Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Γιατί να δοθούν λεφτά για τις τράπεζες;

Η συζήτηση που γίνετε αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και στην Ελλάδα με αφορμή το επικείμενο κούρεμα είναι για τα λεφτά που πρέπει να δοθούν για την μη χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων και των τραπεζών.
Για τα ταμεία το καταλαβαίνω μια που ουσιαστικά είναι υποχρέωση του κράτους να δίνει συντάξεις και κάποιες ιατρικές και φαρμακευτικές παροχές.
Όμως οι τράπεζες γιατί πρέπει να σωθούν από το κράτος;
Εγώ ξέρω πως οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εκτός την ΑΤΕ bank και την Αττικής που κύριως μέτοχος είναι το Ελληνικό κράτος. Μερικές Κυπριακές (Κύπρου, Marfin και Πανελλήνια) και οι υπόλοιπες ιδιωτικές.
Και καλά οι δύο που ο κύριος μέτοχος είναι το κράτος. Τις άλλες γιατί να τις πληρώσουμε;
Αλήθεια τους άλλους επιχειρηματίες του στήριξε το κράτος; Αφού μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις ήταν επόμενο πως θα στραγγαλιζόταν η αγορά, Το είπε και ο πρωθυπουργός όταν έλεγε (προεκλογικά) πως το ΔΝΤ δεν είναι λύση.
Γιατί δεν στηρίχθηκαν οι μαγαζάτορες (μικροί κυρίως) και πρέπει να στηριχθούν οι Τραπεζίτες που ουσιαστικά είναι κερδισμένοι της ευημερίας της Ελλάδας μετά το 1996;
Κανένας άλλος κλάδος δεν στηρίχθηκε. Όσα προβλήματα και να έχει. Μόνο οι τραπεζίτες δεν πρέπει να χάσουν. Δηλαδή αυτοί δεν έχουν επιχειρηματικό ρίσκο; Εδώ είχαν κι έχουν οι τοκογλύφοι, όταν δανείζουν κάποιον, υπάρχει η περίπτωση του ατυχήματος και του θανάτου όλης της οικογένειας.
Ακόμη μια απόδειξη πως η συγκεκριμένη τάξη είναι αυτή που κυβερνά την Ευρώπη (και όλο τον κόσμο). Το πρόβλημα είναι πως η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί η δεν θέλει (;) να αντισταθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου