Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Οι κουκουλοφόροι και πως παρακάμπτεται
ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών»



Από τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που «στηρίζουν τυφλά» τις απόψεις της, μιλάνε για κουκουλοφόρους όταν αναφέρονται στους «προστατευμένους μάρτυρες. Κι αυτό γιατί όσοι είδαν την δικογραφία, προφανώς άνθρωποι που εμπλέκονται, λένε πως οι μάρτυρες αυτοί όταν μιλάνε για δωροδοκίες λένε «άκουσα» «έμαθα» κοκ.
Εγώ δεν κατάλαβα. Στο αντίγραφο που θα έβλεπαν οι κατηγορούμενοι τι ήθελαν να γράφει; «Δωροδόκησα τον τάδε»; Πόσοι δωροδόκησαν τον τάδε για λογαριασμό της Novartis;
Ένας; δύο; πέντε; Πολλούς είπα. Ουσιαστικά από τα συμφραζόμενα, θα καταλάβαινε ποιος είναι ο μάρτυρας.
Και αν θα καταλάβουν θα μου πείτε τι φοβούνται; Ποιος θα τους κάνει κακό οι πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί; Ας υποθέσουμε και είναι έτσι σε μεγάλο βαθμό πως οι πολιτικοί είναι ηθικοί άνθρωποι και δεν μπορούν να βρουν «πληρωμένους εκτελεστές να καθαρίσει. Είναι οι πολυεθνικές, που τα ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια. Και μπορούν να το κάνουν αυτές.
Αν όχι να σκοτώσουν κάποιον κυριολεκτικά, αλλά με την ψυχολογική βία να τον τρελάνουν, να τον εκβιάσουν ή ακόμη ακόμη να τον οδηγήσουν σε αυτοκτονία όπως το στέλεχος της Novartis στο Hilton την πρωτοχρονιά του 2017.
Εκτός αυτού στην υπόθεση της Novartis φέρεται μπλεγμένος κι ο Παναγιώτης Μαυρίκος. Ο εκδότης που απανθρακώθηκε στην Αττική οδό το καλοκαίρι του 1016.
Λέγεται πως ο Μαυρίκος πήγαινε να καταθέσει για την υπόθεσηαυτή μια που ήταν μπλεγμένος επειδή «ξέπλενε» μαύρο χρήμα. Ουσιαστικά τα λεφτά αυτά ήταν χρήματα πολιτικών, που μετά το «ξέπλυμα που τα έκανε», τα επέστρεφε στον κάτοχο με τη σχετική προμήθεια.  Βέβαια το ότι δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου να γράφεται κάπου με ποιόν τρόπο έκανε το ξέπλυμα ή πώς τα επέστρεφε καθαρά πια στους πολιτικούς δεν το θεωρώ πώς είναι κάτι που να με κάνει να αμφιβάλλω γι’ αυτό μια που τα «λαμόγια»  μπορούν να βρουν ευφάνταστες λύσεις σε κάθε είδους πρόβλημα. Ειδικά αν τα συγκεκριμένα «λαμόγια» έχουν εξουσία.
Μια άλλη απορία που είχα και με προβλημάτιζε είναι το ότι με βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών όλα τα αδικήματα είναι παραγραμμένα.
Αλλά όπως είπε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «Το κλειδί σε αυτή την υπόθεση κρύβεται σε μια φράση του νόμου περί "κατά την άσκηση των καθηκόντων" γιατί μόνο τα αδικήματα που τελέσθηκαν κατά την άσκηση παραγράφονται. Αυτά που δεν εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία έχουν την παραγραφή που προβλέπει ο νόμος. Η μόνη αρμόδια να κρίνει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί είναι η προανακριτική επιτροπή»
Και αν είναι έτσι, που είναι γιατί να πει αυτά ο πρωθυπουργός σίγουρα συμβουλεύτηκε κάποια νομική υπηρεσία, η κυβέρνηση βρήκε παράθυρα να παρακάμψει τον νόμο. Έναν νόμο που έκανε ο κ. Βενιζέλος και φαίνεται σίγουρος πως στην διακυβέρνηση της χώρας θα εναλλάσσονταν ΜΟΝΟ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα άφησε. Και με ένα τέτοιο παράθυρο δικάσαν τον κ. Τσοχατζόπουλο για το παραγραμμένο αδίκημα της δωροληψίας. Πως; Μα τα χρήματα που είχε πάρει ο Ακης ήταν μαύρα και καταδικάστηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Που η τότε κυβέρνηση, λέγε με προανακριτική επιτροπή, απεφάνθη πως το αδίκημα αυτό δεν παραγράφεται.
Έτσι εκεί πατώντας η σημερινή κυβέρνηση λέει πως «παραγράφονται μόνο τα αδικήματα που έχουν σχέση με τα καθήκοντα του υπουργού». Γι’ αυτά που αφορά ο «νόμος περι ευθύνης υπουργών. Κι αφού δεν εντάσσονται στον νόμο αυτό, τα στοιχεία επιστρέφουν στην δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα.
Δηλαδή ο κ Βενιζέλος, μια μπορεί να είναι κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της Novartis, έπεσε στην παγίδα που έστησε για άλλους. Για εξιλαστήρια θύματα που ήθελαν να φορτώνουν τις τυχών αμαρτίες της πολιτικής ζωής. Όπως στον Ακη.
Μα έλα που με εντολή του λαού έγινε μια κυβέρνηση που δεν συμμετέχουν τα δυο συνεταιράκια….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου