολογικά κόλπα. Μπορεί να επηρεάσουν θετικά τις επικοινωνιακές σας δεξιότητές και να κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη με κάποιο τρόπο.

  • Για να μάθετε αν αρέσετε σε κάποιον: Διαλέξτε μια λέξη και κάθε φορά που χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη ή συνώνυμες, κάντε ένα νεύμα ή χαμογελάστε. Εάν του αρέσετε, θα αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη όλη την ώρα.
  • Θέλετε οι άνθρωποι να λαμβάνουν σοβαρά τα λόγια σας; Κάθε φορά που τους λέτε κάτι, πείτε ότι ο πατέρας σας, σας το έμαθε. Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν εγγενώς τις συμβουλές των γονέων.
  • Εάν θέλετε οι άνθρωποι να συμφωνούν μαζί σας: Απλά κάντε ένα νεύμα και διατηρήστε οπτική επαφή ενώ μιλάτε. Το νεύμα, σημαίνει «όλα όσα λέω είναι αληθινά». Επιπλέον, ακολουθώντας τα πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς, οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν και εκείνοι νεύμα ότι συμφωνούν μετά.
  • Έχετε ποτέ ευχηθεί να μην είναι το μετρό τόσο γεμάτο το πρωί; Στα γεμάτα μέρη, να κοιτάζετε ακριβώς μπροστά σας, προς την κατεύθυνση προς την οποία πηγαίνετε. Θα εντυπωσιαστείτε όταν δείτε το πλήθος κυριολεκτικά να σας δίνει χώρο. Αυτό το τέχνασμα είναι πολύ εύκολο να το εξηγήσεις: σε πολυσύχναστους χώρους τείνουμε να κοιτάμε τους άλλους ανθρώπους στα μάτια, ώστε να γνωρίζουμε σε ποια κατεύθυνση πηγαίνουν. Κάνουμε το αντίθετο, για να μην πέσουμε ο ένας στον άλλο.
  • Εάν ένα συγκεκριμένο τραγούδι έχει κολλήσει στο κεφάλι σας και θα θέλατε να το ξεχάσετε: Προσπαθήστε να σκεφτείτε το τέλος του τραγουδιού. Σύμφωνα με το φαινόμενο Zeigarnik, ο εγκέφαλός μας τείνει να θυμάται τα πράγματα που έχουμε αφήσει στη μέση. Έτσι, αν σκεφτείτε το τέλος του ενοχλητικού τραγουδιού, θα μπορέσετε να το βγάλετε από το κεφάλι σας.
  • Έχετε την αίσθηση ότι κάποιος σας παρακολουθεί: Απλά χασμουρηθείτε και κοιτάξτε τριγύρω. Εάν κάποιος όντως σας παρακολουθεί, θα χασμουρηθεί επίσης, καθώς το χασμουρητό είναι εξαιρετικά μεταδοτικό.
  • Θέλετε κάποιος να σας βοηθήσει να μεταφέρετε κάτι, που πιθανότατα θα αρνηθεί για παράδειγμα ένα κουτί με πράγματά σας; Συνεχίσετε να μιλάτε ενώ του δίνετε το κουτί. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν θα παρατηρήσουν καν ότι τους δίνετε κάτι και θα το πάρουν.
  • Εάν γνωρίζετε ότι πρόκειται να σφίξετε το χέρι σας με κάποιον, βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι αρκετά ζεστά. Τα ζεστά χέρια προωθούν μια φιλική ατμόσφαιρα ενώ η ψυχρή χειραψία θα προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα.
  • Αυτό που είπε μόλις ο φίλος σας, παραφράστε το και πείτε το ξανά. Το άτομο που μιλά σε εσάς υποσυνείδητα θα έχει την αίσθηση ότι είστε ένας πολύ καλός ακροατής.
  • Εάν πιστεύετε ότι κάποιος δεν σας συμπαθεί, ρωτήστε τον εάν μπορείτε να δανειστείτε το μολύβι ή το στυλό του. Από τη μια πλευρά, οι άνθρωποι τείνουν να μην βοηθούν εκείνους που δεν συμπαθούν, αλλά από την άλλη πλευρά, είναι τόσο μικρή χάρη που πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να πουν «Όχι». Τελικά, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν είστε και τόσο κακός.




Πηγή: fanpage.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου