Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Χωρίς ιδεολογία, τραγούδια και κόσμο (;)

Την περασμένη Δευτέρα η κόρη του Μάνου Λοϊζου η Μυρσίνη απαγόρεψε με ανοιχτή επιστολή στο ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί το τραγούδι που εξελίχθηκε ως ύμνος του ΠΑΣΟΚ. «Καλημέρα ήλιε».http://www.blogger.com/img/blank.gif
Κυρίως τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης εκμεταλευόμενοι τον στίχο, που συνέπιπτε με το σήμα του νέου τότε κόμματος.
Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο
Σίγουρα ναι
Θα τον τρελάνουμε τον φίλο
Σίγουρα ναι
Με το νταούλι και με το ζουρνά
Καλημέρα ήλιε καλημέρα

Έγραψε ο Μα΄νος Λοϊζος (Μουσική πάνω σε δικούς του στίχους και τραγουδισε υπέροχα ο Κώστα Σμοκοβίτης και η Αλέκα Αλιμπέρτη. Και το παρέφραζαν τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια.
Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο
Σίγουρα ναι
Θα τον τρελάνουμε τον φίλο
Σίγουρα ναι
Με τον Ανδρέα και με το ΠΑΣΟΚ
Καλημέρα ήλιε καλημέρα

Από τους ύμνους (της πρώτης εποχής) ειναι και το «θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» που ερμήνευσε υπέροχα ο Αντώνης Καλογιάννης του επίσης μεγάλου συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.
Εκμεταλλεύθηκαν εδώ που μιλούσε για την 3η Σεπτέμβρη που δεν είναι μόνο η μέρα που ο λαός απαίτησε σύνταγμα αλλά και που ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ
Απαγόρεψε κι αυτός να μεταδίδεται σε εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ, με την εξής δήλωση:
«Υπάρχουν τραγούδια που καθαγιάζει με τον χρόνο η αγάπη του λαού μας, και τα φυλάσσει σαν ακριβό φυλαχτό μες στην ψυχή του.
Ποτέ ένα καλό τραγούδι, αλλά και κάθε αληθινή τέχνη, δεν εξύμνησε στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον τύραννο, τον δήμιο ή τον προδότη. Αντίθετα στάθηκε πάντα δίπλα στους αδύναμους και ταπεινούς , στους μάρτυρες των στρατοπέδων και στους ευγενικούς αγώνες των νέων ανθρώπων.
Έχοντας υπ' όψιν μου αυτά, και ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα, δεν επιτρέπω από εδώ και στο εξής στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, να χρησιμοποιεί το τραγούδι μου "Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες" , στίχοι Μ.Ελευθερίου, που γράφτηκε για άλλους λόγους και συγκεκριμένα, για να εξυμνήσει την πιο ανιδιοτελή, την πιο τίμια και αγωνιστική μορφή του Ελληνισμού και του '21, τον Μακρυγιάννη».

Η παρατηρήσεις απ το ΠΑΣΟΚ ήταν:http://www.blogger.com/img/blank.gif
Δεν χρειάζονται πλεον τα τραγουδια μια που δε θα γίνονται συγκεντρώσεις. Και να γίνουν ποιος θα πάει θα συμπλήρωνα εγώ.
Αν χρειαστούν μουσική επένδυση θα χρησιμοποιήσουν έργα ξένων συνθετών (Ευτυχώς γι’ αυτούς πέθανε το 1982 ο Carl Orff η παρατήρησή μου. Βλέπετε μιλάει για επανάσταση των καταπιεσμένων κι εύκολα θα έλεγε πως το χρησιμοποιούν καταπιεστές. Πλάκα θα έχει να το κάνουν κάποιοι κληρονόμοι του έργου του;).
Και να μην ασχοληθώ με τις γελοιότητες που ακούστηκαν περί αστείων τραγουδιών από κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου