Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Πότε και πώς να επιλέγετε
σωστά φρούτα και λαχανικά


Πώς πρέπει να είναι το σχήμα και το χρώμα του καρπουζιού για να μην την πατήσετε; Τι έχει στην επιφάνειά της η… σωστή πατάτα και πώς θα επιλέξετε μανιτάρια, κολοκύθια ή κρεμμύδια ώστε να μην καταλήξουν κατευθείαν στα σκουπίδια, μόλις γυρίσετε από τη λαϊκή ή το supermarket και διαπιστώσετε ότι είναι άγουρα ή χαλασμένα;
* * *
Ιδού ένας χρηστικός οδηγός με συμβουλές για τα ψώνια σας στο μανάβικο όλο το χρόνο. Καθώς και ποιο μήνα είναι η εποχή του κάθε λαχανικού και φρούτου. Όταν δεν είναι το φρούτο «στην εποχή του» , είναι από το ψυγείο και μερικά λαχανικά από θερμοκήπιο.

Βερίκοκα – Τον Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο
Εμφάνιση: Πρέπει να έχουν ομοιογενές χρώμα χωρίς μελανιές και σκούρα σημάδια (τα κοκκινωπά και κιτρινωπά σημάδια είναι φυσιολογικά)
Θυμηθείτε: Η επιφάνεια πρέπει να είναι εντελώς στεγνή και η φλούδα να μην αλλάζει σχήμα όταν την πιέζετε

Μελιτζάνες – Τον Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο
Εμφάνιση: Πρέπει να έχουν γυαλάδα και ομοιογενές σκούρο χρώμα, χωρίς σχισμές ή «λεκέδες»
Θυμηθείτε: Διαλέξετε αυτές που είναι λείες, μεσαίου μεγέθους αλλά με «μεστό» βάρος

Καρπούζι – Τον Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο
Εμφάνιση: Πρέπει οι λωρίδες του να διαγράφονται με σαφήνεια και η βάση του να είναι κιτρινωπή και στεγνή. Δεν πρέπει να έχει σχισμές και γρατσουνιές
Θυμηθείτε: Καλό είναι να επιλέγετε τα μεσαίου μεγέθους, βαριά και με γερή φλούδα (τα ώριμα έχουν πιο μαλακή και "εύθραυστη" επιφάνεια)

Πεπόνι – Τον Σεπτέμβριο
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι τραχύ και βαρύ και να αναδίδει ελαφρώς την γλυκιά του μυρωδιά
Θυμηθείτε: Τα γινωμένα πεπόνια κάνουν έναν υπόκωφο ήχο όταν τα χτυπάμε

Ρόδι – Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο
Εμφάνιση: Πρέπει να έχει φωτεινό κόκκινο χρώμα με μια πορτοκαλίζουσα γυαλάδα. Η φλούδα του δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ξηρή ή να έχει σχισμές και καφετί σημάδια πάνω του
Θυμηθείτε: Δεν πρέπει να μυρίζει προτού το ανοίξετε. Επιλέξτε τα πιο «σφιχτά»

Πατάτες – Τον Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο
Εμφάνιση: Η φλούδα πρέπει να είναι λεία, χωρίς σχισμές, τρύπες ή σημάδια και το χρώμα να μην είναι πρασινωπό
Θυμηθείτε: Οι σκληρές μεσαίου μεγέθους πατάτες είναι συνήθως οι καλύτερες

Κολοκυθάκια – Τον Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
Εμφάνιση: Πρέπει το χρώμα τους να είναι ομοιογενές σε όλη την επιφάνεια της φλούδας, η οποία πρέπει να είναι λεία, χωρίς σημάδια, οπές και βαθουλώματα
Θυμηθείτε: Αποφύγετε τα κολοκύθια μήκους άνω των 15-20 εκατοστών

Λεμόνια/Λάιμ – Τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο
Εμφάνιση: Η επιφάνεια πρέπει να είναι λαμπερή, χωρίς εξογκώματα ή βαθουλώματα και το χρώμα ομοιογενές
Θυμηθείτε: Επιλέξτε τα λεμόνια που είναι «ελαστικά» αλλά όχι υπερβολικά σκληρά. Βρείτε τα πιο βαριά, καθώς συνήθως είναι και τα πιο ζουμερά

Ροδάκινα/Νεκταρίνια – Τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι φωτεινού κίτρινου χρώματος με λείες κοκκινωπές πλευρές. Αποφύγετε τα πιο σκουρόχρωμα και αυτά με την υπερβολική «γυαλάδα»
Θυμηθείτε: Ένα ώριμο νεκταρίνι θα πρέπει να έχει κίτρινες ή κόκκινες γραμμές σαν «φλέβες»

Δαμάσκηνα – Αύγουστο και Σεπτέμβριο
Εμφάνιση: Πρέπει να έχουν λεία επιφάνεια με ομοιογενές χρώμα χωρίς σημεία διαφορετικού χρώματος ή «εγκοπές»
Θυμηθείτε: Ένα ελαφρύ «τρίχωμα» στην επιφάνεια είναι σημάδι όταν έχουν συλλεχθεί πολύ πρόσφατα

Αγγούρια – Μάιο και Αύγουστο
Εμφάνιση: Το χρώμα τους πρέπει να είναι φωτεινό πράσινο, η επιφάνειά τους σχεδόν απόλυτα λεία και η φλούδα τους λεπτή
Θυμηθείτε: Επιλέξτε τα πιο συμπαγή αγγούρια, χωρίς οδοντώσεις ή «ρυτίδες». Αν στη βάση του το χρώμα έχει ξεθωριάσει, τότε μάλλον δεν είναι φρέσκο

Ντομάτες – Τον Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι λαμπερές, με έντονο κόκκινο χρώμα, λεπτή φλούδα και χωρίς κοψίματα, σημάδια, «ρυτίδες» ή οδοντώσεις
Θυμηθείτε: Επιλέξτε αυτές που αναδίδουν ένα ευχάριστο άρωμα – αποφύγετε τις πράσινες και όσες μοιάζουν να έχουν χοντρή φλούδα

Μήλα – Τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο
Εμφάνιση: Πρέπει να δείχνουν «φυσικά», χωρίς τραυματισμένη επιφάνεια ή ίχνη από παράσιτα, μαύρους λεκέδες και οδοντωτή φλούδα
Θυμηθείτε: να διαλέγετε μεσαίου μεγέθους, ευωδιαστά μήλα, χωρίς «λιπαρή» φλούδα

Σκόρδο
Εμφάνιση: Οι σκελίδες δεν πρέπει να έχουν πράσινες κηλίδες
Θυμηθείτε: Το "κεφάλι" πρέπει να είναι ξερό και ελαστικό και οι σκελίδες μεγάλες. Αν υπάρχουν υπερβολικά πολλές στρώσεις φλούδας, το σκόρδο δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμο

Μανιτάρια
Εμφάνιση: Το «καπέλο» τους πρέπει να είναι λευκό, λείο και λαμπερό, χωρίς λεκέδες
Θυμηθείτε: Τα καλύτερα μανιτάρια είναι τα ελαστικά, με δυνατό «κράτημα» και έντονο άρωμα

Λάχανο – Τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Οκτώβριο και Νοέμβριο
Εμφάνιση: Τα φύλλα πρέπει να είναι λεπτά με ομοιογενές χρώμα, χωρίς σκούρα σημεία ή ξηρές περιοχές
Θυμηθείτε: Ένα ώριμο λάχανο δεν αλλάζει σχήμα αν το πιέσετε. Αν τα φύλλα είναι πολύ παχιά, μπορεί να περιέχει αρκετές νιτρικές ουσίες

Κουνουπίδι - Τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι ομοιογενώς λευκό ή με ελαφρώς κιτρινωπό χρώμα, αλλά χωρίς χώμα ή λεκέδες πάνω του
Θυμηθείτε: Το κεφάλι του πρέπει να είναι πολύ συμπαγές

Κρεμμύδια
Εμφάνιση: Δεν πρέπει να υπάρχουν σημάδια φθοράς στην επιφάνεια – τα εξωτερικά στρώματα να είναι λαμπερά και να μην έχουν πράσινες κηλίδες
Θυμηθείτε: Τα καλύτερα κρεμμύδια είναι συμπαγή, ξερά και δεν μπορείτε να τα «ζουλήξετε» εύκολα. Η μυρωδιά τους πρέπει να είναι διακριτική αλλά με οξύτητα



Αναδημοσίευση: peramatozoa.blogspot.com
Πηγή: dietnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου