Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Το σκάνδαλο του σκανδάλου Siemens

Απο την χθεσινή "Καθημερινή" (της Πέμπτης)και πάλι. Η ενδιαφέρουσα άποψη Του κ. Σταυρου Λυγερου

* * *

Οι θεσμοί έχουν επανειλημμένως ταλαιπωρηθεί, αλλά αυτή τη φορά έσπασαν όλα τα ρεκόρ. Οταν από τη Γερμανία μάθαμε το σκάνδαλο Siemens, η Δικαιοσύνη καθυστέρησε προκλητικά. Προσφάτως, οι κ. Χριστοφοράκος και Καραβέλας διέφυγαν, λόγω διαδοχικών παραλείψεων του ανακριτή. Ο κ. Ζαγοριανός όχι μόνο δεν υπέστη πειθαρχικό έλεγχο, αλλά και συνεχίζει να ενεργεί κατά τρόπο που εκθέτει το λειτούργημά του. Υπενθυμίζουμε ότι αρνήθηκε να παραδώσει τη δικογραφία στους κατηγορούμενους παρά το βούλευμα του Συμβουλίου, αρνήθηκε να διακόψει την ανάκριση μέχρι να εξετασθεί η αίτηση εξαίρεσής του, προφυλάκισε χωρίς να ολοκληρωθούν οι τυπικές απολογίες, που έγιναν χωρίς την παρουσία συνηγόρου, και διέταξε την προφυλάκιση της θυγατέρας του κ. Καραβέλα.
Το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε χθες το μεσημέρι για τον «προφυλακισμένο» κ. Σκαρπέλη, πριν αυτός απολογηθεί, ενισχύει τις υποψίες ότι υπάρχει «πολιτική ουρά». Το ίδιο και η εκ των υστέρων ενημέρωση της Δικαιοσύνης από το υπουργείο Εξωτερικών για το τηλεγράφημα του πρέσβη μας στο Μοντεβιδέο. Η κ. Μπακογιάννη μίλησε για ολιγωρία διπλωματών. Το τηλεγράφημα, όμως, βρισκόταν από το Σάββατο το απόγευμα στο γραφείο της, στα γραφεία των τριών υφυπουργών, του γενικού γραμματέα, καθώς και (για ενημέρωση) στα γραφεία του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Αγαθοκλής, που ερεύνησε την υπόθεση, πετάει την μπάλα στην κερκίδα και η Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, που αντέδρασε έντονα, δέχεται ασφυκτικές πιέσεις.
Ακόμα κι αν αποδεχθούμε ότι λόγω Σαββατοκύριακου η πολιτική ηγεσία δεν ενημερώθηκε, είναι αποδεδειγμένο ότι ενημερώθηκε τη Δευτέρα το πρωί. Υπήρχε, δηλαδή, όλος ο χρόνος για να ειδοποιηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης και να εμποδισθεί η διαφυγή του κ. Καραβέλα. Αυτό, όμως, δεν έγινε. Συνειδητή παράλειψη ή εγκληματική αμέλεια; Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, δεν αρκεί η ανάληψη της –χωρίς κόστος– πολιτικής ευθύνης από την υπουργό.
Ο κ. Αντώναρος επιχείρησε αντιπερισπασμό, ισχυριζόμενος ότι το σκάνδαλο Siemens είναι σκάνδαλο μόνο του ΠΑΣΟΚ. Η αναμφισβήτητη εμπλοκή των κυβερνήσεων Σημίτη δεν σημαίνει ότι η Ν.Δ. είναι αθώα. Η κατάθεση Σίκατσεκ επιβεβαιώνει την κοινή λογική. Η Siemens χρηματοδοτούσε τα κόμματα εξουσίας και πολιτικούς για να εξασφαλίζει συμβάσεις. Ο κ. Παπανδρέου, που το κόμμα του είναι «βρεγμένο», πρότεινε έρευνα σε βάθος. Ο κ. Καραμανλής δεν την επέτρεψε, ίσως επειδή θεωρούσε πως τον ευνοούσαν οι αποκαλύψεις σε βάρος στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι ισχυρίζονται, ωστόσο, ότι η κρυφή πλευρά του σκανδάλου εμπλέκει ανώτατο μέλος της κυβέρνησής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου