Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Οι αυτοδιοικητικές κάλπες κατά την πρώτη Κυριακή ...


Σοφά ψήφισε και πάλι ο χιλιοπροδομένος Ελληνικός λαός. Με τις εκλογές αυτές έστειλε εκτός μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις.
Ένα σημαντικό μήνυμα κρύβει η μεγάλη, κατά τη προσωπική μου άποψη αποχή 39,44%. Αποκωδικοποιώντας το πρώτο αυτό μήνυμα βλέπω να μη θέλει να πάει ο κόσμος εκεί που ψηφίζει είτε  γιατί είναι ακριβά τα καύσιμα και τα διόδια είτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έτσι είναι αγγαρεία μια διαδικασία που κάποτε ήταν γιορτή.
Φάνηκε ακόμη ,πως πια δε μιλάμε για μία Ελλάδα, αλλά για δύο.
Η Ελλάδα του λεκανοπεδίου που βιαζόταν να ψηφίσουν και να αποδοκιμάσουν  ή να επιδοκιμάσουν την πολιτική της κυβέρνησης. Ωστόσο στην «εκτός» τον τειχών Ελλάδα τα κριτήρια είναι κυρίως αυτοδιοικητικά και πιο προσωπικά,
Να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.Έχουμε την νίκη της κ. Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ με 23.8 % στην περιφέρεια Αττικής, έναντι του ανεξάρτητου Σγουρού 22,1 % (Ελιά δηλαδή ΠΑΣΟΚ βέβαια αλλά το υπουργείο τον δίνει ανεξάρτητο όπως καί όλους του ίδιου αδόμενου, λόγω Ελιάς, χώρου). Για τη ΝΔ ο κ. Κουμουτσάκος πήρε 14,08 %  Άνοδο έχει και Χρυσή Αυγή» με τον κ. Παναγιώταρο με 11,13%
Στον Δήμο Αθηναίων  έχουμε κάτι ανάλογο. Έδω όμως ο Καμίνης (ανεξάρτητος, της Ελιάς δηλαδή ΠΑΣΟΚ, βεβαίως κι αυτός) προηγείται με 21,06 % έναντι 20,00 % του υποψηφίου που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Σακελλαρίδη. Έχουμε βέβαια τη διάσπαση του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου με 16,92 για τον κ. Σπηλιοτόπουλο ΝΔ και 7,10 % για τον κ. Κακλαμάνη αντάρτη ΝΔ. Πάλι έχουμε σημαντική άνοδο την «Χρυσής Αυγής» με τον κ Κασιδιάρη στο 16,12 %
Αξιοσημείωτο είναι πω εδώ παντελώς ηττημένοι είναι οι εταιρίες δημοσκοπήσεων που, αφού οι πολίτες τους κάναν πλάκα, τα exit poll δίναν άλλο αντ’ άλλων.
Η άνοδος της «Χυσής Αυγής» λοιπόν και ο αποκλεισμός από την δεύτερη Κυριακή των προερχόμενων από τη ΝΔ υποψηφίων είναι χαρακτηριστηκά στις μεγάλες περιφέρειες του λεκανοπεδίου.
Αξιοσημείοτο είναι το 33,28% που πήρε ι κ. Μώραλης του Ολυμπιακού στον Πειραιά, (Στηριζόμενος από τους κ.κ. Κόκαλη και Μαρινάκη) έναντι 31,28% του «γαλάζιου» κ. Μιχαλολιάκου της ΝΔ που συνοδεύτηκε από παράξενες καταγγελίες.
Στο λεκανοπέδιο αξιοσημείωτα είναι ο θρίαμβος του δημάρχου Περιστερίου κ. Παχατουρίδη (που είναι ανεξάρτητος δηλαδή Ελιά δηλαδή ΠΑΣΟΚ) με 62,09% και του κ Πατούλη (ΝΔ) στο Μαρούσι με 57,89 % πράγμα που σημαίνει πως ο λαός εκτιμάει τους ανθρώπους που κάνουν έργο (αυτό θα το δούμε και παρακάτω). Όπως αξια λόγου είναι και η νίκη από την πρώτη Κυριακή του Μάνατζερ κ. Ψινάκη στον Δήμο Μαραθώνα με 53,55 %.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα να σημειώσουμε το θρίαμβο του κ. Γκλέτσου στη Στυλίδα με 67,73 % η πρωτιά του κομουνιστή κ. Πετελίδη στον Δήμο Πατρέων με 25,06 % έναντι 23,94 του Νεοδημοκράτη κ Χριστόπουλου. Έχουμε και τη καθίζηση του δήθεν ανεξάρτητου (δηλαδή Ελιά δηλαδή ΠΑΣΟΚ)  κ, Δημαρά στην τέταρτη θέση με 10,55 %.
Παρόμοια περίπτωση με τον Πειραιά έχει και η πόλη ενός άλλου Ολυμπιακού, αυτή του Βόλου. Εδώ προηγείται ο κ. Μπέος τέως πρόεδρος της ομάδας και πρώην προφυλακισμένος (έλειξε το 18μηνο) για το σκάνδαλο με τα στησίματα αγώνων Α’ Εθνικής, με 38,29% έναντι 24,82 του κ Πατσιαντά που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην δημάρχου ανεξάρτητου (δηλαδή Ελιά δηλαδή ΠΑΣΟΚ) κ Σκοτινιώτη που στηριζόταν και από τη ΔΗΜΑΡ.
Στο Δήμο Λαρισαίων είχαμε έκπληξη για πολλούς την κ. Καραλαριώτου (νυν αντιπεριφερειάρχη και πρωην Αντινομάρχης Λάρισας) να παίρνει το 23.24 % ενώ ο κ Καλογιάννης (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, και Οικολόγους – συμμετέχει και η Δημοτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ ΤΟ 2010) πήρε 22,62 % αφήνοντας στην τρίτη θέση τον νυν δήμαρχο (για τέταρτη!!! τετραετία) κ. Τζανακούλη που στηρίζεται από τη ΝΔ με 19,24 % και τέταρτο τον ανεξάρτητο δηλαδή ελιά δηλαδή ΠΑΣΟΚ (και πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ) κ  Νασιώκα με 11,96 %
Στον Δήμο Αριστοτέλη που έχει το πρόβλημα με τα μεγαλεία χρυσού στις Σκουριές έχασε ο κ. Πάχτας (46,95 %) από τον κ. Μίχο (51,13 %) που είναι σαφέστατα κατά την επένδυσης.
Οι υποψήφιοi του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν πως πρόβλημα στις περιφερειακές εκλογές.
Εκτός της Αττικής μόνο σε τρείς περιφέρειες είναι στο δεύτερο γύρο. Η μία είναι σ’ αυτήν της Στερεάς Ελλάδας με τον κ. Αποστόλου που με 18,75 % να υστερεί έναντι του κ, Μπακογιάννη (ναι, του γιου της Ντόρας κι εγγονού του εθνικού μας γκαντέμη) που πάει μπροστά με 41,35 % και στηρίζεται στη ΝΔ και τη ΔΡΑΣΗ (ναι, όλοι οι φιλελεύθεροι μαζί. Στη περιφέρεια Πελοποννήσου που ο κ. Βουδούρης με 15,72 % υστερεί του κ. Τατούλη της ΝΔ (το 2010 ήταν και του ΠΑΣΟΚ που προηγείται με 43,17 %. Να σημειώσουμε εδώ πως ο κ. Βουδούρης πήρε αυτή τη θέση ενώ οι Τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αντιδράσει στον ορισμό του από το κόμμα. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι Τοπικές αντέδρασαν και στη υποψηφιότητα του κ. Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία. Μια θέση η οποία εδώ πέρασε και ο κ. Καρυπίδης στηρίχτηκε  χαλαρά από τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Το αποτέλεσμα της Κυριακής; Ο κ Δάκης της ΝΔ 35,61 % και ο κ. Καρυπίδης 29,13 %.
Η Νέα Δημοκρατία έχει σημαντικό πρόβλημα στην Κεντρική Μακεδονία που δεν θέλησε να στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη (και συνεργάτη του καθαιρεμένου κ. Ψωμιάδη) κ. Τζιτζικώστα κι έβαλε τον κ. Ιωαννίδη. Τον κ. Τζιτζικώστα στήριξαν χαλαρά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπό όρους. Ο κ. Τζιτζικώστας εκπλήρωσε τους όρους κι έχει τη χαλαρή στήριξη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων οι οποίοι λόγω αυτής της στήριξες έχασαν από την Κοινοβουλευτική τους ομάδα δύο τοπικούς βουλευτές τους κ.κ. Γιαταγάννα και Γιοβανόπουλο. Αποτέλεσμα; Τζιτζικώστας 32,82 % Ιωαννίδης 18,59 %
Τους όρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ΔΕΝ δέχθηκε ο κ. Αγοραστός στην Θεσσαλία κι επέλεξε την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και προηγείται με το 42,9 % των ψήφων έναντι του ανεξάρτητου δηλαδή Ελιά δηλαδή ΠΑΣΟΚ κ. Τσιλιμίγκα με 17,30 %. Εδώ έχασε η κ. Διώτη του ΣΥΡΙΖΑ (13,30) λόγω της προσωπικότητας του ανθρώπου που εκπροσωπεί την Ελιά δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Τώρα δεν σκεφτήκαν ποιοι τον συνοδεύουν; (Άνθρωποι φανατικά ενταγμένοι στην Ελιά δηλαδή ΠΑΣΟΚ); Θα φανεί την Κυριακή.
Αξίζει να σημειώσουμε την ήττα (τρίτη θέση) της κ. Άντζελας Γεράκου (συζύγου του κ Βοσκόπουλου που κατέβηκε ανεξάρτητη, δηλαδή Ελιά δηλαδή ΠΑΣΟΚ, στα Ιόνια Νησιά με 14, 49 % (οι δύο πρώτοι οι κ.κ Σπυρίδων ΝΔ 21,76 % και Γαλιατσάτος ΣΥΡΙΖΑ 20,55 %). Ο κ. Γαλιατσάτος είναι ο τρίτος που πέρασε στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών «υπό τη σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ Όπως κι αυτή (ομοίως τρίτη θέση) της κ. Αγλαϊας Κυρίτση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι από τους απολυμένους λόγω κλεισίματος της ΕΡΤ, στο Βόρειο Αιγαίο. Η κ. Κυρίτση εξασφάλισε το 19,37 % των ψήφων ένατι των δύο πρώτων κ.κ. Καλογήρου τς ΝΔ 31,51 % και Γακάλη ανεξάτητο (δηλαδή Ελιά δηλαδή ΠΑΣΟΚ); με 25,88%
Να πούμε πως στην περιφέρεια Ηπείρου εξελέγη περιφερειάρχης ο κ. Καχριμάνης της ΝΔ με 50,83 % έναντι 24,58 της κ Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ (και αποχή 39,29 %).
Με αυτά και αυτά η επόμενη Κυριακή προμηνύεται ενδιαφέρουσα ειδικά αν προσθέσουμε και της Ευρωεκλογές που εκεί κι αν ο λαός θέλει να στείλει μηνύματα (σε Ελλάδα και Ευρώπη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου