Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Χουριέτ: Ντροπή σε όσους θέλουν
να κάνουν τζαμί την Αγιά Σοφιά



Μάθαμε από την Τουρκία πως ο Ερντογάν θέλει να (ξανα)κάνει τζαμί την Αγια Σοφιά. Δημοσίευμα της Χουριέτ, το οποίο αναδημοσιεύω σήμερα, δείχνει πως υπάρχουν και λογικές φωνές στην γειτονική μας χώρα
* * *
Θύελλα έχει ξεσπάσει στην Τουρκία σχετικά με το φημολογούμενο σχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν να ανοίξει την Αγία Σοφία και να λειτουργεί ξανά ως τέμενος. Ο αρθρογράφος Ερτουγρούλ...

Οζκιόκ της εφημερίδας Hurriyet σε εκτενές άρθρο του εξαπολύει μύδρους σε όσους έχουν επικεντρωθεί στην επαναλειτουργία του συμβόλου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ως τζαμί.
«Διαβάζω εδώ κι εκεί για αυτό... Αλλά δεν έχω στη διάθεσή μου αξιόπιστες πληροφορίες από πρώτο χέρι ή ανεξάρτητες πηγές. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, η κοινότητα του Γκιουλέν έχει αναθερμάνει το ζήτημα του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας για προσκύνημα».
«Ο στόχος θεωρείται ότι είναι να φέρουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, ειδικότερα στη διεθνή αρένα. Πραγματικά δεν το πιστεύω και για αυτό ρωτώ ανοιχτά: Ευσταθούν αυτές οι φήμες;», σημειώνει ο αρθρογράφος.
«Πριν απαντήσουν, ας πω τη δική μου γνώμη: αν αυτές οι φήμες αληθεύουν, απλά δεν αρμόζουν στην κοινωνία. Εάν είναι αλήθεια, τότε όλα αυτά τα μηνύματα για διάλογο και αμοιβαία κατανόηση που στέλνονται στη διεθνή κοινότητα σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο παρά υποκρισία, λέω. Αυτό που λέω είναι ότι όλη αυτή η ανεκτικότητα, ο σεβασμός στην πίστη κλπ είναι υποκρισία. Για το θεό, είναι αυτό το κύριο πρόβλημα της Τουρκίας του 21ου αιώνα», διερωτάτα ο Οζκιόκ.
«Μπορεί αυτό να είναι το όραμα για το κίνημα Χιζμέτ που προσπαθεί να ρίξει φως στον εσωτερικό κόσμο, χωρίς διακρίσεις ανάμεσα σε θρησκεία, φυλή και πολιτισμό; Οχι μόνο αυτά, αλλά εγώ θέλω να απευθυνθώ σε όλους όσους ανακατεύονται σε όλα αυτό: Αυτή η υποτίθεται μεγάλη Τουρκία, ο οικονομικός γίγαντας, το ΑΕΠ που φτάνει το 1,4 τρισ. δολάρια, το στολίδι του μουσουλμανικού κόσμου, αυτή η χώρα, η Τουρκία μας... Θα πάμε να πιαστούμε από τέτοιες συμβολικές πρωτοβουλίες αυτόν τον αιώνα;», συμπλήρωσε.
Και συνεχίζει: Μία χώρα που κάθε μέρα γίνεται κάλεσμα σε προσευχή από 80.000 τεμένη, όπου οι πιστοί προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα, τώρα θα πάει να ανοίξει ξανά ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα του ορθόδοξου κόσμου; Εχουμε χτίσει από τα ομορφότερα τεμένη στον ισλαμικό κόσμο... Έχουμε κάνει γνωστά σε όλο τον κόσμο τα αισθητικά θαύματα του αρχιτέκτονα Σινάν. Σε αυτά τα μέρη κάθε μέρα γίνονται προσευχές. Αλλά μάλλον αυτό δεν σας αρκεί.. Εποφθαλμιάτε το συμβολικό τόπο λατρείας του Χριστιανικού Κόσμου και θέλετε να το ανοίξετε για προσκύνημα. Θα σας άρεσε ένα τέμενος στο κέντρο της Ευρώπης να μετατρεπόταν σε εκκλησία;»
«Φίλοι μου, η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια των Τούρκων εδώ και 560 χρόνια. Η Αγία Σοφία έχει γίνει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας για 90 χρόνια. Τι παραπάνω θέλετε να αποδείξετε και σε ποιον; Ντροπή σας, ντροπή σας», σημείωσε.


Αναδημοσίευση: http://exofitsio.blogspot.gr/2014/05/blog-post_6793.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου