Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Ενα ωραίο αρθρου για το κάπνισμα
Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη
απο τη χθεσινή Καθημερινή

Το κάπνισμα είναι πολύ κακή και βλαβερή συνήθεια. Σας το λέει ένας μανιώδης καπνιστής. Καπνίζω επί 64 χρόνια, δεν το έκοψα παρά μόνο όταν έτυχε να βρεθώ στην απομόνωση, νοσοκομειακή ή άλλη. Για την ώρα δεν μου προκάλεσε καρκίνο αλλά έχει βλάψει πολύ σοβαρά την υγεία μου και πλέον με δυσκολεύει στην καθημερινή ζωή. Αν θα έπρεπε να συμβουλεύσω κάποιον θα του έλεγα να μην καπνίσει ποτέ.
Ταυτόχρονα όμως πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι αγαπώ το τσιγάρο και το κάπνισμα και δεν θέλω να το κόψω παρ’ όλο που μου είναι πλέον βασανιστικό. Δεν είναι απλή συνήθεια, είναι εξάρτηση που περικλείνει τη στέρηση και το πέρασμα από τη στέρηση στην ανακούφιση και στην απόλαυση. Είναι περίπου το ίδιο με την απόλαυση που αισθάνεται ο πεινασμένος ή ο διψασμένος όταν βρίσκει τροφή ή νερό. Κάθε τσιγάρο που ανάβω κρύβει αυτή την ειδική απόλαυση μετά τη στέρηση. Πιστεύω ότι είναι η δύναμη που μας κρατάει δεμένους από τις εξαρτήσεις. Οταν απαλλαγείς από την εξάρτηση θα στερηθείς και την απόλαυση που δεν αντικαθίσταται από καμιά άλλη ακριβώς όμοια. Επειδή μάλιστα έτυχε να βγάζω το ψωμί μου ως γραφιάς, η εναλλαγή της στέρησης και της απόλαυσης συνοδεύει το βάδισμα της γραφής, που συνήθως είναι και βάδισμα της σκέψης, και ταυτίζεται μαζί του.
Εκατομμύρια άνθρωποι, που με κάποιο τρόπο συνέδεσαν το τσιγάρο με την καθημερινή τους ζωή, κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα και σχεδόν όλοι δηλώνουν ευτυχισμένοι που το έκοψαν. Συνεπώς, μην παίρνετε τοις μετρητοίς αυτά που σας λέω για μένα. Είναι μόνο για μένα και τίποτα περισσότερο.
Θεωρώ όλα τα μέτρα που αποβλέπουν στον περιορισμό του καπνίσματος θεμιτά και ορθά. Εκτός από τις απαγορεύσεις, που συνήθως φέρουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Τα κατασταλτικά μέτρα για τη χρήση μιας ουσίας (ναρκωτικά, οινόπνευμα και τώρα καπνός) έχουν αποτύχει πλήρως και παντού. Δεν περιόρισαν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, οινοπνεύματος ή καπνού. Αντιθέτως, στην πρώτη περίπτωση μέχρι σήμερα και στη δεύτερη, σε μεγάλη περίοδο σε συγκεκριμένη χώρα, διαμορφώνουν πραγματικά μυθική «μαύρη αγορά» με μεγάλα κέρδη, πολλές υποσχέσεις και πολλές φαντασιώσεις, που τελικά επιταχύνουν τη διάδοση της χρήσης. Θα απαγορεύσετε την πώληση τσιγάρων σε νέους κάτω των 18 ετών. Δεν μπορώ να φαντασθώ με ποιο τρόπο θα ελέγχεται αυτή η απαγόρευση. Εκείνο που φαντάζομαι και τρομάζω, είναι ότι έξω από κάθε σχολείο θα περιμένει και ένας «μαυραγορίτης», που θα πουλάει τσιγάρα σε υψηλή τιμή και ενδεχομένως, μαζί με τα «παράνομα» τσιγάρα και μερικές άλλες παράνομες ουσίες. Εύχομαι να μην οδηγηθούμε στην εξάρτηση από το παράνομο τσιγάρο, όπως οδηγηθήκαμε στην ποικιλόμορφη και δαιδαλώδη εξάρτηση από το παράνομο ναρκωτικό.
Δεν μπορώ να καταλάβω επίσης, γιατί θα πρέπει να προστατεύσουμε ενήλικες και νοήμονες ανθρώπους και δεν τους αφήνουμε ελεύθερους να συμφάγουν στο ίδιο εστιατόριο με καπνιστές ή να τους στερήσουμε τη χαρά να το διακινδυνεύσουν. Ή αν θέλουν μπορούν να επιλέξουν ένα άλλο εστιατόριο... καθαρό και αποστειρωμένο. Γενικώς παρατηρείται προτίμηση και σε μερικούς λατρεία στα κατασταλτικά μέτρα που μας απαλλάσσουν από τον κόπο να σκεφθούμε οτιδήποτε άλλο διαφορετικό. Νομίζουμε ότι θα μας απαλλάξουν από τα ναρκωτικά, από τα τσιγάρα, από τους μετανάστες, από τη βία και την εγκληματικότητα, από τις διαδηλώσεις. Δεν μας απάλλαξαν ποτέ και πουθενά. Εκείνο που τελικά μένει είναι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί...
Ορθή και λογική είναι η βαριά φορολόγηση των τσιγάρων. Οχι για να τιμωρήσουμε τους καπνιστές αλλά για να γνωρίζουν ότι καπνίζοντας επιβαρύνουν σημαντικά το σύστημα υγείας με επιπρόσθετες δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου