Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης Νο2
Οι νέες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα

Πέρυσι τέτοια εποχή ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη εξήγγειλε το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το λεγόμενο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που δεν πρόλαβε να εφαρμόσει, ή καλύτερα εφάρμοσε πολύ λίγο μια που δεν είχε πολύ χρόνο. Αφού τον παράτησε ο Λαφαζάνης μετά από 6 μήνες σκληρής, όπως λέει, διαπραγμάτευσης.
Με την ομιλία του στο Βελίδιο την Κυριακή εξήγγειλε το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης Νο 2». Ας δούμε τις εξαγγελίες του για να μπορούμε να δούμε τι θα κάνει αν νικήσει, και αν δεν τον ρίξει κανείς, στις εκλογές του Σεπτέμβρη.
* * *
Τους πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ -σε ορίζοντα τετραετίας- παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και διατρανώνοντας το διακύβευμα της κάλπης, γι' άλλη μια φορά μοίρασε υποσχέσεις.
Όπως ο ίδιος τόνισε, στις 20 Σεπτέμβρη κρίνεται " αν θα επιστρέψουμε στη σκοτεινή περίοδο της διαφθοράς και των δικτύων της διαπλοκής που κυριάρχησαν κατά την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, ή αν θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της λιτότητας που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες".
Διαμηνύοντας μάλιστα, ότι η εκλογική αναμέτρηση δεν έχει επίδικο μόνο τη διαχείριση της συμφωνίας "την οποία κάποιοι παρουσιάζουν ως ένα ερμητικά κλειστό κείμενο", κάλεσε τους πολίτες να βάλουν τέλος στο σχέδιο παλινόρθωσης της εξουσίας που χρεοκόπησε τη χώρα. Βάλαμε την πατρίδα πάνω από το κόμμα, κάναμε συμβιβασμό και όποιος νομίζει ότι θα μπορούσε να πετύχει καλύτερη συμφωνία, ας έρθει να μας το πει, τόνισε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η πάλη την οποία έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έθεσε  - για πρώτη φορά με τόση ένταση - σε αμφισβήτηση τα δόγματα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, με τα οποία η Ευρώπη αντιμετώπισε την οικονομική κρίση από το 2008 μέχρι σήμερα.

«ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ»
Ο Αλέξης Τσίπρας, υπεραμύνθηκε του επτάμηνου έργου της κυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τονίζοντας ότι όλα όσα έγιναν, δεν έγιναν σε "συνθήκες ομαλότητας και κανονικότητας" και κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό έκανε λόγο για εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στις οποίες βρέθηκαν αυτός και η κυβέρνησή του.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την υλοποίηση του πρώτου πυλώνα του Προγράμματος για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης( παροχή δωρεάν ρεύματος σε 212.216 δικαιούχους, δημιουργία της κάρτας σίτισης για 349.826 δικαιούχους, υλοποίηση του προγράμματος εξασφάλισης στέγης με επιδότηση ενοικίου για 30.575 οικογένειες, παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής). Στη συνέχεια έκανε λόγο για τις 100 δόσεις, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων δίνοντας ταυτόχρονα ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα σε όσους και όσες εντάχθηκαν, για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, καθώς και για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

«Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ»
Παρουσιάζοντας τα σημεία "κέρδη" της συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τους δημοσιονομικούς στόχους, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από τον ESM, πράγμα που όπως είπε "κλείνει μία και καλή την υπόθεση του Grexit"- , και την ολοκληρωτική θεσμική αναπλαισίωση που πέτυχε η κυβέρνηση καθώς η συμφωνία δεν θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, αλλά από το διεθνές και ευρωπαϊκό υπογραμμίζοντας ότι 'η μάχη για τη βελτίωσή της δεν έχει τελειώσει επουδενί".
Στα ανοικτά ζητήματα, έθεσε πρώτο όλων αυτό του Χρέους και ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο διερωτήθηκε: "ποιος είναι ικανός να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση του χρέους;Εκείνοι που μέχρι πρόσφατα έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αναζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας, ως επαίτες της Ευρώπης ή εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη".
Σειρά πήρε το ζήτημα των κόκκινων δανείων, η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας και οι εργασιακές σχέσεις και συλλογικές διαπραγματευσεις.

«ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ»
Κατακεραυνώνοντας τη Νέα Δημοκρατία αλλά και προσωπικά τον Βαγγέλη Μειμαράκη, ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε ότι " από τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της δεν προκύπτει τίποτα άλλο πέρα από την βούληση να γυρίσουμε πίσω στις πιο σκοτεινές περιόδους της προηγούμενης πενταετίας, να γυρίσουμε πίσω στη μαύρη περίοδο του κυρίου Σαμαρά και των συνεργατών του". Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, είπε ότι αν η ΝΔ επιστρέψει στην εξουσία μαζί της θα γυρίσουν και τα δίκτυα της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας που επί 40 χρόνια ήταν δίχτυα και πλοκάμια που έπληξαν τις παραγωγικές δυνάμεις.

OI 10 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε τέλος τις 10 παρεμβάσεις κλειδιά, οι οποίες, όπως είπε θα μετασχηματίσουν πρακτικές και θα υποστηρίξουν τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.
Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν:
1.    Την αποκατάσταση της ρευστότητας και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις.
2.    Την ενίσχυση και τον αναπροσανατολισμό της αγροτικής οικονομίας
3.    Την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας
Πιο συγκεκριμένα, για την αποκατάσταση της ρευστότητας, είπε ότι τα εργαλεία σε αυτή την προσπάθεια είναι: η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των μικρότερων και συνεταιριστικών τραπεζικών ιδρυμάτων, που θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1-1-2016, το νέο ΕΣΠΑ στο οποίο εξασφαλίσαμε τον διπλασιασμό της προκαταβολής για την νέα προγραμματική περίοδο, η δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας ,η αξιοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ, η χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε μέσα από τη συμφωνία με την EBRD, την ενεργοποίηση του επενδυτικού σκέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας και τη νέα συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σε ότι αφορά, την αγροτική οικονομία, τόνισε ότι "οι οριστικές λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας που συσσώρευσαν οι πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απαιτούν σχεδιασμό και υλοποίηση σε βάθος χρόνου", και δεσμεύθηκε για τα εξής:

·       προστασία του αγροτικού εισοδήματος με την καταπολέμηση των ενδοομιλικών συναλλαγών από τις εταιρείες γεωργικών εφοδίων, με έλεγχο των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, των εναρμονισμένων πρακτικών και των υπερτιμολογήσεων, με θέσπιση και τήρηση αυστηρών χρονικών ορίων αποπληρωμής των παραγωγών
·       το μερίδιο που αναλογεί στους αγρότες από την αξία των προϊόντων τους, με στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, θεσμοθέτηση αγορών παραγωγών και τοπικών δικτύων παραγωγών- καταναλωτών
·       αναδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών και των φορέων αγροτικής πολιτικής, σε ένα ενιαίο, συνεκτικό και αντιγραφειοκρατικό σύνολο, που θα παρέχει συμβουλευτικές, εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές  υπηρεσίες  προς τους αγρότες.
·       διαχείριση με διαφάνεια και με παραγωγικό προσανατολισμό των κοινοτικών ενισχύσεων και των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης
·       ενίσχυση διατροφικής επάρκειας της χώρας με συγκεκριμένα σχέδια αύξησης της παραγωγής.
Τέλος, το τρίτο πεδίο παρεμβάσεων αφορά την ενίσχυση της ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας και όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για τις ακόλουθες θεσμικές μεταρρυθμίσεις:
·       Ενοποίηση της κατακερματισμένης συνεταιριστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία συνεταιριστικών εγχειρημάτων και τοπικών δικτύων κοινωνικής οικονομίας.
·       Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τη μεταβίβαση των υπό πτώχευση και των πτωχευμένων επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς (πρώην-) εργαζομένων έτσι ώστε να αποκατασταθεί η παραγωγική δυναμικότητα της οικονομίας όπου υπάρχει σχέδιο βιωσιμότητας.
·       Συγκρότηση και λειτουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας το οποίο θα αντλεί πόρους από διοικητικές κυρώσεις, δωρεές, χορηγίες και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και θα τα διοχετεύει σε συνεργατικά σχήματα με ποικίλους τρόπους (επιδοτήσεις, μικροδανεισμός, κάλυψη εγγυητικών επιστολών).

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Ο δεύτερος πυλώνας του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές του δηλαδή:
1.    Την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης
2.    Τις ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών μείωσης της ανεργίας
3.    Την προστασία και αναβάθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας
4.    Την στήριξη και τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να διευρύνει τα μέτρα που έλαβε το προηγούμενο επτάμηνο με την έκδοση ειδικής κάρτας για την μετακίνηση των ανέργων, και κάρτας ανασφαλίστων.
Η νέα κυβέρνηση θα ισχυροποιήσει και θα διευρύνει το δίχτυ προστασίας για τα θύματα της κρίσης και για τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, που ξεκίνησε ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση, με 3 νέα μέτρα:
α) Την κάρτα κοινωνικού εισοδήματος
β) Τις στοχευμένες παροχές σε είδος (στέγη, ενέργεια, υγεία , μετακίνηση)
γ) Τα σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Επιπλέον, θα εγκαταστήσει και θα ενισχύσει με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους 57 δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης για τη συνεργασία περιφερειών, δήμων, ΜΚΟ, άτυπων δομών αλληλεγγύης, καθώς και της εκκλησίας, με διαφάνεια  και δημοκρατικό έλεγχο.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ονομαστικά στον παριστάμενο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο και ζήτησε τη βοήθεια και συνεργασία της Εκκλησίας στην οργάνωση διασχολικών γευμάτων.
Στα δίκτυα αυτά θα διακινούνται αγαθά τροφής που σήμερα σπαταλιούνται ή χάνονται (αγροτικά προϊόντα, βιομηχανικά προϊόντα κλπ).
Τέλος μέσα στο 2015 θα φέρει προς ψήφιση τον νόμο για το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ένα νέο Ε.Σ.Υ. κοινωνικής προστασίας) που θα αλλάξει τον χαρακτήρα όλου του προνοιακού συστήματος από ένα αδιαφανές, ιδρυματικό και επιδοματικό σε ένα προνοιακό σύστημα δημόσιου χαρακτήρα και δημοκρατικού ελέγχου.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας το πρόγραμμα μας  κινείται σε τρεις άξονες:
Πρώτον, στην ένταξη των ανέργων στην  παραγωγική διαδικασία και στην κοινωνική ζωή, μέσω της δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας, με βασικό μισθό και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα σε τομείς που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες.
Τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και από εγχειρήματα της κοινωνικής οικονομίας.
Κατά τη διάρκεια της επτάμηνης διακυβέρνησης εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 52.000 άνεργοι βάσει του προγραμματισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος παρουσίαζε αρκετές ανεπάρκειες.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Η κυβέρνηση κινήθηκε σε μια κατεύθυνση νέου προγραμματισμού, οκτάμηνης διάρκειας και με μετρήσιμα αποτελέσματα και συμφώνησε με τους πιστωτές ένα πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης για 150.000 ανέργους με ορίζοντα υλοποίησης το 2016.
Ο στόχος μας για το έκτατης ανάγκης σχέδιο πρόσληψης 300.000 ανέργων σε βάθος 2 ετών έχει ήδη ουσιαστικά ξεκινήσει.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στην υποστήριξη, πρόσληψη και  δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομεα  καθώς και στη δημιουργία συνεργατικών εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας με την επιδότηση του μισθολογικού κόστους.
Με αυτό τον τρόπο διευκολύνονται οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, στην πρόσληψη και τη  δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Ο τρίτος άξονας του σχεδίου μας αφορά στην υποστήριξη των νέων (σε ηλικία) ανέργων, μέσω προγραμμάτων συμβουλευτικής, κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και εγγυημένης απασχόλησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ανερχόμενους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Τους επτά πρώτους μήνες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα προγράμματα απασχόλησης, για πρώτη φορά, επανασχεδιάστηκαν με συγκεκριμένους στόχους  και μπήκε φρένο στην κατασπατάληση των πόρων.
Παράδειγμα είναι το πρόγραμμα που απευθύνεται σε 16.000 ανέργους ηλικίας 29-64, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό το 75% των κονδυλίων θα κατευθυνόταν στους Παρόχους Κατάρτισης, σε ενδιάμεσους φορείς και σε συγκεκριμένες εταιρίες οι οποίες θα εξασφάλιζαν δωρεάν εργατικά χέρια, ενώ μόλις το 25% θα κατέληγε στους ανέργους.
Με τον ανασχεδιασμό που έγινε, χρησιμοποιώντας τους ίδιους πόρους, πλέον στο πρόγραμμα εντάσσονται 26.000 άνεργοι οι οποίοι λαμβάνουν το 75% των κονδυλίων και όχι το 25% όπως προβλεπόταν αρχικά.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Η Υγεία θα αποτελέσει επίσης τα επόμενα χρόνια προμετωπίδα του σχεδίου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής και το αίσθημα ασφάλειας.
Στόχος του σχεδίου μας είναι η διασφάλιση της πρόσβασης όλων στο φάρμακο και στις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας.
Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει άμεσα σε:
·       Παροχή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για όλους τους πολίτες, με δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για ασθενείς και παρόχους υπηρεσιών,
·       Εγκαθίδρυση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην υγεία, γρήγορη ολοκλήρωση και λειτουργία του χάρτη υγείας, με σκοπό την μείωση της γραφειοκρατίας, της σπατάλης και της διαφθοράς στην συνταγογράφηση.
·       Νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας με την δημιουργία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, την δημιουργία των ιατρείων της γειτονιάς και την ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας των αστικών περιοχών.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τέλος, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση είναι κοινός τόπος ότι είναι αναγκαία η υλοποίηση μιας μεγάλης δημοκρατικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης σε όλες τις βαθμίδες, από την προσχολική αγωγή μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές.
Οι μεγάλες τομές, θα αποκαθιστούν τους όρους για μια γνήσια πολιτισμική αναγέννηση της χώρας και θα κινηθούν στους εξής άξονες:
·       Ριζικές αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα και στα σχολικά βιβλία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
·       Προγράμματα στήριξης που θα αμβλύνουν τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες και ριζική αναδιαμόρφωση της ειδικής εκπαίδευσης.
·       Διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
·       Κρατικά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας σε δύο ξένες γλώσσες και πληροφορικής από το δημόσιο σχολείο.
·       Διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου για την τεχνολογική - επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
·       Νέος Νόμος-Πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση με γνώμονα τη δημοκρατία, την ακαδημαϊκότητα και την εξωστρέφεια.
·       Αναδιαμόρφωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας με ακαδημαϊκά και γεωγραφικά κριτήρια, σε συνάρτηση με το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.
Η συγκρότηση ενός Ενιαίου Χώρου Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας θα έχει ως στόχο αφενός να βρεθούν τα ερευνητικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια στη διεθνή πρωτοπορία της καινοτομικής τεχνολογίας, αφετέρου να καταστεί η Ελλάδα, με την πολιτιστική και ιστορική της κληρονομιά, διεθνές κέντρο στις ανθρωπιστικές σπουδές.

ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Και κλείνω με τον τρίτο πυλώνας του φιλόδοξου και ριζοσπαστικού προγράμματός μας θέτει στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη για τον ριζικό οργανωτικό μετασχηματισμό και τον εκδημοκρατισμό του κράτους.
Ο πυλώνας αυτός εξειδικεύεται με παρεμβάσεις
1 .για την ανασυγκρότηση της  δημόσιας διοίκησης
2. για  την ενίσχυση της προσπάθειας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς
3. για την εμβάθνση της δημοκρατίας σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής
Τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα πάρουμε για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης περιλαμβάνουν:
·       Την καθιέρωση Μητρώου Δημοσίων Υπαλλήλων και Λειτουργών με αυξημένα τυπικά προσόντα και εργασιακή εμπειρία από το οποίο θα επιλέγονται με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες όλα τα στελέχη των Δημοσίων Οργανισμών -Επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
·       Βαθιά οργανωτική αλλαγή σε όλη την πυραμίδα του δημόσιου τομέα, από την Κεντρική Διοίκηση έως τον τελευταίο εποπτευόμενο φορέα, με σύγχρονα οργανογράμματα.
·       Τα νέα οργανογράμματα δημιουργούν τις συνθήκες για ένα σύστημα κινητικότητας μέσα στο δημόσιο τομέα που στηρίζεται:
α) στην εθελούσια μετακίνηση
β) στην κάλυψη των ανά κλάδο και επιστημονική ειδικότητα ελλείψεων,
γ) στην πλήρη διαφάνεια, μέσω ανοικτού, πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της «εσωτερικής αγοράς εργασίας» στο δημόσιο τομέα.
·       Καθιέρωση της αποτίμησης/αξιολόγησης του παραγόμενου έργου της δημόσιας διοίκησης.
·       Είναι ήδη έτοιμο το ηλεκτρονικό ΚΕΠ «ΕΡΜΗΣ», που δίνει αυτοστιγμεί περίπου 20 πιστοποιητικά και σε δύο-τρεις μέρες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του κάθε πολίτη περίπου 150 πιστοποιητικά.
·       Αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης σε βασικό σύμβουλο του δημοσίου.
Μετά από δύο χρόνια αδράνειας, προκηρύχτηκε ο νέος διαγωνισμός εισαγωγής στο Κέντρο.
Ειδικά για την ψηφιακή πολιτική της δημόσιας διοίκησης
·       Ιδρύουμε μία και μόνη, ενιαία Δημόσια Αρχή, στο υψηλότερο επίπεδο της Κυβέρνησης, με αντικείμενο την ψηφιακή πολιτική και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση
·       Ελέγχουμε όλες τις δημόσιες συμβάσεις με ενιαίο τρόπο και ηλεκτρονικά
·       Διασφαλίζουμε τη λειτουργικότητα των ψηφιακών μητρώων του δημοσίου.
·       Ολοκληρώνουμε και επεκτείνουμε το άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων
·       Ενισχύουμε, απλοποιούμε και επεκτείνουμε τη Διαύγεια
 Οι παρεμβάσεις που αφορούν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς αποτέλεσαν τη σημαία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2015, και συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα βασικά στοιχεία που διαφοροποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ πλήρως από το παλιό πολιτικό σύστημα.
Συγκεκριμένα προωθούμε την
·       Αυστηροποίηση των ποινών και απλοποίηση των διαδικασιών επιβολής τους. Οι ποινές πρέπει να φτάνουν σε πλήρη δήμευση εισοδημάτων που δεν δηλώθηκαν ή περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται.
·       Ισχυρή και στελεχωμένη φορολογική διοίκηση με τεχνικά μέσα και επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Σε αυτό το μέτωπο έχουμε δώσει ήδη δείγματα γραφής με την διασταύρωση στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών και δηλώσεων εισοδήματος, την απόκτηση λογισμικού ώστε να εντοπίζονται οι απάτεςΦΠΑ, την εκπόνηση σχεδίου νόμου και επιχειρησιακής στρατηγικής για το λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών προϊόντων και οινοπνευματωδών.
·       προχωράμε σε Διεθνείς συνεργασίες, τόσο για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την υιοθέτηση καλών πρακτικών όσο και για την παροχή πληροφοριών για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. 
Η κυβέρνησή μας σκοπεύει να καταθέσει αίτημα στις χώρες του εξωτερικού προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Επιπρόσθετα, προχωράμε σε εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων και άλλων χρηματοοικονομικών στοιχείων ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενοι φόροι.
Όσον αφορά την πάταξη της διαφθοράς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να προχωρήσει:
·       Στη χάραξη τομεακής στρατηγικής κατά της διαφθοράς στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και ιδίως στους τομείς υψηλού κινδύνου (υγεία, άμυνα, δημόσιες συμβάσεις - προμήθειες, ΟΤΑ, δημόσια έργα κλπ).
·       Στην πλήρη αναμόρφωση του συστήματος και των διαδικασιών των Δημοσίων Συμβάσεων, με διαφανείς όρους στα Δημόσια Έργα.
·       Στη θέσπιση νέου νομικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα και για το πόθεν έσχες των κρατικών λειτουργών.
Κλείνοντας αυτό το σκέλος της παρουσίασης του προγράμματος δεν μπορώ παρά να αναφερθώ και να τονίσω την ανάγκη για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του κράτους που θα υλοποιηθεί μέσω ενεργητικών πολιτικών για την προώθηση της ισότητας, την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του κράτους.
Η μεγάλη αυτή προσπάθεια θα κορυφωθεί με την αναγκαία Συνταγματική αναθεώρηση για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει έναν πλατύ δημοκρατικό διάλογο με το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων και των πολιτών».



Αναδημοσίευση: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου