Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Το καλοκαίρι της μεγάλης ζύμωσης

Στην «Καθημερινή» της περασμένης Τετάρτης 4/8 ο κ. Νίκος Κωντσαντάρας περιγράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο του, με τον ίδιο τίτλο, πολύ καλά το τι ζούμε αυτό το καλοκαίρι.
Αυτό το πρώτο καλοκαίρι της μεγάλης κρίσης, λίγους μήνες πριν από τις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν με βάση τον νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, μας προσφέρεται μια ιστορική ευκαιρία. Το τοπίο είναι καινούργιο και άγνωστο και μαζί με την αβεβαιότητα μας προκαλεί να απαλλαγούμε από αγκυλώσεις του πελατειακού συστήματος ώστε να αλλάξουν πολλά που θεωρούσαμε δεδομένα.
Οι εκλογές και η ζύμωση που ήδη προκαλούν αποτελούν πολύτιμη ευκαιρία για να απελευθερωθούμε από την τυφλή προσήλωση στα κόμματα και να επιστρέψουμε στις ρίζες της πολιτικής, δηλαδή στην κοινωνία και στα προβλήματα του πολίτη. Σήμερα, η κοινωνία μας είναι πιο έτοιμη από ποτέ να πάρει την τύχη στα χέρια της, να μην περιμένει λύσεις από «το κέντρο», από το κόμμα, από ρουσφέτια και άλλες συναλλαγές. Οι πολίτες έχουν πονέσει από τα μέτρα λιτότητας, από την ταπείνωση της οικονομικής κηδεμονίας, από την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Ο πόνος φέρνει οργή και την απαίτηση για λύσεις: γνωρίζουμε ότι όποιος ολιγωρεί στην εκπλήρωση των καθηκόντων του, όποιος φοροδιαφεύγει, όποιος τα «καταφέρνει» εις βάρος της κοινωνίας κλέβει από την τσέπη μας, υπονομεύει τις συντάξεις μας, τις παροχές υγείας, την εκπαίδευση των παιδιών μας.
Ισως γι’ αυτούς τους λόγους, περισσότεροι πολίτες δείχνουν έτοιμοι να ψηφίσουν με μόνο κριτήριο τους ικανότερους υποψηφίους. Ασφαλώς οι περισσότεροι και πιο προβεβλημένοι υποψήφιοι θα υποστηρίζονται από κόμματα. Αλλά θα εκλεγούν όταν πείσουν ότι είναι οι καλύτεροι και όχι μόνον επειδή τους πρότεινε το κόμμα τους. Πιο σημαντικό είναι ότι οι νέες, κάπως «άγνωστες» εκλογικές περιφέρειες και η καχυποψία για τα κόμματα θα επιτρέψουν σε νέους ανθρώπους να δοκιμαστούν στην πολιτική, πιστεύοντας ότι έσπασε το μονοπώλιο της κομματικής μετριότητας, ότι ίσως σήμερα η συμμετοχή τους έχει νόημα, ότι η προσπάθεια θα αποφέρει καρπούς.
Από πηγή φαυλότητας, σπατάλης και διαπλοκής η Tοπική Aυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει πηγή αναγέννησης της πολιτικής και της χρηστής διαχείρισης του πλούτου της χώρας μας. Αυτά συζητάει –αυτό ζητάει– ο κόσμος σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου