Πώς πρέπει να είναι το σχήμα και το χρώμα του καρπουζιού για
να μην την πατήσετε; Τι έχει στην επιφάνειά της η… σωστή πατάτα και πώς θα επιλέξετε μανιτάρια, κολοκύθια ή
κρεμμύδια ώστε να μην καταλήξουν κατευθείαν στα σκουπίδια, μόλις γυρίσετε από
τη λαϊκή ή το supermarket και διαπιστώσετε ότι είναι άγουρα ή χαλασμένα;
* * *
Ιδού ένας χρηστικός οδηγός με συμβουλές για τα ψώνια σας στο
μανάβικο όλο το χρόνο. Καθώς και ποιο μήνα είναι η εποχή του κάθε λαχανικού και
φρούτου. Όταν δεν είναι το φρούτο «στην εποχή του» , είναι από το ψυγείο και μερικά λαχανικά από θερμοκήπιο.
Βερίκοκα – Τον
Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο
Εμφάνιση: Πρέπει να έχουν ομοιογενές χρώμα χωρίς
μελανιές και σκούρα σημάδια (τα κοκκινωπά και κιτρινωπά σημάδια είναι
φυσιολογικά)
Θυμηθείτε: Η επιφάνεια πρέπει να είναι εντελώς στεγνή
και η φλούδα να μην αλλάζει σχήμα όταν την πιέζετε
Μελιτζάνες – Τον
Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο
Εμφάνιση: Πρέπει να έχουν γυαλάδα και ομοιογενές
σκούρο χρώμα, χωρίς σχισμές ή «λεκέδες»
Θυμηθείτε: Διαλέξετε αυτές που είναι λείες, μεσαίου
μεγέθους αλλά με «μεστό» βάρος
Καρπούζι – Τον
Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο
Εμφάνιση: Πρέπει οι λωρίδες του να διαγράφονται με
σαφήνεια και η βάση του να είναι κιτρινωπή και στεγνή. Δεν πρέπει να έχει
σχισμές και γρατσουνιές
Θυμηθείτε: Καλό είναι να επιλέγετε τα μεσαίου
μεγέθους, βαριά και με γερή φλούδα (τα ώριμα έχουν πιο μαλακή και
"εύθραυστη" επιφάνεια)
Πεπόνι – Τον Σεπτέμβριο
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι τραχύ και βαρύ και να
αναδίδει ελαφρώς την γλυκιά του μυρωδιά
Θυμηθείτε: Τα γινωμένα πεπόνια κάνουν έναν υπόκωφο
ήχο όταν τα χτυπάμε
Ρόδι – Τον Οκτώβριο
και Νοέμβριο
Εμφάνιση: Πρέπει να έχει φωτεινό κόκκινο χρώμα με μια
πορτοκαλίζουσα γυαλάδα. Η φλούδα του δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ξηρή ή να
έχει σχισμές και καφετί σημάδια πάνω του
Θυμηθείτε: Δεν πρέπει να μυρίζει προτού το ανοίξετε.
Επιλέξτε τα πιο «σφιχτά»
Πατάτες – Τον
Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο
Εμφάνιση: Η φλούδα πρέπει να είναι λεία, χωρίς
σχισμές, τρύπες ή σημάδια και το χρώμα να μην είναι πρασινωπό
Θυμηθείτε: Οι σκληρές μεσαίου μεγέθους πατάτες είναι
συνήθως οι καλύτερες
Κολοκυθάκια – Τον
Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
Εμφάνιση: Πρέπει το χρώμα τους να είναι ομοιογενές σε
όλη την επιφάνεια της φλούδας, η οποία πρέπει να είναι λεία, χωρίς σημάδια,
οπές και βαθουλώματα
Θυμηθείτε: Αποφύγετε τα κολοκύθια μήκους άνω των
15-20 εκατοστών
Λεμόνια/Λάιμ –
Τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο
Εμφάνιση: Η επιφάνεια πρέπει να είναι λαμπερή, χωρίς
εξογκώματα ή βαθουλώματα και το χρώμα ομοιογενές
Θυμηθείτε: Επιλέξτε τα λεμόνια που είναι «ελαστικά»
αλλά όχι υπερβολικά σκληρά. Βρείτε τα πιο βαριά, καθώς συνήθως είναι και τα πιο
ζουμερά
Ροδάκινα/Νεκταρίνια
– Τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι φωτεινού κίτρινου χρώματος
με λείες κοκκινωπές πλευρές. Αποφύγετε τα πιο σκουρόχρωμα και αυτά με την
υπερβολική «γυαλάδα»
Θυμηθείτε: Ένα ώριμο νεκταρίνι θα πρέπει να έχει
κίτρινες ή κόκκινες γραμμές σαν «φλέβες»
Δαμάσκηνα –
Αύγουστο και Σεπτέμβριο
Εμφάνιση: Πρέπει να έχουν λεία επιφάνεια με
ομοιογενές χρώμα χωρίς σημεία διαφορετικού χρώματος ή «εγκοπές»
Θυμηθείτε: Ένα ελαφρύ «τρίχωμα» στην επιφάνεια είναι
σημάδι όταν έχουν συλλεχθεί πολύ πρόσφατα
Αγγούρια – Μάιο και
Αύγουστο
Εμφάνιση: Το χρώμα τους πρέπει να είναι φωτεινό
πράσινο, η επιφάνειά τους σχεδόν απόλυτα λεία και η φλούδα τους λεπτή
Θυμηθείτε: Επιλέξτε τα πιο συμπαγή αγγούρια, χωρίς
οδοντώσεις ή «ρυτίδες». Αν στη βάση του το χρώμα έχει ξεθωριάσει, τότε μάλλον
δεν είναι φρέσκο
Ντομάτες – Τον Ιούνιο,
Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι λαμπερές, με έντονο κόκκινο
χρώμα, λεπτή φλούδα και χωρίς κοψίματα, σημάδια, «ρυτίδες» ή οδοντώσεις
Θυμηθείτε: Επιλέξτε αυτές που αναδίδουν ένα ευχάριστο
άρωμα – αποφύγετε τις πράσινες και όσες μοιάζουν να έχουν χοντρή φλούδα
Μήλα – Τον Αύγουστο,
Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο
Εμφάνιση: Πρέπει να δείχνουν «φυσικά», χωρίς
τραυματισμένη επιφάνεια ή ίχνη από παράσιτα, μαύρους λεκέδες και οδοντωτή
φλούδα
Θυμηθείτε: να διαλέγετε μεσαίου μεγέθους, ευωδιαστά
μήλα, χωρίς «λιπαρή» φλούδα
Σκόρδο
Εμφάνιση: Οι σκελίδες δεν πρέπει να έχουν πράσινες
κηλίδες
Θυμηθείτε: Το "κεφάλι" πρέπει να είναι ξερό
και ελαστικό και οι σκελίδες μεγάλες. Αν υπάρχουν υπερβολικά πολλές στρώσεις
φλούδας, το σκόρδο δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμο
Μανιτάρια
Εμφάνιση: Το «καπέλο» τους πρέπει να είναι λευκό,
λείο και λαμπερό, χωρίς λεκέδες
Θυμηθείτε: Τα καλύτερα μανιτάρια είναι τα ελαστικά,
με δυνατό «κράτημα» και έντονο άρωμα
Λάχανο – Τον Ιανουάριο,
Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Οκτώβριο και Νοέμβριο
Εμφάνιση: Τα φύλλα πρέπει να είναι λεπτά με
ομοιογενές χρώμα, χωρίς σκούρα σημεία ή ξηρές περιοχές
Θυμηθείτε: Ένα ώριμο λάχανο δεν αλλάζει σχήμα αν το
πιέσετε. Αν τα φύλλα είναι πολύ παχιά, μπορεί να περιέχει αρκετές νιτρικές
ουσίες
Κουνουπίδι - Τον
Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι ομοιογενώς λευκό ή με
ελαφρώς κιτρινωπό χρώμα, αλλά χωρίς χώμα ή λεκέδες πάνω του
Θυμηθείτε: Το κεφάλι του πρέπει να είναι πολύ
συμπαγές
Κρεμμύδια
Εμφάνιση: Δεν πρέπει να υπάρχουν σημάδια φθοράς στην
επιφάνεια – τα εξωτερικά στρώματα να είναι λαμπερά και να μην έχουν πράσινες
κηλίδες
Θυμηθείτε: Τα καλύτερα κρεμμύδια είναι συμπαγή, ξερά
και δεν μπορείτε να τα «ζουλήξετε» εύκολα. Η μυρωδιά τους πρέπει να είναι
διακριτική αλλά με οξύτητα
Αναδημοσίευση: peramatozoa.blogspot.com
Πηγή: dietnet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου