Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Για την ΑΤΕ

Για ένα 15νθημερο επιστρέφω στα πάτρια εδάφη γι’ αυτό αν και Παρασκευή συμπεριφέρομαι σαν Σάββατο.
Δημοσιεύω λοιπόν μια επιστολή ενός αναγνώστη της «Καθημερινή».
Εφημερίδα της αντιπολίτευσης και του συντηρητικού χώρου για πολλούς. Κείμενο που θα μπορούσε να μπει στην όποια «προοδευτική» εφημερίδα, αλλά όχι τώρα μια που έχουν μπερδευτεί πολύ τα πράγματα Γιατί δυστυχώς οι λεγόμενοι προοδευτικοί μας προέκυψαν υπέρ το δέον Θατσερικοί.
Η επιστολή δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη 10/8 με τον ίδιο τίτλο
Κατόπιν τούτου σας εύχομαι να περάσετε καλά τι «Πάσχα του καλοκαιριού» όπως λένε οι Θεολόγοι. Και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού μια που θα επιστρέψω την 1η του Σεπτέμβρη.
Και ΚΑΛΟ υπόλοιπο ΚΑΛΟΚΑΡΙου. Και ας χαλαρόσουμε λίγες μέρες μια που τα άσχημα για το Καλοκαίρι πέρασαν. Έρχονται τα φθινοπωρινά μετά τα χειμωνιάτικα.
Και όπως λένε οι ηλεπαπαρολόγοι των Μεσων Μαζικού Εκμαυλισμου Τα χειρότερα έρχονται. Σφιχτείτε ή Χαλαρώστε να το απολαύσετε

Κύριε διευθυντά
Με το γράμμα μου αυτό θα ήθελα να συνηγορήσω εκθύμως στα όσα έγραψε στην «Καθημερινή» της 22ας Ιουλίου ο επιφανής διανοητής και κοινωνικός αγωνιστής ακαδημαϊκός Κ. Δεσποτόπουλος, εν αναφορά προς τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της Αγροτικής Τράπεζας, της γνωστής στον αγροτικό κόσμο της Ελλάδας ως ΑΤΕ.
Της τράπεζας, η οποία είναι ζυμωμένη με τη ζωή, την προκοπή και την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και, συνακόλουθα, με τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων αγροτών και όχι μόνο.
Επειδή συνέπεσε να έχω μελετήσει το θέμα εδώ και σαράντα χρόνια, σημειώνω ότι η ΑΤΕ ιδρύθηκε με τον κυρωτικό νόμο 4332/1929, ο οποίος στην εισηγητική του έκθεση έγραφε και τα εξής: «Διά της ιδρυομένης Αγροτικής Τραπέζης, ο γεωργικός της Ελλάδος πληθυσμός ου μόνον θ’ αποκτήση ισχυρόν εις τον αγώνα της γης βοηθόν, έτοιμον να συντονίση και κατευθύνη τας παραγωγικάς αυτού προσπαθείας, αλλά και εις την εκ νέου οικονομικήν αυτού ανασυγκρότησιν... Ισχυρός, κατά συνέπειαν, οικονομικός οργανισμός δεν θέλει αφήσει την γεωργίαν εις την απόλυτον των οικονομικών δυνάμεων κυριαρχίαν...».
Είναι εθνικό γεγονός, εκτός πάσης αμφιβολίας, ότι η ΑΤΕ παρά τα τρωτά της σημεία στη λειτουργία της, αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα, από κάθε άποψη, στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού κόσμου της χώρας, που ήταν έρμαιο της τοκογλυφίας. Ανάμεσα στους σκοπούς της ΑΤΕ, όπως τους διέγραφε ο πιο πάνω ιδρυτικός νόμος, ήταν: α) Η άσκησις της αγροτικής πίστεως υφ’ όλας αυτής τας μορφάς, β) η παροχή δανείων κυρίως εις τους γεωργικούς συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότας και γ) η διά μέσου των προμηθευτικών συνεταιρισμών χορήγησις χρήσιμων εις την γεωργίαν ειδών. Η ΑΤΕ συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη και εδραίωση του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος, του οποίου η οργανωμένη εμφάνιση άρχισε με τον ιδρυτικό νόμο 602/1914 «περί συνεταιρισμών». Γιατί δεν βγάζουν άχνα οι κομματικοποιημένες «ηγεσίες» του αγροτικού κόσμου; Τι κάνει η ΠΑΣΕΓΕΣ; Τι κάνουν οι συνεταιρικές οργανώσεις; Ο διανοητής Δεσποτόπουλος θα σώσει αυτούς που λυμαίνονται τα προς τη γεωργία κονδύλια; Το σχεδιαζόμενο και προγραμματιζόμενο εθνικό έγκλημα ποιος θα το αποτρέψει;
Οχι! Δεν πρέπει να πουληθούν όλα!
Π. Λ. Παπαγαρυφαλλου / Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου