Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Έθαψαν ζωντανούς Ελληνοκύπριους
το 1974, στην Κερύνεια

Στιγμιότυπο από ανασκαφή επιστημονικής ομάδας της ΔΕΑ (φωτ.: ΔΕΑ)
Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν. Η ελληνική πλευρά πιάστηκε στον ύπνο και η αντίδρασή της εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση.
Τα τουρκικά αποβατικά σκάφη άρχισαν να αποβιβάζουν δυνάμεις ανενόχλητα στην περιοχή Πέντε Μίλι, οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας, λίγο μετά τις 5 το πρωί της 20ης Ιουλίου. Σχεδόν ταυτόχρονα, σμήνη τουρκικών αεροπλάνων άρχισαν τις επιθέσεις, συνεχώς και κατά κύματα κατά της ευρύτερης περιοχής της Κερύνειας και της Λευκωσίας, ενώ άλλα αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούσαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών σε επίκαιρα σημεία. Οι κάτοικοι βρέθηκαν στο έλεος των εισβολέων. Άοπλοι πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι στρατιώτες εκτελέστηκαν.
44 χρόνια μετά και όχι μόνο υπάρχουν κατεχόμενα στη Κύπρο, αλλά και υπάρχουν και Έλληνες κι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι.
Μία είδηση που δεν είχε και την δέουσα προβολή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην χώρα μας, κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο. Επειδή είναι είδηση που κυκλοφόρησε και στις δυο πλευρές του νησιού. Την ελεύθερη Ελληνοκυπριακή και κατεχόμενη Τουρκοκυπριακή.
Έχει ενδιαφέρων να τη δούμε:
* * *
Συγκλονιστικές στιγμές από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 μετέφερε αυτόπτης μάρτυρας που υπηρετούσε στον τουρκικό στρατό στον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο-αρθρογράφο Σενέρ Λεβέντ, επιβεβαιώνοντας όλα όσα γνωρίζουμε και όλα όσα μένουν να αποδειχθούν για την ύπαρξη ομαδικών τάφων στα κατεχόμενα.
Όπως γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα σε δημοσίευμα της με τίτλο «Τους έθαψαν ζωντανούς», το 1974, Τούρκοι στρατιώτες έθαψαν ζωντανούς Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους που θα μεταφέρονταν από την Κερύνεια στα Άδανα. Συγκεκριμένα, στην υπόθεση εμπλέκονται δύο Τούρκοι στρατιώτες και ένας τρίτος –που είναι και η πηγή του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου– ο οποίος είχε πάει με τον τουρκικό στρατό για να δουλέψει στο νησί.
«Και αυτούς να τους μεταφέρουμε στα Άδανα θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στους άλλους. Τους άλλους τους μεταφέραμε, τους δέσαμε τα χέρια και τα πόδια και ζωντανούς τους θάψαμε κοντά σε έναν ποταμό εκεί...Δεν ξοδέψαμε καμία σφαίρα. Επειδή τους θάψαμε στην όχθη, το ποτάμι με το πέρασμα του χρόνου θα τους σκεπάσει και θα τους παρασύρει. Δεν θα μπορούν να βρουν τα ίχνη τους».
Ο αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ, το 1974, ήταν περίπου 17 χρονών και ο στρατός του είχε αναθέσει, μαζί με άλλους, να ρίξουν μπετόν στο δρόμο προς το λιμάνι της Κερύνειας για την πρόσβαση εκεί. Εκεί, προστίθεται σύμφωνα με την μαρτυρία, στο ρεπορτάζ του Σενέρ Λεβέντ, έφερναν τους Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους στη σειρά και κάθε φορά που γυρνούσαν να τους δουν ο Τούρκος στρατιώτης που ήταν εκεί τους έλεγε να μην κοιτούν προς των μέρος των αιχμαλώτων, αλλά αλλού. Εκεί, άκουσε και τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτών του τουρκικού στρατού ο νεαρός –τότε– μάρτυρας, ο οποίος –ανέφερε ο Λεβέντ– θεωρούσε ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά αυτό και σκέφτηκε πολύ πριν του πει το τί είδε και χρησιμοποίησε πολύ προσεκτικά τις λέξεις θυμούμενος σαν χθες αυτό που έγινε τότε.
Εντυπωσιακό είναι, πως σύμφωνα με τον αρθρογράφο, στον κήπο της εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα βρίσκεται ο μεγαλύτερος μαζικός τάφος και διερευνάται ο ισχυρισμός ότι ο τάφος αυτός μετακινήθηκε.
Μετά την ίδρυση της επιτροπής αγνοουμένων στις αρχές του 1990, συνεχίζει ο Λεβέντ, η Τουρκία θέλησε να εξαφανίσει τους ομαδικούς τάφους στην Κύπρο.
Και γι` αυτό έστειλε σε ειδική αποστολή κάποιους στο νησί, οι οποίοι είχαν γυρίσει πόρτα πόρτα σε αυτούς που ήξεραν πληροφορίες για τους ομαδικούς τάφους. Ένας εξ αυτών ήταν και ο Κουτλού Ανταλί, σημειώνει ο Λεβέντ, ο οποίος δολοφονήθηκε αργότερα.
Κληθείς να σχολιάσει τη συγκλονιστική είδηση στο SigmaLive, ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους Νέστορας Νέστορος έκανε λόγο για εντελώς καινούριες πληροφορίες.
«Έχουμε εντοπίσει πολλούς ομαδικούς τάφους από εκτελέσεις ή περισυλλογή νεκρών από πεδία μαχών» είπε ο Νέστορας Νέστορος, προσθέτοντας πως η μέλη της επιτροπής θα έρθουν σε επαφή με τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο για να συζητήσουν περαιτέρω. Σε ερώτηση για το εάν έχει ξανακούσει για «θαμμένους ζωντανούς Ελληνοκύπριους» είπε «όχι» διευκρινίζοντας όμως πως ό,τι κι αν άκουγε «δεν θα φαινόταν παράξενο». Με την αποκάλυψη του Σενέρ Λεβέντ στην ουσία καταρρίπτεται το επιχείρημα της τουρκοκυπριακής πλευράς για μη ύπαρξη άλλων ομαδικών τάφων στα κατεχόμενα.


Αναδημοσίευση: pontos-news.gr
Πηγή: sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου