Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Πέθανε ο Θανάσης Βέγγος (Φτωχύναμε καλλιτεχνικά)


Πιο φτωχή η Ελλάδα από χθες. Ο Θανάσης Βέγγος μας άφησε να τρέχουμε εμείς γι’ αυτόν (όπως έγραψε ο Χαρρυ Κλυνν στο twitter) μόνοι μας.
Ένας μεγάλος άνθρωπος που πρόσφερε και θα προσφέρει (μέσα από τα έργο του) γέλιο μέχρι δακρύων σ’ όλους μας. Και συγκίνηση με ορισμένους χαρακτήρες που ενσάρκωσε.
Βέρος Πειραιώτης (γεννημένος το 1927) τον ανακάλυψε ο Νίκος Κούνδουρος στην Μακρόνησο. Τον πήρε Μαζί του σ’ ένα μικρό ρολάκι στη Μαγική πόλις» που έκανε. Γεννητικέ έτσι ενας μεγάλος πρωταγωνιστής.
Γύρισε πολλές ταινίες στις πιο πολλές (σ’ αυτές που πρωταγωνίστησε ) ήταν ο Θανάσης. Ο μέσος Έλληνας δηλαδή. Αυτός που ο πρωθυπουργός μας θέλει να σκοτώσει και κατηγορεί ο κ. Πάγκαλος. Ο πονηρός αλλά καλοκάγαθος. Ο άνθρωπος με το φιλότιμο, που όπως είπε ο πρωθυπουργός μας δεν υπάρχει αντίστοιχο σ’ άλλη γλώσσα του κόσμου.
Ο άνθρωπος που καθιέρωσε πολλές ατάκες στη ζωή μας. «εεε ξέρεις απο Βέσπα;» «από που πάνε για τη Χαβούζα» «εεε σεις οι απο πάνω προσέχτε εμας τους αποκάτω». Αυτό που έκανε συνθμα και στη ζωή του είναι το «Καλοί μου άνθρωποι» γιατί ήταν ένας ανεπανάληπτα καλός άνθρωπος.
Επαιξε και στην τηλεόραση (λίγο) κι αυτό που έχει μείνει είναι ο συμπρωταγωνιστικός ρόλος στο «Περι ανέμων και υδάτων» του Mega. Καθώς και οι συνεργασίες του με το Παντελή Βούλγαρη στο «Όλα είναι δρόμος» με το να ενσαρκώνει τον θυροφύλακα που δολοφονεί κυνηγό ο οποίος έχει σκοτώσει σπάνιο πουλί.
Και φυσικά στο «Ψυχή Βαθιά» που κάνει το πατέρα δυο αντιπάλων στον εμφύλιο και λέει: «Δεν είναι πόλεμος αυτό που μας βρήκε κ, Ταξίαρχε ντροπή είναι Έλληνες να τουφεκάνε Έλληνες;»
Θανάση θα ζεις πάντα στην ψυχή μας. Κι όπως μας έδωσες αρχές (με το έργο σου), θα δίνεις και στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου