Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Μας έκανε περιφανούς ο κ. Τσίπρας

Έχουν περάσει πολλά χρόνια που ένας Έλληνας πολιτικός με ομιλία του ή συνέντευξή του μ’ έκανε να νιώσω περιφανές που είναι συμπατριώτης μου. Κι αυτό συνέβη χθες (Τετάρτη 15/5) με τον κ. Τσίπρα.
Ο κ. Τσίπρας συμμετείχε στο το debate που έγινε στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες ως υποψήφιος με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν (αριστερά η αφίσα που προωθεί την υποψηφιότητα του). Στο ίδιο debate συμμετείχαν επίσης οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Γκι Φέρχοφστατ, νυν επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και υποψήφιος του ίδιου κόμματος, Σκα Κέλερ υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων.
Τη συζήτηση θα συντόνισε έξοχα η Μόνικα Μαντζόνι, δημοσιογράφος, διευθύντρια του ιταλικού δημόσιου σταθμού RAI News24.
Κέρδισε από την πρώτη στιγμή την θετική μου στάση (ως προς την εμφάνιση του) όταν αυτοσυστηνόμενος είπε:   «Ονομάζομαι Αλέξης Τσίπρας και προέρχομαι από μια χώρα που έγινε πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας».
Όμως όταν τόνισε ότι απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για την Ευρώπη "με μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, ένα new deal,  που θα ανοίξει το δρόμο στην ανάπτυξη «με αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και δημοκρατία». Επανέλαβε ότι για να βγει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη από την κρίση, χρειάζεται μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και η αναδιάρθρωση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, κατά το πρότυπο της δανειακής σύμβασης της Γερμανίας, το 1953... νομίζω κέρδισε  όλους του Ευρωπαίους πολίτες.
Τους Ευρωπαίους πολίτες που είμαι σίγουρος πως πρώτη φορά ακούσαν για την Ουκρανία πως στην τωρινή κυβέρνησή της υπάρχουν νεοναζί, αλλά και για το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη. "Οι πολίτες απέχουν γιατί θεωρούν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν κάτι", είπε χαρακτηριστικά. Φυσικά είπε ότι είναι η λιτότητα που κάνει την Ευρώπη αποκρουστική στους πολίτες, που ευθύνεται για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού. Ειδικά το τελευταίο χτύπησε στην «καρδια» κάθε πολίτη την νότιας Ευρώπης.
Σε κάποια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τους Γιούνκερ και Μ. Σούλτς, τι έγινε στο παρασκήνιο της συνόδου των Καννών και ποιοί πήραν την απόφαση να πέσει η εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση. «Για ποιο λόγο έπρεπε να αποφασίσετε εσείς, αν θα γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα ή όχι», ρώτησε, αλλά απάντηση δεν έλαβε. Μάλιστα την συγκεκριμένη ερώτηση την απεύθυνε και δεύτερη φορά στον κ. Γιούνκερ ο οποίος δεν έβγαλε τσιμουδιά (παρά την προτροπή της κ. Μαντζόνι) αντίδραση που έδειξε για ακόμη φορά πως οι πρωθυπουργοί μας και οι «τα μέλη κουστώδιας τους» δεν διαπραγματεύτηκαν τίποτε.
Όμως θεωρώ πως το συγκεκριμένο dabate ήταν η «χαριστική βολή» για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κι αυτό γιατί ο Γκι Φέρχοφσταντ είπε πως για την κατάσταση στην Ελλάδα «ευθύνεται η πολιτική που ακολούθησαν, επί σειράν ετών, τα δύο κυβερνητικά κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ». Ανέφερε μάλιστα για τον δανεισμό των δυο αυτών κομμάτων από κρατικές τράπεζες (εδώ έριξε και τη «μπιχτή» στον κ. Τσίπρα πως κι αυτοί δανείστηκαν).
Τους πολίτες της Ελλάδας, άσχετα με το ποια είναι η πολιτική μου θέση και το τι ψηφίζω, θεωρώ πως ένιωσαν περήφανοι χθες μ’ αυτά που άκουσαν από τον κ. Τσίπρα και σίγουρα οι πλειοψηφία τον θέλει σύντομα πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου